Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Gartner: Her er de vigtigste teknologier i 2015

Skal du give rivalerne baghjul? Her er de 10 vigtigste teknologi-trends i 2015, som alle kommer til at gøre en forskel for forretningsudviklingen i den kommende tid.

For enhver virksomhed kan det være en rigtig god ide at være på forkant med den teknologiske udvikling, hvis konkurrenterne for alvor skal have baghjul.

Og her kan der måske være hjælp at finde i analysehuset Gartners årlige liste over næste års vigtigste teknologi-trends - altså over de teknologi-typer, der har nået tilstrækkeligt stor modenhed til at kunne gøre en forskel for virksomhederne.

Gartner har netop løftet sløret for selskabets bud på de vigtigste teknologi-trends til næste år.

1: Computer-kraft overalt
Gartner kalder det for 'computing everywhere,' hvilket dækker over adgang til computer-kraft uanset hvor man befinder sig.

Ifølge Gartner vil der for alvor komme gang i udbredelsen af intelligente skærme og alverdens internet-opkoblede enheder, sensorer og lignende, der vil kunne interagere med hinanden på mange forskellige måder.

Ifølge analysehuset er mange it-afdelinger slet ikke klar til de udfordringer, som den store mangfoldighed i opkoblings-typer, enheds-typer og lignende vil give.

2: Internet of Things
Gartner anbefaler, at it-chefer og CIO'er omgående begynder at eksperimentere med Internet of Things og går i gang med at udklække ideer til, hvordan virksomheden kan udnytte en verden, hvor alverdens sensorer og enheder kan kobles på internettet på forskellig måde.

Analysehuset er overbevist om, at der er enorm værdi-potentiale i Internet of Things for de fleste virksomheder.

For eksempel kan sensorer opdage fejl og uhensigtsmæssigheder i udstyr langt tid før det faktisk går i stykker og løbende indrapportere det via internettet.

3: 3D printing

3D-printing har været undervjes siden midt i 1980'erne, men er først nu begyndt at kunne anvendes i stor skala til konkrete og seriøse projekter, der er til at betale.

Selv om opmærksomheden især har været rettet mod de sjove, konsumrettede 3D-print, er det i erhvervslivet, at vi skal finde de rigtigt store muligheder, mener Gartner.

Læs mere om 3D-print her: På besøg i Danmarks første 3D-printerbutik: Det kan blive kæmpestort

4: Analyse-værktøjer
Analyse-værktøjerne bliver mere og mere avancerede. Faktisk mener Gartner, at enhver applikation er godt på vej til at blive analytisk og snart vil komme til at udføre løbende, usynlig, avanceret og gennemgående analyse.

It-chefen bør overveje de fordele, der kan ligge i dette. Og hvordan man får udnyttet den viden, som de løbende analyser genererer.

5: Sammenhængs-orienterede systemer
Gartner kalder det for 'context-rich systemer,' og dem vil vi komme til at se meget mere til.

Der er nemlig en hel bølge på vej af applikationer, der kan inddrage oplysninger om brugerens vaner, lokation, hvad der er sket i fortiden, brugerens foretrukne metoder, sociale forbindelser og så videre.

Alle disse data vil være med til at kunne give en bedre og mere effektiv proces for den enkelte.

Og it-cheferne bør overveje, hvordan de kan udnytte denne viden, mener Gartner.

6: Intelligente maskiner
Selvstyrende biler, intelligente lastbiler, robotter, intelligente industrimaskiner af enhver kaliber er for alvor på vej frem.

Gartner fremhæver det store minedrift-selskab Rio Tinto som et eksempel på automatisering via intelligente maskiner. Rio Tinto anvender blandt andet selvkørende lastbiler og automatiske og intelligente bor i arbejdet.

Du kan her læse mere om Rio Tintos intelligente maskiner.

7: Cloud og client computing
Denne model er for alvor ved at vinde indpas, og it-cheferne kan med fordel overveje denne model, mener Gartner.

Her kører den centrale applikation i en cloud-tjeneste, hvor den kan tilgåes fra mange forskellige klienter 'på jorden.'

8: Software-baserede applikationer og - infrastruktur
It kan ifølge Gartner ikke arbejde effektivt på hårdt kodede og prædefinerede elementer, men er nødt til dynamisk at kunne sammensætte den nødvendige infrastruktur.

Det kræver, at infrastrukturen for applikationerne et stykke hen ad vejen skal være software-baseret.

9: Web-scale it
Gartner har i et stykke tid arbejdet med 'web-scale it'-begrebet, som analysehuset betegner som en arkitektur-mæssig tilgang til it for it-cheferne.

Det udgøres af en række af de store cloud-leverandører - Facebook, Google, Amazon, Microsoft og lignende - hvis cloud-miljøer tilsammen giver virksomhederne ekstreme muligheder for ny agilitet, hastighed og lignende.

Det er ifølge Gartner afgørende, at it-cheferne forsøger at kopiere og efterligne den måde, som de store cloud-firmaer har grebet opgaven an på.

10: Sikkerhed
Aldrig har sikkerheds-aspektet været så vigtigt for virksomhederne, hvilket massevis af forretnings- og samfundskritiske sager i de senere har vist.

Gartner ser en udvikling, hvor der vil komme mere og mere fokus på at udvikle selvbeskyttende og selvlærende applikationer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere