Disse it-tjenester giver politiet udfordringer

Rigspolitiet vil opbygge en it-efterforskningsenhed, der skal løfte it-efterforskningen teknologisk. Her er tre it-nødder, som politiet skal knække.

It-kriminaliteten steget eksplosivt herhjemme. Alene det seneste år er der tikket 77 procent flere sager ind om databedrageri og 25 procent flere sager om økonomisk kriminalitet.

Det viser Rigspolitiets nyeste statistik.

Derfor vil politiet opruste sine it-efterforskningsmæssige kræfter med den nye enhed Cyber crime-center, der får til opgave at bekæmpe, analysere og forebygge it-kriminalitet.

"Som tingene udvikler sig, er der tre områder, vi bliver nødt til at fokusere mere på i fremtiden," fortæller Johnny Lundberg, der er vicepolitiinspektør og leder af Nites, Rigspolitiets Nationale IT-efterforskningssektion.

Ifølge vicepolitiinspektøren bliver det særligt udfordrende for efterforskerne at skaffe sig adgang til lagret data i skyen, analysering af anonymiseret Tor-trafik og sporing af transaktioner i digital valuta som BitCoin.

Rigspolitiet: Derfor data i skyen problematisk
Når rigspolitiets it-enheder kobles på efterforskning i dag, får efterforskerne adgang til elektronisk indhentet og fysisk beslaglagt materiale, som er indhentet via ransagningskendelser i Danmark.

Men det er straks mere problematisk for politiet at skaffe sig adgang til materiale, hvis personen, som skal efterforskes, har gemt sine data i et udenlandsk datacenter.

"For at få adgang til det data, der ligger i skyen, kræves en særlig kendelse, og hvis det ligger i andre lande, kræver det måske en rets-anmodning til det pågældende land. Sådan nogle problemstillinger støder vi på jævnligt," fortæller Johnny Lundberg.

Politiet kan ikke takle anonymiseret trafik
Ifølge Johnny Lundberg vil indførelsen af det nye cyber crime-center give politiet et teknologisk løft.

Men politiet ved stadig ikke, hvordan centeret vil gøre sig selv i stand til at analysere krypteret Tor-trafik og spore transaktioner i digitale valutaer som eksempelvis BitCoin, hvilket vicepolitiinspektøren nævner som to særlige problemstillinger for politiet.

"Det kræver, at vi opgraderer det rent teknologiske område, styrker vores faglige kompetencer og styrker samarbejdet med det private såsom virksomheder og uddannelses- og forskningsinstitutioner," fortæller Johnny Lundberg.

Hvis politiet skal kunne dykke ned og analysere den anonymiserede Tor-trafik, skal der vel ske nogle ændringer lovgivningsmæssigt, for at få lov til at overvåge endnu dybere end i dag?

"Det kan jeg ikke svare på, fordi det kræver en dybere juridisk vurdering af, hvor langt vi kan gå med den nuværende lovgivning. Den nuværende lovgivning dækker de behov, vi har i dag, så hvis vi vil have ændrede muligheder, bliver vi nødt til at se på, hvor langt vores nuværende lovgivning rækker," siger Johnny Lundberg og fortsætter:

"Behovene ændrer sig løbende, og vi er derfor meget opmærksomme på, om lovgivningen kan følge med."

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
SAP Excellence Day 2021

Gennem målrettede opkøb og egenudvikling tilbyder SAP i dag en produktpalette, der blandt andet omfatter avancerede analyseredskaber, HR-systemer og helt- eller delvist cloud-baserede løsninger. Få muligheden for at møde erfarne it-folk, der kan hjælpe dig videre på din SAP-rejse.

13. april 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021 - trends, teknologi, innovation og organisationsformer

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

15. april 2021 | Læs mere


Sådan gør IT bæredygtighed til en god forretning

Presset øges i disse år på virksomheder for at begrænse klimabelastningen. IT og teknologi spiller en nøglerolle i arbejdet, hvilket er emnet for denne konference. Her kan du blive klogere på, hvordan du aktivt arbejder for at kombinere effektiv og lønsom forretningsdrift med en effektiv bæredygtighedsindsats.

20. april 2021 | Læs mere


Premium
NNIT-selskabet Scales efter nedlukning af svenske og norske selskaber: De store vækstmuligheder ligger i Danmark
Interview: I løbet af 2020 har det NNIT-ejede Scales lukket sine datterselskaber i Norge og Sverige. I stedet fokuserer ERP-selskabet udelukkende på Danmark de næste par år, forklarer, forklarer CEO Hasse Bergman. Se her, hvorfor selskabet har afviklet de to nordiske enheder.
Computerworld
Sundhed.dk er klar med vaccinepas: Sådan finder du det
Regeringen har sendt et digitalt coronapas i udbud, men allerede nu kan du få adgang til et digitalt vaccinepas, der dokumenterer din vaccinationsstatus.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
Sådan rammer krisen virksomheder, medarbejdere og support
Alle ved, at COVID-19 har haft store konsekvenser for virksomheder, indkøbsmønstre og medarbejdere – men præcis hvilke? Seneste indblik fra Zendesk Benchmark kortlægger udvalgte effekter af pandemien på tværs af 23.000 virksomheder verden over.