Artikel top billede

Direktør: Nørden er fremtidens leder - gi' os nu flere af dem!

It-ingeniører og dataloger er alle lønkronerne værd, og vi skal se at komme i gang med at uddanne flere af dem, hvis vi vil have vækst i kongeriget. Sådan lyder svadaen fra en de store aftagere af højtuddannede it-folk.

"Nørder er fremtidens ledere. Det er dem, der skal sørge for vækst og kreativitet i dansk it-udvikling."

Sådan lyder det fra André Rogaczewski, der er administrerende direktør i Netcompany samt medlem af Dansk Industri's forsknings- og uddannelsespolitiske udvalg.

"Danske dataloger og ingeniører er nogle af verdens bedste, og de er absolut deres løn værd. Samtidig er de også fremtidens ledere. En nørd er faktisk fremtidens leder og innovator - vi må og skal bare have lavet nogle flere af dem," siger han til Computerworld.

Toppen af isbjerget

Danmarks Statistik har netop frigivet tal for, hvor mange ledige it-folk der er i kongeriget. Talknuserne fortæller, at der er næsten 4.000 ubesatte job i andet kvartal i 2014.

Læs den historie her: Eksplosion i antallet af ledige IKT-job: 3.859

Det tal ser Netcompany-direktøren blot som toppen af isbjerget.

"DI ITEK's prognose viser, at vi i 2020 kommer til at mangle 4.000 højtuddannede it-folk fra universiteterne - bemærk højtuddannede - sammenholdt med yderligere ledige it-stillinger tør jeg slet ikke at tænke på, hvad det samlede tal bliver på det tidspunkt," siger han, og fortsætter:

"Vi snakker og snakker om, at der er for få danske, højtuddannede it-folk, men vi gør ikke noget ved det, og det er måske det største problem, som it-Danmark står overfor."

Hent dem fra udlandet

Han mener heller ikke, at vi skal være så berøringsangste for at hente it-folk fra udlandet.

"Ellers tager de jo bare til et andet land og skaber værdi der. Norge mangler eksempelvis 20.000 it-folk lige nu. Vi er i skarp konkurrence med de lande, der ligger lige ved siden af os, og det er en skønhedskonkurrence om at tiltrække de bedste," siger André Rogaczewski.

Han peger på tre konkrete områder, der kan føre til flere it-ingeniører og dataloger.

"Vi skal have flyttet optag fra kombinationsuddannelserne og humanistisk orienterede it-uddannelser over til datalogi og civilingeniør-fagene. Det er denne gruppe, der driver væksten frem i form af ny og bedre it."

Der skal altså mere hardcore-teknologi i uddannelserne - og lidt mindre af de bløde værdier.

"Vi har ikke brug for flere folk, der ved hvordan man bruger apps. Vi skal have folk, der kan bygge nye it-systemer. Det er ikke nok at få folk uddannet. Vi skal uddanne der, hvor væksten er."

Kom så piger!

Han peger også på de danske kvinder som en del af løsningen.

"Antallet af kvinder, som tager en videregående uddannelser, er på 60 procent. På datalogi og ingeniøruddannelser er tallet meget lavere, væsentligt lavere. Vi skal have pigerne i gang i en fart," siger André Rogaczewski.

Læs også: Så mange unge er optaget på de danske it-uddannelser

Og for at it-branchen kan score kvinderne, skal der en kulturændring i gang i samarbejde med kvindelige rollemodeller.

"Kvinderne kan snildt tage en naturvidenskabelig it-uddannelse, men vælger i stedet medicin eller jura," siger han og eksemplificerer:

"Hvad vil du som far helst have, at din datter tager for en uddannelse: Støvet ingeniør eller den glorværdige medicinuddannelse? Det skal laves om."

Der skal altså en charmeoffensiv til for at gøre de it-faglige uddannelser mere attraktive.

Det tredje punkt, han gerne vil rette op på, er rå-materialet fra gymnasierne, der skal være bedre til matematik og naturfaglige discipliner.

"Selvfølgelig melder jeg mig ind i debatten, fordi min virksomhed mangler højtuddannede it-folk, men det handler om mere end det. Det er et kæmpeproblem i store dele af it-brancen."

Har André Rogaczewski ret? Har du eller din virksomhed også svært ved at få kvalificerede it-folk i stald, og hvad gør I for at finde de bedste?

Skriv løs i debatten.

Danske Lego er et eksempel på virksomhed, der har en helt fast strategi på det område: Lego overhaler Microsoft: Sådan indfanger vi Danmarks bedste it-folk

Læs også:
Så mange unge er optaget på de danske it-uddannelser
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Dynamics Excellence Day 2021 - indblik, best practice og øget værdi

Med Microsoft Dynamics 365 er Microsoft rykket mod skyen og har fuld integration til både Dynamics, CRM, Office 365, Power BI og Cortana. Det giver utrolig mange muligheder, hvis du griber det rigtigt an. Vi sætter fokus på værdiskabelse og forbedring for både nuværende og nye Dynamics-brugere.

07. oktober 2021 | Læs mere


CISO Trends 2021: Sikkerhed, trusler og strategi

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

12. oktober 2021 | Læs mere