Artikel top billede

Nadellas vilde år på tronen: Den store forvandling af Microsoft - har han bestået opgaven?

ComputerViews: Det er godt et år siden, at Satya Nadella overtog ledelsen af Microsoft. Aldrig tidligere har Microsoft gennemgået så mange forandringer på så kort tid. Her har du status over det store selskab.

ComputerViews: For et år og nogle dage siden sprang indisk-amerikanske Satya Nadella pludselig ind på scenen som en af verdens mest magtfulde it-folk.

Det skete, da han efter en meget langvarig udvælgelsesproces kunne sætte sig i stolen som Microsofts topchef - den kun tredje af slagsen siden etableringen i 1975, der siden grundlæggelsen kun har været ledet af Bill Gates og senere vennen Steve Ballmer.

Dengang skrev vi om de vigtigste opgaver, som den nye topchef stod over for.

Det kan du læse mere om her: Her er de seks vigtigste opgaver for Microsofts nye topchef.

Først og vigtigst var det dengang for Satya Nadella at komme fri af arven efter de to forgængere, der har defineret og formuleret Microsoft siden grundlæggelsen.

Den opgave har Satya Nadella løst til fulde. Han fremstår i dag som totalt i kontrol over Microsoft med sin vilje til at agere lynhurtigt.

Det har således væltet ud med nye produkter og nye strategiske initiativer fra Microsoft i det seneste år, for Nadella vil ikke vente på noget.

I modsætning til den mere sendrægtige kultur, som Steve Ballmer har stået for, vil Satya Nadella fremad med sin 'Let's get it done'-tilgang.

Det kræver en solid og sammenhængende strategi, som kan kommunikeres og forståes af de mange forskellige afdelinger.

Og den har Satya Nadelle tilsyneladende haft succes med at formulere i modsætning til bulderbassen Ballmer.

Det har samlet flyttet Microsoft et anseeligt stykke væk fra det 'gamle' Microsoft, som Steve Ballmer repræsenterede.

Ham har vi i dag næsten glemt, og Microsoft nye fremadrettede strategi - 'cloud first, mobile first' - er i dag tæt forbundet med Nadellas person.

Det er også Microsofts nye satsninger - ikke mindst det kommende Windows 10, der er udset til at blive et hovedprodukt, og hvis succes eller fiasko i meget høj grad vil blive set som Nadellas ansvar.


I bedste Nadella-stil er Microsofts klassiske approach blevet gentænkt og moderniseret med det nye produkt.

Det kan du læse mere om her: Her er den vigtigste melding fra Microsoft onsdag aften: Disse fire ord kan få store konsekvenser.

Lad os tage et kig på, hvordan det ellers er gået med Microsoft i det seneste år.

Har rejst sig fra askedyngerne

Det var Steve Ballmer, der satte gang i Microsofts cloud-satsning, som selskabet dengang kaldte 'service and device' med henvisning til ideen om, at de cloud-baserede services skulle sammenkoble de forskellige devices på kryds og tværs.

Ideen havde de rigtige toner, men orkestreringen haltede.

Satya Nadella ville have en anden approach ('cloud first, mobile first'), og det Microsoft, som han overtog, var for stort, for tungt og for plaget af tunge arbejdsgange, tunge produkter og alt for langsom udvikling til at kunne løfte opgaven med at føre Microsofts produkter ud på alle platforme og ikke kun på Microsofts Windows-centrerede platforme.

Det kan du læse mere om her: Otte store problemer i Microsoft: Kæmpe fyringsrunde på vej

Konsekvensen lå lige for: 18.000 mand - 14 procent af arbejdsstyrken - blev fyret i Microsofts største fyringsrunde nogensinde. Langt de fleste af fyringerne ramte i det (af Steve Ballmer) opkøbte Nokia.

Det kan du læse mere om her: Nu kommer forklaringen: Derfor har Microsoft fyret 18.000 mand.

Konklusion: Satya Nadella har i meget høj udstrækning formået at gøre Microsoft til sit eget selskab i det seneste år - også selv om Steve Ballmer fortsat er den største aktionær i selskabet.

Den strategiske vision

Det er sjældent, at man ser en virksomhed gennemføre en så omfattende strategisk ændring med så stor kraft, som det har været tilfældet for Microsoft i det seneste år.

De nye udgaver af både Office og (snart) Windows byder på helt nye tanker i Microsoft-regi, hvor de ikke er tænkt som selve produktet, men snarere til at være midler til at drive kunderne hen til det egentlige produkt, nemlig abonnements-baserede cloud-services.

Læs også: Det nye Microsoft: Gratis software i massevis og magten tilbage til brugeren.

Det stiller pludselig helt andre krav til Microsoft, der er i gang med at præsentere de klassiske hovedprodukter i fremmed land: I iOS- og Android-verdenerne.

Office til iPad er allerede blevet downloadet mere end 45 millioner gange. Snart kommer Office til Android.

Som Satya Nadella sagde under præsentationen af Windows 10 i slutningen af januar:

"Vi vil have folk til vælge og elske Windows frem for bare at have brug for Windows. Det er vores dristige mål."

Du kan læse mere om det kommende Windows 10 her: Overblik: Den fulde historie om Windows 10: Microsofts fremtid er på spil

Cloud er kæmpesucces

Microsofts cloud-satsning har indtil videre vist sig at være rigtigt set, i det omsætningen nærmest fordobles fra år til år inden for Microsofts Azure-cloudplatform, Office 365 samt Dynamics CRM Online.

Markedsandelen er fortsat kun omkring 10 procent med Amazon Web Services som den absolut største spiller, så der er masser af potentiale for Microsoft.

Det er noget, der kræver markante investeringer i datacentre og anden infrastruktur som dette store datacenter i Dublin, hvorfra Microsoft kører sin europæiske datatrafik:

Her er Microsofts vilde datacenter - kom med ind bag portene.

Investorernes dom

Investorernes dom understreger, at Satya Nadella for alvor har formået at rykke Microsoft ud af den træthed, der på mange måder har præget både virksomheden og produkter i de seneste under Ballmer.

Microsoft-aktien har i mange år ligget på en nærmest flad linie, men den begyndte sjovt nok at stige, da Steve Ballmer i sommeren 2013 meddelte, at han havde i sinde at trække sig inden for et år.

Det kan du læse mere om her: Så vild har udviklingen i Microsofts markedsværdi været på et år

Aktiekursen lå på 36 dollar per aktie, da Nadella overtog ledelsen af selskabet 4. februar i fjor.

Præcist et år senere lå den på 42 dollar per aktie. Det er ikke en voldsom stigning, men dog alligevel en værdiforøgelse på pæne 13 procent.

I samme periode er Apple-aktien i øvrigt steget med 67 procent, mens Google-aktien er faldet med seks procent.

Også med økonomien går det godt. Men det gør det næsten altid for Microsoft, der altid har været i stand til at tjene forrygende med penge.

I det seneste kvartal fik Microsoft et overskud på 38,6 milliarder kroner - ikke mindst trukket af Office 365 og de øvrige cloud-løsninger samt Surface, Bing og Xbox Live. Det kan du læse mere om her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere