Samsung knækkede koden for buede skærme for et par år siden, og det koreanske firma har siden påduttet sine store 55+ tommer fjernsynsskærme de kurvede former.
Efterfølgende er det samme sket med Samsungs smartwatches, og snart også med selskabets compturskærme.
Sidstnævnte er et sted, hvor det rent faktisk giver mening, men det er en anden historie.
Men Samsung har også smidt sine buer på phablet-telefonen Note 4.
Ud af det ægteskab kommer Samsung Edge, en Samsung Note 4 på 5,6 tommer, hvor den ene side af skærmen, den højre, buer ud over kanten som et andet vandfald.
Funktionerne er stadig få. Og selvom der er steder, hvor skærmen giver mening, så sidder man efter at den første "Wow"-effekt har lagt sig med en lidt underlig følelse i maven: Hvorfor er kurven der?
Specifikationer
Mål: 151,3x82,4x8,3mm, 176 gram Display: 5,6" AMOLED display, 525 PPI Kamera: 16 MP f/2.0 optik med optisk stabilisering [b]Batteri: [/b]3000 mAh Ydelse: Snapdragon 805 quad-core 2,7GHz, Adreno 420 grafik, 3GB RAM Lagerplads: 32GB + op til 128GB micro-SD Software: Touchwiz UX og Android KitKat 4.4.4
Annonce:
Minder dejligt meget om storebror Hvis vi et kort sekund ser bort fra den kurvede skærm, så er det mere eller mindre en Note 4-telefon, som vi sidder med i hånden.
5,6 tommer AMOLED-skærm i en QHD-opløsning, hvilket svarer til 1.600 x 2.560.
Det er en høj opløsning, som ellers kun matches af for eksempel LG G3, og selvom skærmen er flot, så er det nok for meget af det gode.
De fleste brugere vil nok ikke kunne se forskel på en Note 4-skærm og en Samsung Galaxy S5-skærm, som kun er 1080p.
Nemlig dem som stadig ønsker at bruge en stylus til deres telefon, som var det en Palm.
Kameraknapperne er blevet forvist til den buede kant. Det fungerer rigtig godt. Foto: Morten Sahl Madsen
Telefonen fungerer - ud over den buede skærm - fuldstændig som en Note 4-telefon. Foto: Morten Sahl Madsen
Den buede skærm: De gode ting Skærmens buede kant giver en smule mere skærmplads at arbejde på.
Blandt andet har Samsung været så smarte at sætte ikon-docken, som ellers normalt er at finde i bunden af skærmen, og har placeret den på den buede skærm.
Det gør, at dit skrivebord bliver lidt større.
Notifikationer og beskeder kommer også ude på den buede skærm, så du hurtigt får et hurtigt overblik over, hvem det er der skriver til dig, og om natten går telefonen i "night-mode", og skærmen lyser svagt klokkeslæt ud af den buede skærm.
Det forvandler telefonen til et vækkeur af den gamle slags, så du ikke længere behøver at brænde dine øjne ud af en alt for lysstærk telefon, når du skal se, hvad klokken er.
Også på kamera-delen har Samsung udnyttet skærmen.
Her er mange af software-knapperne rykket over, og det giver rigtig god mening.
Foto: Morten Sahl Madsen
Det er en stor telefon, men hvis du er tilhænger af "phablet"-kategorien, så er det ikke et problem for dig. Foto: Morten Sahl Madsen
Den buede skærm: De dårlige ting Men der er altså heller ikke meget mere godt at sige.
Det er teknisk flot, og jeg kan ikke tælle, hvor mange gange jeg har siddet og nullet det bløde glas med min tommeltot. Det føles fantastisk.
Men funktionsmæssigt er der langt til guldet.
Ud over ovenstående tilfælde, så er der ikke meget, den buede skærm tilføjer.
Hvorfor ligger Google Chromes ikoner ikke på den buede skærm, når jeg bruger skærmen i portræt-mode? Hvorfor kan jeg ikke styre apps som Spotify eller Netflix fra kanten?
Buen bliver simpelthen ikke udnyttet nok til, at det giver mening.
Samsung har selvfølgelig bygget ENDNU en app-store, hvor du kan hente såkaldte paneler til den buede skærm, men der er næsten intet at hente. I hvert fald intet nævneværdigt.
Samsung Galaxy Note Edge
Plus:
Flot og skarp AMOLED-skærm
Metallisk design - Vi kan lide det Samsung. Bliv ved med det
Kraftig hardware
Minus:
Den buede skærm er en gimmick og bringer kun meget lidt brugbart nyt.
Den buede skærm hæver prisen meget - ligesom buede skærme hæver prisen på fladskærme
Karakter:
Konklusion: Det ér en gimmick Den skrå kant på Edge er en sjov tilføjelse og et forsøg på at skille sig ud.
Et godt forsøg, og det er imponerende, at det kan lade sig gøre, og at selve interaktionen med skærmen er så flydende og ren. Ingen hakken eller problemer.
Hvis der da bare var et formål med den. Du kan med andre ord bruge den buede skærm til alt for lidt.
Resten af telefonen er til gengæld en telefon, som gør det godt.
Det er en Note 4, og hvis du er til meget store telefoner med stylus, så ville vi nok foreslå Note 4 i stedet for Edge. Den kommer også til en billigere penge.
Note 4 koster omkring 4.600 kroner på diverse hjemmesider.
Test: Kæmpestort gaming-headset er perfekt til dine lange Teams-møder - men har også nogle besværligheder
Længe før vi andre blev slået hjem til hjemmekontorets endeløse webmøder har gamerne gennemskuet behovet for komfortabelt grej. Så vi tog danske EPOS top gamingheadset med på arbejde. Læs testen her.
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Gratis whitepaper: Hvad er EDI, og hvordan kan det styrke min forretning?
Overvejer du EDI, og ønsker du at undersøge, om EDI er den rette investering for din virksomhed? Har en af dine kunder eller leverandører for nyligt bedt dig om at udveksle elektroniske dokumenter (EDI)? Så hent dette whitepaper og få et overblik over, hvad EDI er, og hvilke fordele producenter og grossister som dig kan se frem til, når du investerer i EDI til din forretning.