Tv-selskaber forsinker dansk bredbånds-tv

Tv-selskaber som Turner og Viasat er med til at forsinke udviklingen af digitalt bredbånds-tv i Danmark, fordi de tøver med at lade bredbåndsselskaber levere deres tv-programmer digitalt, mener bredbåndsdirektør.

Der går endnu en rum tid før danske tv-seere kan læne sig tilbage i sofaen og se alle tv-programmer hjemme i sofaen leveret i digital kvalitet over fiberbaserede bredbåndsnet.

Det skyldes, at tv-selskaber som eksempelvis Turner, selskabet bag CNN, og Viasat tøver med at lade bredbåndsselskaber som NVE Bredbånd og Dansk Bredbånd levere deres programmer til danskerne digitalt.

- Det er lidt frustrerende, da vi har svært ved at få nye kunder, så længe vi ikke kan tilbyde de samme kanaler som eksempelvis TDC Kabel TV, siger Claus Bülow Christensen, administrerende direktør for NVE Bredbånd.

Tøver af flere grunde

Tv-selskaberne tøver med de digitale signaler af flere grunde. Blandt andet er der en del juridiske problemer, når signalet går fra at være analogt til digitalt.

- Det her er ikke teknisk, men juridisk langhåret. Det handler i bund og grund om ophavsrettigheder og om, at tv-selskaberne skal finde ud af, hvordan reglerne skal strikkes sammen i en digital virkelighed, mener Andreas Nørfelt, advokat hos Dansk Bredbånd.

Tv-selskabet Viasat, der står bag kanalerne TV3, TV3+ og to sportskanaler, mener dog ikke, at de manglende digitale signaler til bredbåndsselskaberne kun handler om juridiske problemer med ophavsretten.

Kim Boder, administrerende direktør for Viasat i Danmark, mener derimod, at det lige så meget handler om, at bredbåndsselskaberne skal blive bedre til at sælge varen.

- De skal droppe den tekniske snak, når de kommer ud til os og forklarer, hvorfor vi skal satse på bredbånds-tv. Det kan godt være, at der ligger en god forretning gemt i det, men de har endnu ikke fået mig overbevist, siger Kim Boder.

Dansk Bredbånd har taget konsekvensen af tv-selskabernes tøven med de digitale signaler.

- Vi fører i dag digitale signaler frem til de husstande, der får leveret kabel-tv af os. Derefter ryger signalerne igennem en boks, der transformerer signalerne fra digitale til analoge, fortæller Kim Sonne, administrerende direktør for Dansk Bredbånd.

Hønen og ægget

Dansk Bredbånd bestemte sig for den fremgangsmåde for at undgå lange forhandlinger med tv-selskaberne, der stritter i mod bredbånds-tv. Men det ærgrer ikke direktøren synderligt, da digitalt tv endnu ikke bliver efterspurgt i den store stil og hurtigt kan blive for dyrt for almindelige familier.

- Ip-baseret tv er digitalt, hvilket giver en bedre lyd- og billedkvalitet end analoge signaler. Men det er svært for den almindelige dansker at se forskel. Derudover skal de købe en dyr settop-boks til omkring 2.000 kroner til hvert enkelt fjernsyn i hjemmet, oplyser han.

Claus Bülow Christensen fra NVE Bredbånd så gerne, at der kom lidt mere skub i udviklingen af digitalt tv over bredbånd herhjemme, men erkender, at branchen er havnet i en underlig hønen og ægget-situation.

- Det minder mig lidt, om dengang man gik fra analogt til digitalt satellit-tv. Tv-selskaberne har ikke nogen særlig grund til at kaste sig over bredbånds-tv, så de tøver. Det samme gør seerne. Men det er bare et spørgsmål om tid, så vil vi alle have digitalt tv, siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

14. maj 2025 | Læs mere