Artikel top billede

Dit antivirus burde beskytte dig - men kan selv udgøre en trussel

Antivirus-løsningen, der skal beskytte softwaren på din computer, kan selv indeholde alvorlige sårbarheder.

Som virksomhed gør man klogt i at undersøge antivirus-software, før man ruller det ud på medarbejdernes maskiner.

Mange af sikkerhedsprodukterne kan nemlig paradoksalt nok selv indeholde alvorlige sårbarheder.

Joxean Koret, der er researcher hos Singapore-firmaet Coseinc, er i en undersøgelse kommet frem til, at antivirus-programmer kan være lige så sårbare som de applikationer, de ellers skulle beskytte.

Det skriver vores kolleger på det amerikanske Infoworld.

Joxean Koret har analyseret en stribe antivirus-produkter og deres kode og hævder at have fundet dusinvis af sårbarheder, der kan udnyttes på afstand eller lokalt, i 14 af løsningerne.

Sårbarhederne tæller ifølge Infoworld alt fra denial-of-service-problemer til huller, der kan give kriminelle mulighed for at øge deres rettigheder i systemet eller afvikle kode.

Nogle af sårbarhederne blev fundet i selve engine-delen af antivirus-produkterne, andre i andre dele af softwaren.

"At udnytte huller i AV engives er ikke anderledes end i andre klient-applikationer," forklarer sikkerhedseksperten i sin præsentation af sårbarhederne.

Problemet bliver ekstra stort, fordi antivirus-engines typisk kører med de højeste system-rettigheder og derfor kan give de it-kriminelle adgang til kritiske systemfiler, skriver Infoworld blandt andet.

Mange kendte brands nævnes i undersøgelsen

Blandt de produkter, som Joxean Koret skal have fundet sårbarheder i, er Panda Security, Bitdefender, Kaspersky Lab, Sophos, AVG, Avira, Avast og F-Secure.

Tidligere på ugen fortalte vi, at der er fundet tre nuldagssårbarheder i antivirus-software fra Symantec.

Offensive Security, der arbejder med penetrations-test, har opdaget sårbarhederne, der kan gøre det muligt for en bruger, der er logget ind, at rykke til et højere sikkerhedsniveau på computeren.

Hvis sårbarhederne udnyttes, vil man potentielt kunne få adgang til system-filer, man ellers ikke burde kunne tilgå. Læs mere om det her.

Læs også:

Ups! tre sårbarheder fundet i antivirus fra Symantec

Stortest af 23 programmer: Her er den mest sikre antivirus-løsning
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

05. december 2023 | Læs mere


Teknologien bliver den næste konkurrencedefinerende slagmark – sådan forbereder du dig

Få bud på, hvordan du kan tænke IT-planlægning som en løbende strategisk proces frem for noget, der foregår fra enkeltprojekt til enkeltprojekt. Herunder hvordan strategisk brug af IT giver dig et stærkt grundlag for at orkestrere kundeoplevelser, kunderelevans og produktivitetsforbedringer.

06. december 2023 | Læs mere


People Tech 2023: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

13. december 2023 | Læs mere