Artikel top billede

Her er fidusen med Amazons egen smartphone

ComputerViews: Amazon lancerer sin egen smartphone med eget styresystem. Det store spørgsmål er: Hvorfor?

ComputerViews: Efter flere års rygter har Amazon omsider lanceret sin egen smartphone - Fire Phone - med 3D-lignende skærm, en ny form for navigation og en række andre funktioner.

Med telefonen, der er udstyret med en modificeret Android-udgave med navnet Fire OS, kaster Amazon sig ind på et tæt befolket marked, der i dag domineres af en række af verdens helt store og ekstremt muskelstærke selskaber som Samsung, Apple, LG, Nokia og HTC.

Fire Phonen kan forskellige interessante ting - som 3D-effekten og smart billedgenkendelse - men Amazon og topchef Jeff Bezos er udmærket klar over, at man ikke kan sælge telefoner alene på specs og den slags funktioner i dag.

Der skal andre ting til.

Lad os tage et kig på, hvorfor Amazon vælger at lancere sin egen telefon - endda med eget styresystem.

Fordelen for Amazon

Umiddelbart kan det virke helt håbløst, at Amazon 'kaster' sig ind på mobilmarkedet med en enkelt, begrænset telefon som udfordrer til de store mobilfirmaers dominans.

Men lanceringen af Fire Phone handler slet ikke om, at Amazon nu vil ind på mobilmarkedet. Den handler derimod om mersalg for Amazon. Samt om indsamling af vitale data - ikke mindst geografiske - om forbrugernes indkøbsvaner.

Fire Phone er nemlig spækket med funktioner, der integrerer direkte til først og fremmest Amazons amerikanske netbutik.

Eksempelvis kan brugeren tage et billede af en bog eller lignende eller optage en lyd-bid eller skrive en stump tekst, hvorefter telefonen straks vil finde frem til produktet, tv-afsnittet, filmen, sangen eller lignende i web-butikken.

Netop denne funktion - Firefly - er helt central i den nye telefon, som får en dedikeret Firefly-knap til hurtig aktivering for at fremme impuls-køberne, ligesom Amazon opfordrer udviklerne til at begynde at bygge tredjeparts-apps rundt om Firefly-funktionen.

Der er altså mest af alt tale om en slags loyalitets-program, der skal sørge for at trække kunder over mod det, som Amazon egentlig tjener penge på.

Fordelen for kunderne

Fire Phone er i første omgang målrettet fuldstændigt mod det amerikanske marked, og det er et åbent spørgsmål, hvornår telefonen kommer til Europa.

For at forstå ideen med Fire Phone er det vigtigt at forstå, at Amazon er kæmpestor i USA. Som i RIGTIG kæmpestor inden for en meget bred vifte af web-services.

De tæller cloud-storage, salg af digital musik, film, digitale bøger og apps - som det er ekstremt nemt at købe via Fire Phone, der er tæt integreret med Amazons egen Cloud Drive-tjeneste.

Alle amerikanere kender Amazon, der er absolut førende inden for webshopping i landet.

I det lys giver Fire Phone i høj grad mening for Amazon. Hvis du alligevel køber meget ind på Amazon, hvorfor så ikke skifte din slidte iPhone ud med en lækker Fire Phone, der integrerer direkte med Amazon-funktionerne?

Amazon har prissat Fire Phonen relativt højt. Den åbne udgave koster 650 dollar - omkring 3.600 kroner - mens den bundlede udgave koster 1.100 kroner. Det er på niveau med sammenlignelige iPhones.

Angiveligt venter der forude billigere modeller uden den smarte 3D-funktion. Hvornår ved vi endnu ikke.

Selv mener Amazon, at Fire Phone med sin ubegrænsede cloud-lagerplads og dobbelt så mange gigabytes som en iPhone eller Samsung Galaxy i samme prisklasse er et 'kanongodt tilbud.'

Vi får se, om det er en holdning, som de amerikanske forbrugere deler.

Gør de ikke det, vil Amazon-topchef Jeff Bezos sikkert bare trække på skuldrene og gå videre til næste projekt.

Har råd til at lege

Han er en legesyg mand, og han har råd til at lege og eksperimentere - ligesom da han sidste år købte den verdensberømte avis Washington Post for omkring halvanden milliard kroner uden at have en klar og konkret businesscase.

Og selv et mindre antal solgte telefoner vil under alle omstændigheder kunne bidrage med vigtige oplysninger om brugerens købevaner - ikke mindst geografiske.

Det åbne spørgsmål er fortsat, HVEM Amazon mener skal skifte en iPhone eller en velfungerende Android-telefon ud for i stedet at blive sluset ind i et univers helt domineret af og fyldt med Amazons produkter.

Er det husmødrene? Hobbyfædrene? Erhvervslivet (næppe)? Teenagerne?

Håbet er under alle omstændigheder, at de amerikanske forbrugere er ved at være klar til at gå 'all in' på webshopping af alverdens produkter.

Det åbne spørgsmål er nu, om Amazon nu også har set rigtigt i markedet, og om forbrugeren overhovedet gider tage en ny nichetelefon med eget styresystem og tæt bundling med en masse produkter til sig.

Og om det overhovedet betyder det store for den stenrige Jeff Bezos, hvis det ikke er tilfældet.

Læs også: Her er Amazons nye telefon - den kan betjenes på en helt ny og overraskende måde.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cybersecurity Excellence Day 2023

Sikkerhed er et vidt begreb, og antallet af produkter og services nærmest eksploderer i takt med, at trusselsbilledet bliver stadig mere mudret og faretruende. På årets Cybersecurity Excellence Day kommer vi hele vejen rundt, så du får et solidt grundlag for at skelne mellem de aktuelt mest værdifulde teknologier fra buzzwords og ny vin på gamle flasker.

07. juni 2023 | Læs mere


Årets CIO 2023

Vi skal finde Årets CIO 2023 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO og løfte arven efter Årets CIO 2022 Ann Fogelgren fra GN og de 16 andre, der løb med prisen før hende.

08. juni 2023 | Læs mere


B2B automatisering

Globale software- og udviklerhuse såsom Microsoft, IBM, Salesforce og SAP mangedobler i disse år deres investeringer i udvikling af teknologi, der integrerer automatisering i ERP-platforme og andre forretningskritiske services. Du får konkret viden om, hvordan stadig flere koncerner samt mindre og mellemstore virksomheder allerede i dag konverterer processer, så langt de fleste sager håndteres automatisk, mens kun et mindretal behandles manuelt.

14. juni 2023 | Læs mere