Foto: Danske Bank.

Advarsel: Snedigt Windows XP-pengetyveri kan ramme Danmark

Hackere bevæbnet med fingersnilde, en mobiltelefon og en frisk virus kan være på vej mod danske hæveautomater. Læs her, hvad de danske banker siger til den trussel.

Angreb på Windows XP-baserede hæveautomater på den anden side af Atlanterhavet med en specielt skrevet virus og en mobiltelefon har forlængst set dagens lys.

Nu advarer sikkerhedsselskabet Symantec mod, at den kreative omgang med pengeautomater og it-sikkerhed kan være på vej mod Danmark.

"Det er selvfølgelig muligt. Jeg kan ikke se, hvorfor det ikke skulle prøves i Danmark," forklarer sikkerhedssystemingeniør Peter Schjøtt fra Symantec til Computerworld.

Han understreger af de fornødne hackerværktøjer er blevet oversat fra spansk til engelsk.

På vej mod verdenspremiere
Det indikerer, at virussen er på vej til at få sin verdenspremiere lige omkring det tidspunkt, hvor Windows XP-supporten stopper fra Microsoft den 8. april.

Det betyder samtidig, at sikkerhedsselskabet forventer en byge af angreb både mod folks computere med Windows XP, men også mod hæveautomater.

Det skyldes, at næsten alle pengeautomater i hele verden kører med Microsofts bedagede styresystem.

Vi har kontroller klar
Computerworld har spurgt pengeinstitutternes interesseorganisation, Finansrådet, om bankerne er klar til at modstå den konkrete Ploutus-virus og lignende angreb på hæveautomaterne.

"Vi har kendskab til den type angreb fra udlandet, men det er ikke set i Danmark, og der er både fysiske og softwaremæssige kontroller imod angrebet," forklarer Henriette Rolskov, juridisk konsulent hos Finansrådet.

Hun oplyser, at pengeautomat-producenten NCR har udsendt en advarsel om denne angrebstype i september 2013. 

Alarm på software og hardware
Finansrådet udelukker, at der kan lægges vira ind via netværk, da hæveautomaterne i Danmark kører på lukkede netværk.

Et sådan angreb vil i så fald kræve fysisk adgang til en hæveautomats indre USB-porte ved eksempelvis at bore et hul i maskinen.

"Dermed kan truslen kontrolleres på samme måde, som bankerne gør imod de forskellige fysiske angreb på hæveautomater," siger Henriette Rolskov.

Hun understreger samtidig, at der er også er tjek for installation af uautoriseret software i hæveautomaterne.

Forelagt udtalelserne om bankernes sikkerhedskontroller på både software- og hardwareniveau svarer sikkerhedsekspert Peter Schjøtt fra Symantac kort og tørt:

"Lad os håbe, at bankerne får ret."

Læs også: 
Sådan stjæler hackere fra hæveautomater med Windows XP

Her er den ultimative overlevelsesguide til Windows XP
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Træf det rigtige cloud-valg: Hør om mulighederne med hybrid- og multi-cloud

Vi kan ikke komme udenom, at cloud-teknologien bare vokser og vokser. Den giver adgang til store fordele for din virksomhed, men det kræver at virksomheden træffer strategiske, arkitektoniske og teknologiske vælg. Få indblik i, hvordan ud kan få sikkerhed, release cycles og andet til at gå op i en højere enhed.

09. december 2020 | Læs mere


Er du klar til at rekruttere de attraktive it-talenter i 2021?

Hvad betyder aller mest for danske it-kandidater, og har corona været med til at skubbe til it-kandidaternes værdisæt? Det gennemgår vi på denne times webinar, hvor der naturligvis også vil være plads til spørgsmål og mulighed for videre dialog.

10. december 2020 | Læs mere


Datadrevet forretning 2020: Sæt data på den strategiske dagsorden

Forretningspotentialet i data er enormt og vil på mange måder være den udløsende faktor mellem succes og fiasko for mange virksomheder i de kommende år. På denne konference gennemgår vi en række vinder-cases med virksomheder, der i både det små og store har indtænkt data og digitalisering på nye måder i deres dagligdag.

11. december 2020 | Læs mere


Premium
Test: Huaweis Matebook X er særlig laptop med en svaghed, som du skal være opmærksom på
Huawei beviser endnu en gang, at de sagtens kan mingle sig med de bedste pc-producenter. Men alligevel skyder selskabet lidt ved siden af, med sin nyeste maskine.
Computerworld
Bitcoinen nåede lige at kulminere igen – men så kom krakket
Der blev sat en ny rekord for bitcoinens værdi i år – men godt 24 timer efter blev der høvlet næsten 20.000 kroner af den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Optimér produktiviteten og lad din printer følge med ud i skyen
De fleste virksomheder investerer betydelige beløb i den digitale transformationsproces, men skriver alligevel dokumenter ud som aldrig før, og medarbejdere opfatter decideret print som en forudsætning for at kunne arbejde effektivt. Alligevel er virksomhedens printstruktur ofte et systemmæssigt stedbarn, der er sammenstykket af mange forskellige enheder og platforme – hvilket skaber forvirring og betydeligt tidsspilde. Print passer heller helt ind i hverken den eksisterende digitale infrastruktur eller i den cloudbaserede infrastruktur, virksomheden sigter mod. Det udfordrer både sikkerhed, produktivitet og digital strategi som hele. I denne hvidbog kan du læse om udfordringerne og om, hvordan du håndterer dem mest effektivt som et led i den digitale transformationsproces.