Succes rimer på simpelt: Sådan tager du ved lære af AirBnB og Uber

Klumme: Det handler om at gøre det så nemt for kunderne som muligt. Men hvordan griber man det an i et komplekst it-landskab? Her er tre simple bud.

Du har sikkert hørt om det.

AirBnB, der formidler privat boligudlejning, og som har sendt chokbølger gennem den etablerede hotelindustri med sin enkle pris- og formidlingsstruktur.

Og Uber - den nye femme fatale i transportbranchen, som har bragt sindene i kog hos taxiselskaberne.

Hvad er fællesnævneren for disse nye aggressive spillere i markedet? Det er faktisk ganske enkelt (eller simpelt, om man vil).

Det handler om simplicity - en tilgang til markedet og til kunderne, som flere og flere virksomheder implementerer - også helt ind i det inderste af forretningsmodellen og den måde, virksomhederne organiserer sig på.

Mobilbetaling er et godt eksempel
Men hvordan påvirker en simplicty-tilgang for eksempel et komplekst it-landskab- eller arkitektur?

Her er mobilbetaling et godt eksempel. Konkurrencen er skærpet, efter at Swipp for alvor er begyndt at vise tænder over for Mobilepay, som dog med sine 1,7 millioner brugere stadig er langt foran sin nye konkurrent.

Hvorfor er mobilbetaling blevet en så stormende succes? Fordi vi forbrugere ikke længere gider stå og famle med mønter og sedler og kreditkort, men bare vil have vores indkøb overstået i en ruf - og hvad er nemmere (eller mere simpelt) end et tryk på vores smartphone, og vupti, så er varerne betalt.

Det handler om digitalt design, og om hvordan det kan hjælpe til at simplificere forretningsmodellen. Jeg har kogt det ned til tre simple budskaber: Reducer, fjern og administrer.

Reducér
Overvej, hvordan du i første omgang kan simplificere din eksisterende forretning og de interne processer ved at optimere designet og it-landskabet, frem for blot at opfinde nye måder at gøre tingene på (og potentielt øge kompleksiteten).

Har din virksomhed for eksempel brug for en Facebook-konto for at kunne kommunikere med kunderne - eller vil det blot forvirre dem?

Handler det ikke i virkeligheden om blot at gøre kommunikationsvejen mere enkel?

Fjern
Især opstartsvirksomheder har modet til at tænke simplicity. For dem er fokus på kunderne og medarbejderne - og alt andet unødigt bliver fjernet.

Et godt eksempel er et reklamebureau, som bruger smartphone-teknologi til at forbedre data-flowet, når kunderne skal adviseres om, hvorvidt deres reklamer er placeret det rigtige sted og på det rigtige tidspunkt.

Idet reklamen sættes up, tages der et foto af reklamen med tid og dato, som sendes til kunden, og som samtidig gør det muligt for reklamebureauet at fakturere kunden fra det øjeblik, reklamen er sat op.

Denne tilgang har reduceret behovet for arbejdskraft, har fjernet et unødigt komplekst problem og strømlinet forretningsmodellen.

Administrer
Nogle virksomheder er bedre til at håndtere kompleksitet bedre end andre.

Og nogle gange kan det bedre betale sig at håndtere kompleksitet end at fjerne den.

For eksempel er aktiehandel ofte baseret på komplekse algoritmer og dermed funderet i en kompleks digital infrastruktur.

Virksomheder med et særligt komplekst digitalt grundlag bør løbende monitorere den samlede kompleksitet i kunderejsen og isolere de mest komplekse områder for at undgå, at de komplicerer andre indsatsområder.

Da easyJet for eksempel introducerede nye regler for booking af flysæde, skabte selskabet en øget kompleksitet i kundernes oplevelse.

Derfor var easyJet nødsaget til at øge fokus på andre områder, som giver selskabet en konkurrencemæssig fordel - for eksempel prisstruktur.

Digitalisering skaber nye forretningsmuligheder, men det risikerer også at øge kompleksiteten i for eksempel kundeoplevelsen.

Hvis en virksomhed forstår, hvordan den bedst muligt organiserer sig, både indadtil og udadtil, kan den digitale rejse være vejen til mere simplicity - og dermed mindre kompleksitet.
Premium
ERP-veteranen Herbert Nathan forlader Devoteam og går solo … igen
Danmarks ukronede ERP-konge Herbert Nathan med omkring 400 ERP-projekter bag sig, går solo igen. Den første november stopper han hos Devoteam og åbner butik for uvildig strategisk rådgivning i eget regi - blandt andet.
Computerworld
Det nye MitID er et tigerspring for bedre cybersikkerhed
Klumme: Det nye MitID er en enestående mulighed for et markant løft af it-sikkerheden i danske kommuner. Med baggrund i udfasningen af det nuværende NemID kan de samtidig forbedre og styrke deres it-systemers værn overfor cyberangreb.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Sådan opbevarer du effektivt og sikkert dine data – også med hybrid cloud
Cloud er her der og alle vegne. Men mange organisationer foretrækker en mere blandet tilgang, hvor dele af virksomhedens workload og it-miljøer sendes i clouden, mens andre dele placeres i andre og ofte lokale datacentre. Det stiller ofte mange forskelligartede krav til behovet for lokal storage. Men med IBM FlashSystem kan du konsolidere dit storage-behov og reducere kompleksiteten. Samtidig er FlashSystem all-flash og hybrid-løsninger bygget på et standardiseret sæt af værktøjer og APIs, som giver dig adgang til enterprise-løsninger uanset størrelsen på din organisation. I dette whitepaper fra Atea og IBM kan du læse om IBMs storeløsninger og de yderligere fordele som du kan opnå med dem.