Vælg den rigtige storage-strategi: Her er ekspertens tjekliste

Klumme:Vigtige elementer skal være på plads, når du er på jagt efter den mest optimale strategi for din virksomheds datacenter. Her får du ekspertens ti-punkts tjekliste.

I dag skaber virksomheder flere data end nogensinde før.

Det betyder, at virksomheders it har mere arbejde at gøre med at opbygge en effektiv storagestrategi, herunder at vælge den rigtige teknologi.

Måske går du med tanker om at lægge dine data ud i skyen, eller måske vil du hellere holde det inden for hjemmets fire vægge - eller måske en kombination?

Heldigvis er storage-teknologi både billigere og mere tilgængeligt end tidligere. Men der er nogle vigtige elementer, som skal være på plads, når du vælger den mest optimale strategi for din virksomheds datacenter.

Her er mit bud på en tjekliste:

1. Data vokser bare derudaf 
Ofte er det faktisk kun en mindre del af den totale data mængde, som behøver at være hurtigt tilgængeligt.

Sørg for, at dit teknologivalg indeholder data tiering, så du får automatisk fordeling af data på de mest anvendelige disktyper - gerne tre forskellige typer, så du får optimal performance og effektivitet.

2. Keep it simple
Hvad har du behov for? Er det performance, er det enkel administration eller self-service, der betyder mest?

Overvej, om du kan klare driftsopgaven selv, eller om du vil benytte en service - eller en kombination.

3. Data fylder alt for meget, kan vi gøre det mindre?
Mange teknologier til datalagring indeholder datareducerende elementer og koncepter som deduplikering og komprimering af data.

Deduplikering sammenligner nye data med det, man har i forvejen, og sørger for, at kun unikke data eksisterer.

Særligt i forbindelse med backup er dette meget anvendeligt og giver ofte væsentlige besparelser.

4. Storage hardware er billigere og mere tilgængeligt end nogensinde.
Særligt memoryteknologi er et varmt emne netop nu, og prisen er hastigt på vej ned på for eksempel SSD-teknologi.

Hold dig fra nicheteknologi og vælg de mest tilgængelige teknologier. Så får du den bedste kombination af pris, performance og frem for alt tilgængelighed.

5. Storagehardware er vigtig, men software er faktisk endnu vigtigere.
Storagesoftware indeholder nemlig den intelligens, der skal til for at skabe effektivitet.

Fokuser derfor på løsninger, som benytter et højt niveau af softwareintelligens - for eksempel data tiering - og helst med standardhardware.

Dermed sikrer du dig bedre mod udviklingen, hvor softwareupdates vil give dig nye features, og du hele tiden kan udskifte din hardware med det, der er billigst eller imødekommer dine behov.

6. Software-licenser får mange til at krympe tæer.
Her kan man også komme virkelig på glatis, hvis ikke der er forudsigelighed og gennemsigtighed i aftalerne.

Sørg for at vælge teknologi med enten all inclusive-licenser eller evighedslicenser (perpetual licens), så der ikke kommer ubehagelige økonomiske overraskelser undervejs.

7. Mængde og kompleksitet.
Mængden og kompleksiteten af it i virksomhederne har øget fokus på automatisering og self-service.

Det skal være muligt at administrere storage og servere eller bestille nye services via en simpel webformular.

Sørg for, at dine teknologivalg understøtter simple åbne standarder for webprogrammering, så du kan udvikle og levere de services, din virksomhed vil at efterspørge i fremtiden.

8. Har du sikret din backup?
Dine data er ofte kritisk for din virksomheds virke - har du sikret din backup?

Mange virksomheder ser stadig backup som et nødvendigt onde. Men mange storage teknologier indeholder faktisk simple og indbyggede backupfunktionaliteter, som kan være ganske anvendelige.

Sådanne indbyggede features i disksystemer vil være tilstrækkelige for mange og kan ofte hjælpe med helt at undgå traditionel båndbackup eller accelerere backup/restore af data fra skyen.

Hold øje med snapshot-teknologi til din løsning.

9. Tilgængelighed
Tilgængeligheden til data bliver stadig vigtigere, og der findes et væld af teknologier til at hjælpe med dette.

Sørg for at vælge teknologi, som indeholder indbyggede features til at sikre tilgængeligheden af data i relevant omfang.

For eksempel datareplikering som kopierer data til andre systemer, og som ofte kan levere fejltolerance, så dine systemer vil køre videre i tilfælde af nedbrud.

10. Klar til opgraderinger?
Din virksomhed vokser, men dine teknologivalg indeholder ikke uendelig kapacitet. Sørg for at vælge teknologi, som muliggør opgraderinger, uden at din virksomheds drift kompromiteres med nedetid eller lignende.

mest debatterede artikler

Premium
Her er Microsofts planer med Windows for 2021: Pønser på fire nye versioner
Windows 10 vil udkomme i et væld af nye afskygninger i det kommende år. Få overblikket her.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi
Evnen til at tilpasse sig en verden i konstant forandring bliver afgørende for virksomhedens mulighed for at vækste i fremtiden. Ét af de finansielle håndtag du kan skrue på, er en hel eller delvis outsourcing af it-driften. I e-bogen ”Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi” får du viden om, hvordan din virksomhed kan bruge tilpasningsøkonomi til at håndtere fremtidens krav til it. Vi spørger blandt andet: - Kan din virksomhed skalere og tilpasse sin digitale kapacitet og økonomi? - Har dine kunder tillid til, at du har de skarpeste it-løsninger? - Ville I kunne styrke forretningen ved at give jeres it mere fokus? - Kan I få øget funktionalitet til samme pris? Vi fokuserer på risiko, økonomi, fokus og valg af it-partner, som er fire opmærksomhedspunkter du skal have styr på for at lykkes med at tilpasse virksomheden til at modstå forandringerne i verden.