Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

KL: Staten skummer stadig fløden på gamle mobil-auktioner

Nogle af de flere hundrede millioner kroner, som staten fortsat årligt scorer på tidligere års salg af mobil-frekvenser, bør investeres i lukning af mobil-hullerne i Danmark, mener KL.

Hvert år scorer staten mere end 200 millioner kroner på restindbetalinger fra tidligere mobilauktioner, og de penge bør staten investere i at lukke de mobil-huller, der stadig findes rundt omkring i landet.

Sådan lyder det fra KL.

Formand Martin Damm siger til KIT-magasinet, at staten har valgt en model, hvor den ved udstedelsen af de mobile frekvenser får 'store indtægter og mindre dækning.'

Det betyder efter hans mening samtidig, at staten bør sørge for, at dækningen kommer i top.

Det sker bare ikke.

"De [Staten. red] bruger bare ikke indtægterne til at lukke hullerne med. Folketinget har sagt, at staten ikke skal bruge pengene på dette område, og at markedet selv skal løse det. Men dette viser, at staten skummer fløden på manglende mobildækning i kommunerne," siger han til KIT-magasinet.

Han mener, at det er et 'skråplan,' at kommuner er nødt til at låne penge af staten for at sikre den digitale infrastruktur, når staten samtidig scorer flere hundrede millioner kroner årligt på frekvenserne.

Mere end 200 millioner kroner om året

Den danske stat henter ifølge magasinet hvert år mere end 200 millioner kroner hjem på rest-indbetalinger fra tidligere auktioner over frekvenser til mobil-nettet.

Ifølge KIT-magasinet henter staten således 214,2 millioner kroner hjem i 2015 på de tidligere auktioner.

Staten har ifølge i alt scoret omkring 5,5 milliarder kroner ind på salget af mobil-frekvenserne til mobil-selskaberne.

Det er sket på flere auktioner.

I 2010 bort-auktionerede staten således frekvensbåndet 2,5 gigahertz, der er specielt velegnet til LTE-teknologien, mens den 2012 bort-auktionerede frekvensbåndet 800 MHz.

På trapperne er nu auktionen over frekvensbåndet 1.800 MHz.

Ifølge magasinet tilgår der staten 174 millioner kroner om året for de to auktioner frem til 2020.

Den danske telebranche har tidligere givet udstryk for, at den føler sig 'malket' af auktionerne uden at pengene er kommet tilbage til branchen igen.

Det skete blandt andet med den store auktion i 2001, hvor Telia, TDC, Orange og 3 hver betalte næsten en milliard kroner for retten til at drive et 3G-net i Danmark.

Det kan du læse mere om her: Telebranchen frygter at blive malket af staten.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere