Artikel top billede

Foto: Danske Bank. (Foto: Danske Bank)

Advarsel: Snedigt Windows XP-pengetyveri kan ramme Danmark

Hackere bevæbnet med fingersnilde, en mobiltelefon og en frisk virus kan være på vej mod danske hæveautomater. Læs her, hvad de danske banker siger til den trussel.

Angreb på Windows XP-baserede hæveautomater på den anden side af Atlanterhavet med en specielt skrevet virus og en mobiltelefon har forlængst set dagens lys.

Nu advarer sikkerhedsselskabet Symantec mod, at den kreative omgang med pengeautomater og it-sikkerhed kan være på vej mod Danmark.

"Det er selvfølgelig muligt. Jeg kan ikke se, hvorfor det ikke skulle prøves i Danmark," forklarer sikkerhedssystemingeniør Peter Schjøtt fra Symantec til Computerworld.

Han understreger af de fornødne hackerværktøjer er blevet oversat fra spansk til engelsk.

På vej mod verdenspremiere

Det indikerer, at virussen er på vej til at få sin verdenspremiere lige omkring det tidspunkt, hvor Windows XP-supporten stopper fra Microsoft den 8. april.

Det betyder samtidig, at sikkerhedsselskabet forventer en byge af angreb både mod folks computere med Windows XP, men også mod hæveautomater.

Det skyldes, at næsten alle pengeautomater i hele verden kører med Microsofts bedagede styresystem.

Vi har kontroller klar

Computerworld har spurgt pengeinstitutternes interesseorganisation, Finansrådet, om bankerne er klar til at modstå den konkrete Ploutus-virus og lignende angreb på hæveautomaterne.

"Vi har kendskab til den type angreb fra udlandet, men det er ikke set i Danmark, og der er både fysiske og softwaremæssige kontroller imod angrebet," forklarer Henriette Rolskov, juridisk konsulent hos Finansrådet.

Hun oplyser, at pengeautomat-producenten NCR har udsendt en advarsel om denne angrebstype i september 2013. 

Alarm på software og hardware

Finansrådet udelukker, at der kan lægges vira ind via netværk, da hæveautomaterne i Danmark kører på lukkede netværk.

Et sådan angreb vil i så fald kræve fysisk adgang til en hæveautomats indre USB-porte ved eksempelvis at bore et hul i maskinen.

"Dermed kan truslen kontrolleres på samme måde, som bankerne gør imod de forskellige fysiske angreb på hæveautomater," siger Henriette Rolskov.

Hun understreger samtidig, at der er også er tjek for installation af uautoriseret software i hæveautomaterne.

Forelagt udtalelserne om bankernes sikkerhedskontroller på både software- og hardwareniveau svarer sikkerhedsekspert Peter Schjøtt fra Symantac kort og tørt:

"Lad os håbe, at bankerne får ret."

Læs også: 
Sådan stjæler hackere fra hæveautomater med Windows XP

Her er den ultimative overlevelsesguide til Windows XP
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Hvordan understøtter du den samlede værdikæde og skaber den optimale kundeoplevelse i engros eller retail?

Vi stiller skarpt på mulighederne for at optimere alle led på tværs af din værdikæde og tilhørende salgskanaler samtidigt med, at du styrker både indtjeningen og kundeoplevelsen. Du får inspiration til, hvordan du kan arbejde med at binde salgskanaler sammen og sikre, at der er styr på den bagvedliggende logistik, produkt- og stamdata, prissætning services osv.

29. november 2023 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

05. december 2023 | Læs mere


Teknologien bliver den næste konkurrencedefinerende slagmark – sådan forbereder du dig

Få bud på, hvordan du kan tænke IT-planlægning som en løbende strategisk proces frem for noget, der foregår fra enkeltprojekt til enkeltprojekt. Herunder hvordan strategisk brug af IT giver dig et stærkt grundlag for at orkestrere kundeoplevelser, kunderelevans og produktivitetsforbedringer.

06. december 2023 | Læs mere