Artikel top billede

Her er fidusen med Amazons egen smartphone

ComputerViews: Amazon lancerer sin egen smartphone med eget styresystem. Det store spørgsmål er: Hvorfor?

ComputerViews: Efter flere års rygter har Amazon omsider lanceret sin egen smartphone - Fire Phone - med 3D-lignende skærm, en ny form for navigation og en række andre funktioner.

Med telefonen, der er udstyret med en modificeret Android-udgave med navnet Fire OS, kaster Amazon sig ind på et tæt befolket marked, der i dag domineres af en række af verdens helt store og ekstremt muskelstærke selskaber som Samsung, Apple, LG, Nokia og HTC.

Fire Phonen kan forskellige interessante ting - som 3D-effekten og smart billedgenkendelse - men Amazon og topchef Jeff Bezos er udmærket klar over, at man ikke kan sælge telefoner alene på specs og den slags funktioner i dag.

Der skal andre ting til.

Lad os tage et kig på, hvorfor Amazon vælger at lancere sin egen telefon - endda med eget styresystem.

Fordelen for Amazon

Umiddelbart kan det virke helt håbløst, at Amazon 'kaster' sig ind på mobilmarkedet med en enkelt, begrænset telefon som udfordrer til de store mobilfirmaers dominans.

Men lanceringen af Fire Phone handler slet ikke om, at Amazon nu vil ind på mobilmarkedet. Den handler derimod om mersalg for Amazon. Samt om indsamling af vitale data - ikke mindst geografiske - om forbrugernes indkøbsvaner.

Fire Phone er nemlig spækket med funktioner, der integrerer direkte til først og fremmest Amazons amerikanske netbutik.

Eksempelvis kan brugeren tage et billede af en bog eller lignende eller optage en lyd-bid eller skrive en stump tekst, hvorefter telefonen straks vil finde frem til produktet, tv-afsnittet, filmen, sangen eller lignende i web-butikken.

Netop denne funktion - Firefly - er helt central i den nye telefon, som får en dedikeret Firefly-knap til hurtig aktivering for at fremme impuls-køberne, ligesom Amazon opfordrer udviklerne til at begynde at bygge tredjeparts-apps rundt om Firefly-funktionen.

Der er altså mest af alt tale om en slags loyalitets-program, der skal sørge for at trække kunder over mod det, som Amazon egentlig tjener penge på.

Fordelen for kunderne

Fire Phone er i første omgang målrettet fuldstændigt mod det amerikanske marked, og det er et åbent spørgsmål, hvornår telefonen kommer til Europa.

For at forstå ideen med Fire Phone er det vigtigt at forstå, at Amazon er kæmpestor i USA. Som i RIGTIG kæmpestor inden for en meget bred vifte af web-services.

De tæller cloud-storage, salg af digital musik, film, digitale bøger og apps - som det er ekstremt nemt at købe via Fire Phone, der er tæt integreret med Amazons egen Cloud Drive-tjeneste.

Alle amerikanere kender Amazon, der er absolut førende inden for webshopping i landet.

I det lys giver Fire Phone i høj grad mening for Amazon. Hvis du alligevel køber meget ind på Amazon, hvorfor så ikke skifte din slidte iPhone ud med en lækker Fire Phone, der integrerer direkte med Amazon-funktionerne?

Amazon har prissat Fire Phonen relativt højt. Den åbne udgave koster 650 dollar - omkring 3.600 kroner - mens den bundlede udgave koster 1.100 kroner. Det er på niveau med sammenlignelige iPhones.

Angiveligt venter der forude billigere modeller uden den smarte 3D-funktion. Hvornår ved vi endnu ikke.

Selv mener Amazon, at Fire Phone med sin ubegrænsede cloud-lagerplads og dobbelt så mange gigabytes som en iPhone eller Samsung Galaxy i samme prisklasse er et 'kanongodt tilbud.'

Vi får se, om det er en holdning, som de amerikanske forbrugere deler.

Gør de ikke det, vil Amazon-topchef Jeff Bezos sikkert bare trække på skuldrene og gå videre til næste projekt.

Har råd til at lege

Han er en legesyg mand, og han har råd til at lege og eksperimentere - ligesom da han sidste år købte den verdensberømte avis Washington Post for omkring halvanden milliard kroner uden at have en klar og konkret businesscase.

Og selv et mindre antal solgte telefoner vil under alle omstændigheder kunne bidrage med vigtige oplysninger om brugerens købevaner - ikke mindst geografiske.

Det åbne spørgsmål er fortsat, HVEM Amazon mener skal skifte en iPhone eller en velfungerende Android-telefon ud for i stedet at blive sluset ind i et univers helt domineret af og fyldt med Amazons produkter.

Er det husmødrene? Hobbyfædrene? Erhvervslivet (næppe)? Teenagerne?

Håbet er under alle omstændigheder, at de amerikanske forbrugere er ved at være klar til at gå 'all in' på webshopping af alverdens produkter.

Det åbne spørgsmål er nu, om Amazon nu også har set rigtigt i markedet, og om forbrugeren overhovedet gider tage en ny nichetelefon med eget styresystem og tæt bundling med en masse produkter til sig.

Og om det overhovedet betyder det store for den stenrige Jeff Bezos, hvis det ikke er tilfældet.

Læs også: Her er Amazons nye telefon - den kan betjenes på en helt ny og overraskende måde.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere