Artikel top billede

Ed Turkel, manager i HP Hyperscale Business Unit. Foto: Jens Holm

Sådan kan du reducere serverforbruget med 95 procent

Kender du dit server-behov, kan disse specielle server-systemer spare plads i datacentret - og i sidste ende penge.

Barcelona: Ved at benytte server-løsninger, der er designet helt præcist til dit behov, kan du skære 95 procent af serverpladsen i dit datacenter væk.

Det påstår HP, der med sit nye produkt Moonshot kan pakke et stort antal lavenergi-processorer ned i små moduler, som kan bruges som erstatning for mere konventionelle servere.

"Administratorerne bag hjemmesiden hp.com reducerede ti racks med konventionelle 1-enheds-servere til et halvt rack," fortæller Ed Turkel, der er manager i HP's Hyperscale Business Unit.

Men produktet kommer ikke uden begrænsninger, og de nuværende Moonshot-moduler henvender sig i øjeblikket nærmest udelukkende til kunder, der har behov for hosting af webapplikationer eller hosted-desktops.

Sådan kan du spare plads

Selve Moonshot-systemet er bygget op omkring et chassis, der indeholder 45 pladser, der er reserveret til server-moduler, som i dag indeholder op til fire servere per modul.

Chassiet fylder præcis 4,4 enheder i et rackskab, hvilket svarer til godt 10 procent af den samlede plads i et normalt skab, der kan indeholde 42 enheder.

"Det betyder, at man kan klemme 180 servere ned i ét enkelt chassis. Det giver en rigtig god udnyttelse af pladsen, og gør det muligt at nedsætte pladsforbruget i dit datacenter," fortæller Ed Turkel.

Moonshot chassis med plads til 45 server-moduler. Foto: Jens Holm.

HP driver i dag virksomhedens hjemmeside hp.com fra Moonshot-servere i stedet for mere konventionelle servere.

"Det er omkring 400 almindelige servere, der er blevet skåret ned til tilsvarende Moonshot-moduler," siger Ed Turkel.

IDC: Pladsmangel er et problem internationalt
De påståede pladsbesparelser er til at tage og følge på, men ifølge analysehuset IDC er pladsmangel endnu ikke et reelt problem for de danske virksomheder.

"Internationalt taler man meget om, at datacentrene fysisk set er fyldt op, men i Danmark ser vi, at virksomhederne som regel har overskuddet til at udbygge datacentrene," fortæller Anders Elbak, der er research manager i IDC Nordic.

Han mener i stedet, at de danske virksomheder kigger helt andre steder hen, når server-investeringerne foretages.

"Det er svært at bygge en business-case op omkring plads- og strømbesparelse, der skal simpelthen være større økonomiske eller ydelsesmæssige fordele," siger Anders Elbak.

Her er flaskehalsen

Serverne i Moonshot-serien er bygget op omkring processorer, der har et meget lavt energiforbrug. Det betyder samtidig, at processorerne ikke er helt så højtydende som andre konventionelle server-systemer.

Og det giver derfor begrænsninger i forhold til, hvordan systemerne kan bruges i datacenteret.

"Jeg ser på Moonshot som et hyper-optimeret produkt til meget specifikke applikationer. Med den nuværende generation er det særligt dynamiske webapplikationer og hosted-desktops," siger Ed Turkel.

Det betyder i virkeligheden, at kunderne skal kende sit præcise behov, inden de køber ind?

"Ja. Moonshot er meget mere målrettet, og her er det jo HP's job og ansvar at kortlægge server-behovet sammen med kunden," mener Ed Turkel.

Moonshot-server-modulerne er baseret på de nyeste versioner af Intel's Atom-processorer, der vægter lav-energiforbrug højt.

Moonshot-modulet M700, der indeholder fire servere per modul. Foto: Jens Holm.

HP: Optimer dine processer og spar kassen
HP's Moonshot stand ved Discover 2013 konferencen var en af de absolut mest velbesøgte, og det er der ifølge HP selv en helt særlig grund til.

"For kunderne er det lig med lavere anskaffelsespris, langt mindre fysisk pladsforbrug i datacentret, og så er serverne billigere i drift," påstår Ed Turkel.

Hvordan ser prismodellen ud for anskaffelsespriserne på Moonshot-systemet?

"Anskaffelsessummen ville være omkring det halve set i forhold til anskaffelsen af konventionelle HP ProLiant-servere. Men husk, at hvis en kunde ønsker at bruge deres servere til meget generelle formål, så er Moonshot ikke vejen frem," afslutter han.

Læs også:
Kampen om server-kunderne: Her er HP's slagplan
HP-topchef: Derfor bør du holde nallerne fra server-rummet
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Den nye kulørte iMac er så Applesk at det næsten gør ondt – og derfor ville jeg ikke selv købe en
Apple-dyderne lever i allerbedste velgående i selskabets nye, lækre og farverige iMac – og det bør få dig til at se dig om efter noget andet.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Sådan får du maksimal værdi af serverudskiftning i SMV-organisationen
I denne analyse får du viden om, hvornår du udskifter hardware i den mellemstore virksomhed, så du optimerer værdien af både den eksisterende og kommeunde investering.