Artikel top billede

Bling-bling: Din fremtidige computer bliver (måske) bygget med diamanter

Snart kan der for alvor komme bling-bling ind i dine computerkabler. Diamantledninger skal måske afløse nutidens kredsløb.

Et forskerhold fra Ohio State Universitetet i USA har i et nyt forsøg haft held til at bruge diamanter som indmad i en computer.

Formålet har været at teste forbindelser bygget af diamanter i forhold til moderne halvledere i computerkredsløb, og her står en piges bedste ven rigtig stærkt, når informationerne skal løbe hurtigt igennem computeren.

Det skriver videnskabssitet Phys.org.

Det taler til diamanternes fordel

Fordelen ved ledninger i det noget utraditionelle materiale er blandt andet, at diamanterne er hårde, elektrisk isolerende, miljørigtige og modstandsdygtige over for syre.

Dertil holder de ikke på varmen, som vi ellers kender det fra nutidens halvledere.

Diamant-ledninger fungerer da heller ikke som almindelige ledninger i traditionel elektronik, hvor informationer flyder som elektroner.

Derimod virker diamantkablerne ved en magnetisk effekt, hvor nitrogen-atomer bliver tilføjet til ledningen, så informationerne kan løbe gennem diamanterne som 'bølgen' til en sportsbegivenhed.

Og denne 'diamantbølge' løber i flere tilfælde hurtigere igennem diamanter end elektronerne i de metaller, som halvledere i dag er bygget af, har Ohio-forsøget vist.

Her er prisen

Prisen på de anvendte diamanter får ikke låget på computeren til at flyve af.

For der er tale om syntetiske diamanter, der er væsentligt billigere end de sten, der bruges i forlovelsesringe.

Prisen for diamantledningen i Ohio-forsøget lød således også på relativt beskedne 100 dollar (541 kroner), hvilket naturligvis kan presses endnu længere ned, såfremt der skal masseproduceres ledninger i det tilsyneladende fine materiale.

Tidligere har japanske forsøg også vist et stort potentiale for at bruge diamanter til indmad i fremtidens computere. 

Læs også: 
Diamanter kan bane vejen for grønnere it




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere