Artikel top billede

Så vilde er de nye sensorer: Skaber enorme forretningsmuligheder

Nye sensorer er på vej til alt fra smartphones, tablets og wearables til hårde hvidevarer og industri-løsninger. Det giver gyldne forretningsmuligheder for de mest innovative virksomheder - og nye smarte løsninger til kunderne.

ComputerViews: Sensorer er den nye kæledægge i it-industrien.

Sensorer baner nemlig vej for nye, innovative it-løsninger, og de giver virksomhederne hidtil ikke-eksisterende forretningsmuligheder og et portentiale for effektiviseringer.

Fra brede teknologi-begreber som internet of things og big data til konkrete forbruger-produkter som det nye Microsoft Band og Apple Watch; sensorer er den nye faktor, der baner vejen for fremtidens digitale verden.

Sensorer i diverse it-løsninger er naturligvis ikke noget nyt, men i de seneste år har industrien for alvor skruet op for blusset under den gryde med nye sensorer, der bobler løs og dufter af nye muligheder.

Så mange sensorer er der i forbrugerprodukter

Microsoft Band indeholder eksempelvis 10 sensorer.

Det drejer sig om alt fra bevægelsessensorer til en UV-sensor, der advarer dig mod solens stråler.

Og så er der selvfølgelig også sensorer, der måler puls, hudtemperaturen, hvor meget du sveder og dit stressniveau.

Selvom der er tale om et forbrugerprodukt, er det måske netop den slags produkter, der vil kunne bane vejen for nye muligheder i både private og offentlige virksomheder.

Det vilde sensor-bombardement betyder nemtlig ikke bare, at helt almindelige it-brugere bliver bekendt med de mange muligheder.

Det betyder også, at it-industrien over en bred kam kører det store investeringsapparat i stilling for at skabe nye, bedre og mere energieffektive sensorer - ligesom priserne på produktionen af sensorerne presses ned. 

De fremskridt kan udnyttes i mange andre sammenhænge også.

Analysefirmaet IHS Technology skriver i en analyse, at omsætningen på markedet for sensorer til smartphones og tablets vil blive tredoblet i de kommende år, så den i 2018 er oppe på omkring 38 milliarder kroner om året på verdensplan.

"Den næste bølge af sensor-teknologi i smartphones og tablets er ankommet," udtaler IHS-analytiker Marwan Boustany.

"Ført an af Apple og Samsung rykker mobil-markedet videre fra blot at integrere etablerede sensorer som bevægelsessensorer til nu at inkludere næste generations funktioner som fingeraftryks- og miljø/helbreds-sensorer."

"Når disse nye devices tages i brug, vil det i de kommende år drive udvidelsen af markedet for sensorer til mobile devices."

IHS Technology gør markedet op i henholdsvis de etablerede sensor-typer (eksempelvis bevægelses- og lys-sensorer) og de nye, spirende sensortyper (eksempelvis fingeraftryk, fugtmåler og UV-sensor.)

Analysefirmaet venter, at markedet vil udvikle sig således:

Et selskab som Samsung er allerede godt i gang med at tage de nye sensor-typer i brug.

IHS hæfter sig, at Samsung blandt andet implementerede en fugt-sensor i Galaxy S4, en puls-sensor i S5 og en UV-sensor i Note 4 - og nu ventes det, at Samsung i den kommende Note 6 også vil i implementere sensorer, der kan måle forurening i luften.

Nye navigations-teknologier

Sensorerne har i stigende grad også betydning for, hvordan vi styrer og kontrollerer de forskellige enheder.

For nylig fortalte vi i en artikel, at det markante fokus på touch-navigation måske har toppet.

I stedet vil vi i stigende grad komme til at navigere med stemmen, bevægelser, øjnene og ved hjælp af nervesystemet.

"Touch førte brugervenligheden i mobile enheder frem til, hvor vi er i dag, men touch vil blive et af mange interfaces i nye enheder og på fremtidens markeder," lyder et argument fra ABI Research.

Analytikerne vurderer, at produkternes evne til at aflæse, hvordan brugeren bevæger hænder, hvor øjnene kigger hen, og hvilke ansigtstræk, der er, er noget af det, der for alvor vil boome i de kommende år - blandt andet til løsninger i bilerne og i hjemmet.

Vigtigste it-trends

Men sensor-teknologier handler om om meget andet end nye navigations-muligheder.

En af de hotteste it-megatrends for tiden, internet of things, bygger grundlæggende på brugen af sensorer i alt fra biler til sundhedsrelateret udstyr og energisektoren.

Det skaber et helt nyt internet, hvor maskiner kommunikerer med hinanden, udveksler data og muliggør en hidtil uset grad af intelligens og automatik i netværket.

På Gartners nye liste over de 10 vigtigste teknologi-trends i 2015 finder man da også 'computing everywhere' og internet of things på første- og andenpladsen.

Gartner peger på, at man som virksomhed skal være klar til at understøtte og udnytte de nye muligheder, som de nye it-trends bringer.

Hvordan kan du udnytte sensorerne?

I øjeblikket vælter det ud med nye sensor-teknologier i alt fra industrielle produkter til hårde hvidevarer til forbrugerprodukter som smartphones og fitness-armbånd.

Det betyder, at et fundament for fremtidens it-løsninger er ved at blive skabt.

Det baner vejen for eksempelvis en hidtil uset grad personificering af tjenester, real-time dataanalyser, nye brugergrænseflader og helt nye typer af netværk.

Hvad venter industriuen på?

Folket er klar til at lade sensorerne logge alverdens aktiviteter - så længe det sker på en sikker og privacy-respekterende måde, fortalte forskningschef hos Ericsson, Michael Björn, tidligere på ugen til Computerworld:

"Lige nu er vi i en situation, hvor efterspørgslen fra forbrugerne rent faktisk løber fra leverandørerne," sagde han.

Blandt andet viser Ericssons rapport om forbruger-trends i 2014, der er foretaget blandt 5.000 iPhone/Android-brugere i 10 store byer rundt omkring i verden, at 40 procent af dem ønsker, at smartphonen skal logge deres gåture, træning og søvn etc.

Samtidig svarer 56 procent ja til, at de ønsker en ring, der holder styr på deres blodtryk og puls, og 59 procent ønsker et armbånd, der logger deres aktiviteter.

Hvilke muligheder giver det dig?

Spørgsmålet er, hvordan du og den virksomhed, du er en del af, kan udnytte sensorerne på nye, innovative måder?

Hvordan kan I effekvisere driften og automatisere processerne?

Og hvordan kan sensorerne skabe nye forretningsmuligheder? 

Giv meget gerne dit besyv med i debatten herunder.