Artikel top billede

Her er fidusen med Amazons egen smartphone

ComputerViews: Amazon lancerer sin egen smartphone med eget styresystem. Det store spørgsmål er: Hvorfor?

ComputerViews: Efter flere års rygter har Amazon omsider lanceret sin egen smartphone - Fire Phone - med 3D-lignende skærm, en ny form for navigation og en række andre funktioner.

Med telefonen, der er udstyret med en modificeret Android-udgave med navnet Fire OS, kaster Amazon sig ind på et tæt befolket marked, der i dag domineres af en række af verdens helt store og ekstremt muskelstærke selskaber som Samsung, Apple, LG, Nokia og HTC.

Fire Phonen kan forskellige interessante ting - som 3D-effekten og smart billedgenkendelse - men Amazon og topchef Jeff Bezos er udmærket klar over, at man ikke kan sælge telefoner alene på specs og den slags funktioner i dag.

Der skal andre ting til.

Lad os tage et kig på, hvorfor Amazon vælger at lancere sin egen telefon - endda med eget styresystem.

Fordelen for Amazon

Umiddelbart kan det virke helt håbløst, at Amazon 'kaster' sig ind på mobilmarkedet med en enkelt, begrænset telefon som udfordrer til de store mobilfirmaers dominans.

Men lanceringen af Fire Phone handler slet ikke om, at Amazon nu vil ind på mobilmarkedet. Den handler derimod om mersalg for Amazon. Samt om indsamling af vitale data - ikke mindst geografiske - om forbrugernes indkøbsvaner.

Fire Phone er nemlig spækket med funktioner, der integrerer direkte til først og fremmest Amazons amerikanske netbutik.

Eksempelvis kan brugeren tage et billede af en bog eller lignende eller optage en lyd-bid eller skrive en stump tekst, hvorefter telefonen straks vil finde frem til produktet, tv-afsnittet, filmen, sangen eller lignende i web-butikken.

Netop denne funktion - Firefly - er helt central i den nye telefon, som får en dedikeret Firefly-knap til hurtig aktivering for at fremme impuls-køberne, ligesom Amazon opfordrer udviklerne til at begynde at bygge tredjeparts-apps rundt om Firefly-funktionen.

Der er altså mest af alt tale om en slags loyalitets-program, der skal sørge for at trække kunder over mod det, som Amazon egentlig tjener penge på.

Fordelen for kunderne

Fire Phone er i første omgang målrettet fuldstændigt mod det amerikanske marked, og det er et åbent spørgsmål, hvornår telefonen kommer til Europa.

For at forstå ideen med Fire Phone er det vigtigt at forstå, at Amazon er kæmpestor i USA. Som i RIGTIG kæmpestor inden for en meget bred vifte af web-services.

De tæller cloud-storage, salg af digital musik, film, digitale bøger og apps - som det er ekstremt nemt at købe via Fire Phone, der er tæt integreret med Amazons egen Cloud Drive-tjeneste.

Alle amerikanere kender Amazon, der er absolut førende inden for webshopping i landet.

I det lys giver Fire Phone i høj grad mening for Amazon. Hvis du alligevel køber meget ind på Amazon, hvorfor så ikke skifte din slidte iPhone ud med en lækker Fire Phone, der integrerer direkte med Amazon-funktionerne?

Amazon har prissat Fire Phonen relativt højt. Den åbne udgave koster 650 dollar - omkring 3.600 kroner - mens den bundlede udgave koster 1.100 kroner. Det er på niveau med sammenlignelige iPhones.

Angiveligt venter der forude billigere modeller uden den smarte 3D-funktion. Hvornår ved vi endnu ikke.

Selv mener Amazon, at Fire Phone med sin ubegrænsede cloud-lagerplads og dobbelt så mange gigabytes som en iPhone eller Samsung Galaxy i samme prisklasse er et 'kanongodt tilbud.'

Vi får se, om det er en holdning, som de amerikanske forbrugere deler.

Gør de ikke det, vil Amazon-topchef Jeff Bezos sikkert bare trække på skuldrene og gå videre til næste projekt.

Har råd til at lege

Han er en legesyg mand, og han har råd til at lege og eksperimentere - ligesom da han sidste år købte den verdensberømte avis Washington Post for omkring halvanden milliard kroner uden at have en klar og konkret businesscase.

Og selv et mindre antal solgte telefoner vil under alle omstændigheder kunne bidrage med vigtige oplysninger om brugerens købevaner - ikke mindst geografiske.

Det åbne spørgsmål er fortsat, HVEM Amazon mener skal skifte en iPhone eller en velfungerende Android-telefon ud for i stedet at blive sluset ind i et univers helt domineret af og fyldt med Amazons produkter.

Er det husmødrene? Hobbyfædrene? Erhvervslivet (næppe)? Teenagerne?

Håbet er under alle omstændigheder, at de amerikanske forbrugere er ved at være klar til at gå 'all in' på webshopping af alverdens produkter.

Det åbne spørgsmål er nu, om Amazon nu også har set rigtigt i markedet, og om forbrugeren overhovedet gider tage en ny nichetelefon med eget styresystem og tæt bundling med en masse produkter til sig.

Og om det overhovedet betyder det store for den stenrige Jeff Bezos, hvis det ikke er tilfældet.

Læs også: Her er Amazons nye telefon - den kan betjenes på en helt ny og overraskende måde.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Webinar: Tør du håndtere cyberberedskabet på egen hånd?

Der er akut behov for at øge visibilitet, indsigt og overblik, hvis man som virksomhed skal have en chance for at afværge og minimere skaden ved cyberangreb. Trusselsbilledet udvikler sig imidlertid så hastigt, at opgaven let vokser selv større virksomheder, med en eller flere dedikerede IT-sikkerhedsansvarlige, over hovedet. Bliv klogere på dette seminar.

22. september 2021 | Læs mere


GDPR i dagligdagen: Vedligeholdelse og tilsyn

Det er efterhånden ved at være noget tid siden, at vi blev introduceret til GDPR, og alle organisationer har med tiden fået styr på dataflow og håndteringen af persondata i organisationen. Mange valg har skulle træffes og det har krævet mange ressourcer. Få overblik over de seneste nye tiltag og udmeldinger fra Datatilsynet samt overblik over de seneste regler, og hvordan du håndterer dem.

23. september 2021 | Læs mere


Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Premium
Ny dansk Oracle-topchef vil sætte skub i den store cloud-udrulning: Vil have flere Oracle-kunder over på cloud
Cloud skal fylde en større del af forretningen hos Oracle Danmark. Ny landechef Marc Jardorf har som hovedprioritet at sikre, at flest mulige kunder kommer med over på den cloud-udrulning, der har præget den amerikanske it-gigant de senere år. " Vi har alle produkterne nu," siger han til Computerworld. Se hans plan her.
Computerworld
Apple præsenterer iPhone 13 og iPhone 13 Pro - se dem her
Snart kan du få fingre i den nye iPhone 13 og iPhone 13 Pro. Bliv klogere på de to helt nye iPhones her.
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
En opskrift på succes: Automatisér, byg videre på den eksisterende infrastruktur – og sæt kurs mod skyen
Læs hvordan en koncern satsede på en adoptiv, clouddreven fremtid – med udgangspunkt i standardisering, fleksibiitet og den eksisterende infrastruktur.