Ny IBM-boss er et overraskende valg - men sender et klart signal

ComputerViews: Lars Clausen er IBM Danmarks nye administrerende direktør. Selvom han er et overraskende valg, er der en klar plan med ham som den nye topchef.

ComputerViews: Når den ene Lars afløser den anden Lars som administrerende direktør IBM Danmark i næste måned, sender det flere klare signaler til omverdenen.

For selvom det ikke kommer som den store overraskelse, at der før eller siden skulle findes en afløser til den mangeårige direktør, Lars Mikkelgaard-Jensen, så er valget af den nye Lars, Lars Erik Clausen, ganske overraskende.

Manden, der nu skal stå i spidsen for en af Danmarks største it-virksomheder, har i sin hidtidige karriere som topchef nemlig ikke været i it-selskaber.

Lars Clausen kommer derimod til IBM Danmark fra en stilling som global chef og CEO for Gazprom Retail i London.

Før den stilling var han hos Dong Energy som administrerende direktør for salg og distribution, og før der havde han en række lederstillinger i Shell-gruppen.

Med andre ord ville han umiddelbart have været et mere oplagt bud som CEO i et stort energiselskab end i et stort it-selskab.

Derfor giver den nye CEO god mening
Men valget giver samtidig rigtig god mening for IBM Danmark - og selvom Lars Clausen bliver hentet ind til Big Blue udefra, er valget af netop ham måske alligevel ikke så overraskende, når det kommer til stykket.

Eksempelvis har IBM over de seneste år satset massivt på hele smarter city-området, hvor it skal understøtte mere energieffektivt og intelligente bysamfund. Her er det nemt at se koblingen til Lars Clausens baggrund fra selskaber som Gazprom, Dong Energy og Shell.

Samtidig er han oprindeligt uddannet Master of Science fra DTU, før han var en tur forbi Copenhagen Business School.

Han må således formodes at have en god idé om, hvad en mainframe er og en forståelse for de perspektiver, der eksempelvis ligger i en IBM-løsning som Watson, som selskabet satser så meget på i disse år.

CEO'ens DNA anno 2015
Men uanset hvad er det ikke derfor, at han er udvalgt som den nye topchef i IBM Danmark.

IBM har først og fremmest været på udkig efter en moderne topchef, der mestrer de mange strategiske ledelsesdiscipliner, der er så afgørende, når man skal stå i spidsen for et stort selskab med et globalt bagland - og hvor transformation er et ganske væsentligt nøgleord.

Men vigtigst af alt er evnen til at optimere salget, kapre nye og skabe vækst, hvilket IBM Danmark har brug for

Den slags kompetencer er bestemt ikke svære at få øje på i Lars Clausens CV.

Det afgør valget af ny direktør
Samtidig stemmer valget af den nye CEO fint overens med en generel tendens i it-branchen: At man skal have en agil og trimmet organisation, og at det helt grundlæggende mantra er, at it skal skabe værdi for kunderne.

Dette skal CEO'en være med til at italesætte og sikre i det strategiske arbejde.

En moderne CEO skal i det hele taget have mange forskellige kompetencer, heriblandt en strategisk forretningsforståelse, evnen til at opnå vækst, et internationalt udsyn, en forståelse for vigtigheden af partnerskaber.

Og en vis portion kynisme, så man træffer de rigtige beslutninger, også selvom det gør ondt på medarbejderne. 

Denne slags kompetencer er nødvendige, uanset om man er direktør i et it-selskab, et olie-selskab, hos en bil-producent eller i shipping-industrien.

Det er i høj grad de kompetencer, der var afgørende, da TDC's daværende topchef Henrik Poulsen skiftede til Dong Energy, da Eva Berneke skiftede TDC ud med KMD, eller da Satya Nadella overtog Microsoft fra Steve Ballmer.

Hvad skal der nu ske med IBM Danmark?
IBM Danmark har allerede trimmet organisationen over en årrække, men selskabet er fortsat under pres, så arbejdet med at effektivisere, optimere og innovere er ikke slut.

Der ligger på sin vis også et signal i, at IBM Danmark får en ny administrerende direktør, der kommer udefra - og ikke i stedet forfremmer en intern kandidat.

Måske fordi den rette interne kandidat bare ikke var der, måske fordi selskabet grundlæggende erkender, at det aldrig skader at få nye øjne til at se på forretningen - ikke mindst i en omskiftelig branche som it-branchen, hvor så meget forandres i disse år.

Der er dog ikke tale om, at IBM Danmark kommer til at skifte kurs eller ændre den grundlæggende strategi.

Har allerede været hos IBM i flere måneder
Det understreges ved, at Lars Clausen ifølge sin LinkeIN-profil allerede i november tiltrådte som vice president for transformation, hvor han således har kunnet bruge de seneste måneder på at tale med Lars Mikkelgaard-Jensen og blive klog på IBM Danmarks muligheder og udfordringer, før han selv overtager biksen.

At Lars Mikkelgaard-Jensen nu bliver bestyrelsesformand for IBM Danmark bekræfter også, at den strategi og transformation, selskabet allerede har været i gang med længe, også er den, Lars Clausen kommer til at forfølge.

Der er næppe mange uden for IBM Danmarks kontorer, der havde gættet på Lars Clausen som Lars Mikkelgaard-Jensens efterfølger.

Alligevel giver valget god mening - og sender et stærkt signal om, hvor IBM Danmark bevæger sig hen.


Premium
Disse 10 certificeringer giver den højeste løn: Cloud er helt i top
Det er især cloud-certificeringer, der giver en høj gennemsnitsløn. Det viser en undersøgelse, der samtidig slår fast, at det godt kan betale sig at lade sig certificere. Tjek de 10 certificeringer, der giver mest i løn her.
Computerworld
YouSee lancerer ny streamingtjeneste i Danmark
Efter sommerferien går YouSee i luften med et nyt streamingtilbud til danskerne, der beskrives som et af verdens mest streamende folkefærd.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Sådan får du et sikrere og mere effektivt netværk med SD-WAN
Kombinationen af cloud og mere effektive arbejdsformer - og hjemmearbejde – kan både netværk og sikkerhed nemt blive udfordret. Samtidig kan de traditionelle løsninger hurtigt blive dyre, især når sikkerheden skal følge med. I dette whitepaper kan du læse om udfordringerne med de traditionelle netværkskonfigurationer og hvilke fordele som et software defined netværk kan give, samt hvordan du tænker sikkerhed ind i løsningen fra starten.