Artikel top billede

Bling-bling: Din fremtidige computer bliver (måske) bygget med diamanter

Snart kan der for alvor komme bling-bling ind i dine computerkabler. Diamantledninger skal måske afløse nutidens kredsløb.

Et forskerhold fra Ohio State Universitetet i USA har i et nyt forsøg haft held til at bruge diamanter som indmad i en computer.

Formålet har været at teste forbindelser bygget af diamanter i forhold til moderne halvledere i computerkredsløb, og her står en piges bedste ven rigtig stærkt, når informationerne skal løbe hurtigt igennem computeren.

Det skriver videnskabssitet Phys.org.

Det taler til diamanternes fordel

Fordelen ved ledninger i det noget utraditionelle materiale er blandt andet, at diamanterne er hårde, elektrisk isolerende, miljørigtige og modstandsdygtige over for syre.

Dertil holder de ikke på varmen, som vi ellers kender det fra nutidens halvledere.

Diamant-ledninger fungerer da heller ikke som almindelige ledninger i traditionel elektronik, hvor informationer flyder som elektroner.

Derimod virker diamantkablerne ved en magnetisk effekt, hvor nitrogen-atomer bliver tilføjet til ledningen, så informationerne kan løbe gennem diamanterne som 'bølgen' til en sportsbegivenhed.

Og denne 'diamantbølge' løber i flere tilfælde hurtigere igennem diamanter end elektronerne i de metaller, som halvledere i dag er bygget af, har Ohio-forsøget vist.

Her er prisen

Prisen på de anvendte diamanter får ikke låget på computeren til at flyve af.

For der er tale om syntetiske diamanter, der er væsentligt billigere end de sten, der bruges i forlovelsesringe.

Prisen for diamantledningen i Ohio-forsøget lød således også på relativt beskedne 100 dollar (541 kroner), hvilket naturligvis kan presses endnu længere ned, såfremt der skal masseproduceres ledninger i det tilsyneladende fine materiale.

Tidligere har japanske forsøg også vist et stort potentiale for at bruge diamanter til indmad i fremtidens computere. 

Læs også: 
Diamanter kan bane vejen for grønnere it
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Styrk effektivitet og bundlinje i ét hug

Fleksibilitet, valgfrihed og bæredygtighed er nogle af de områder, som vægtes særligt højt, især blandt de yngre generationer, når de skal vælge eller blive på en arbejdsplads. På eventet kan du få konkrete løsningsforslag til, hvordan du med en fleksibel IT-strategi og det frie IT-valg, kan give medarbejderne medbestemmelse omkring valg af digitalt arbejdsudstyr og samtidig være mere miljøbevidste i deres valg.

06. juni 2023 | Læs mere


Kom godt i gang og få det fulde udbytte med Dynamics 365 FO

Overvejelser, forberedelser og implementering. CGI's eksperter stiller skarp på Microsoft Dynamics 365 FO og merværdien ved samspillet med Azure og Power Platform.

06. juni 2023 | Læs mere


Cybersecurity Excellence Day 2023

Sikkerhed er et vidt begreb, og antallet af produkter og services nærmest eksploderer i takt med, at trusselsbilledet bliver stadig mere mudret og faretruende. På årets Cybersecurity Excellence Day kommer vi hele vejen rundt, så du får et solidt grundlag for at skelne mellem de aktuelt mest værdifulde teknologier fra buzzwords og ny vin på gamle flasker.

07. juni 2023 | Læs mere