Artikel top billede

Ed Turkel, manager i HP Hyperscale Business Unit. Foto: Jens Holm

Sådan kan du reducere serverforbruget med 95 procent

Kender du dit server-behov, kan disse specielle server-systemer spare plads i datacentret - og i sidste ende penge.

Barcelona: Ved at benytte server-løsninger, der er designet helt præcist til dit behov, kan du skære 95 procent af serverpladsen i dit datacenter væk.

Det påstår HP, der med sit nye produkt Moonshot kan pakke et stort antal lavenergi-processorer ned i små moduler, som kan bruges som erstatning for mere konventionelle servere.

"Administratorerne bag hjemmesiden hp.com reducerede ti racks med konventionelle 1-enheds-servere til et halvt rack," fortæller Ed Turkel, der er manager i HP's Hyperscale Business Unit.

Men produktet kommer ikke uden begrænsninger, og de nuværende Moonshot-moduler henvender sig i øjeblikket nærmest udelukkende til kunder, der har behov for hosting af webapplikationer eller hosted-desktops.

Sådan kan du spare plads

Selve Moonshot-systemet er bygget op omkring et chassis, der indeholder 45 pladser, der er reserveret til server-moduler, som i dag indeholder op til fire servere per modul.

Chassiet fylder præcis 4,4 enheder i et rackskab, hvilket svarer til godt 10 procent af den samlede plads i et normalt skab, der kan indeholde 42 enheder.

"Det betyder, at man kan klemme 180 servere ned i ét enkelt chassis. Det giver en rigtig god udnyttelse af pladsen, og gør det muligt at nedsætte pladsforbruget i dit datacenter," fortæller Ed Turkel.

Moonshot chassis med plads til 45 server-moduler. Foto: Jens Holm.

HP driver i dag virksomhedens hjemmeside hp.com fra Moonshot-servere i stedet for mere konventionelle servere.

"Det er omkring 400 almindelige servere, der er blevet skåret ned til tilsvarende Moonshot-moduler," siger Ed Turkel.

IDC: Pladsmangel er et problem internationalt
De påståede pladsbesparelser er til at tage og følge på, men ifølge analysehuset IDC er pladsmangel endnu ikke et reelt problem for de danske virksomheder.

"Internationalt taler man meget om, at datacentrene fysisk set er fyldt op, men i Danmark ser vi, at virksomhederne som regel har overskuddet til at udbygge datacentrene," fortæller Anders Elbak, der er research manager i IDC Nordic.

Han mener i stedet, at de danske virksomheder kigger helt andre steder hen, når server-investeringerne foretages.

"Det er svært at bygge en business-case op omkring plads- og strømbesparelse, der skal simpelthen være større økonomiske eller ydelsesmæssige fordele," siger Anders Elbak.

Her er flaskehalsen

Serverne i Moonshot-serien er bygget op omkring processorer, der har et meget lavt energiforbrug. Det betyder samtidig, at processorerne ikke er helt så højtydende som andre konventionelle server-systemer.

Og det giver derfor begrænsninger i forhold til, hvordan systemerne kan bruges i datacenteret.

"Jeg ser på Moonshot som et hyper-optimeret produkt til meget specifikke applikationer. Med den nuværende generation er det særligt dynamiske webapplikationer og hosted-desktops," siger Ed Turkel.

Det betyder i virkeligheden, at kunderne skal kende sit præcise behov, inden de køber ind?

"Ja. Moonshot er meget mere målrettet, og her er det jo HP's job og ansvar at kortlægge server-behovet sammen med kunden," mener Ed Turkel.

Moonshot-server-modulerne er baseret på de nyeste versioner af Intel's Atom-processorer, der vægter lav-energiforbrug højt.

Moonshot-modulet M700, der indeholder fire servere per modul. Foto: Jens Holm.

HP: Optimer dine processer og spar kassen
HP's Moonshot stand ved Discover 2013 konferencen var en af de absolut mest velbesøgte, og det er der ifølge HP selv en helt særlig grund til.

"For kunderne er det lig med lavere anskaffelsespris, langt mindre fysisk pladsforbrug i datacentret, og så er serverne billigere i drift," påstår Ed Turkel.

Hvordan ser prismodellen ud for anskaffelsespriserne på Moonshot-systemet?

"Anskaffelsessummen ville være omkring det halve set i forhold til anskaffelsen af konventionelle HP ProLiant-servere. Men husk, at hvis en kunde ønsker at bruge deres servere til meget generelle formål, så er Moonshot ikke vejen frem," afslutter han.

Læs også:
Kampen om server-kunderne: Her er HP's slagplan
HP-topchef: Derfor bør du holde nallerne fra server-rummet
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


Hvor kommer cybertruslerne fra i OT-miljøer?

Sammen med en række eksperter vil du blive indviet, hvilke udfordringer virksomheder typisk skal forholde sig til, for at sikre OT-miljøet mod udefrakommende trusler og cyberangreb.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere