Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Det nye Microsoft: Gratis software i massevis og magten tilbage til brugeren

ComputerViews: Microsoft skifter kurs og lægger det gamle Microsoft bag sig med rivende hast. Her er fire 'hemmelige' beslutninger, der vil få stor betydning.

ComputerViews: Microsofts nye topchef, Satya Nadella, har ikke ligget og dovnet den, siden han overtog ledelsen af det store selskab for blot to måneder siden.

Det er væltet ud med markante strategiske kurs-ændringer, der tilsammen tegner billedet af et helt nyt Microsoft med helt anderledes mål end det Microsoft, som vi ellers kender.

Vi må formode, at planerne er blevet i hvert fald delvist udarbejdet, mens Satya Nadellas forgænger, Steve Ballmer, sad ved roret, hvilket understreger soliditeten i planerne (Steve Ballmer bliver trods alt snart Microsofts største enkelt-aktionær).

Lad os tage et kig på fire markante tiltag, som Microsoft og Satya Nadella har offentligjort alene i de seneste par uger.

iPad

Microsoft har i årevis forsømt at lancere en iPad-udgave af selskabets måske mest udbredte og anvendte software, Office.

Det skyldes, at selskabet i årevis har forsøgt at få lokket brugerne over på Windows-baserede maskiner ved blandt andet i store træk at holde de bedste programmer for sig selv.

I bagklogskabens skarpe lys burde Microsoft have lanceret Office til iPad for flere år siden - dengang da iPad havde langt bedre fat i markedet end i dag, hvor Android for alvor er blevet en konkurrent.

Det ville måske endda have været en mulighed for Microsoft for at sætte sig på det såkaldte productivity-område på iPad'en og få etableret en standard, der kunne komme til at gælde på tablet-computerne verden over.

I stedet har Google Docs og Apples egen Pages nu fået et brohoved ind på markedet.

At Microsoft og Office (stadig) kan noget, understreges af modtagelsen af Office til iPad, der er buldret derudaf i den seneste uge.

Det kan du læse mere om her: Vild succes: Så mange har downloadet Office til iPad

Der er endnu ikke kommet en Office-version til Android, men mon ikke den er på trapperne?

Du kan læse mere om Office til iPad her: Dommen over Office til iPad: Geniale eller gumpetunge apps?

Ned i rækkerne med ny Windows

Microsoft har netop afviklet den store udvikler-konference Build, der har været proppet med markante nyheder.

Det kan du læse mere om her: Her er Microsofts mange Windows-projekter i 2014

En af nyhederne er den nye Windows-version med det mundrette navn 'Windows for the Internet of Things' - altså en Windows-version til det fremtidsscenarie, hvor nærmest alting er koblet sammen via internettet til udveksling af data og lignende.

Grundlaget for Internet of Things er faktisk noget, som Microsoft har udviklet forretningen på i årevis - nemlig embeddede systemer og programmer, der er koblet sammen på kryds og tværs.

Det interessante ved 'Windows of Internet of Things' - der bliver gratis - er derfor mere, at det nye styresystem bliver tilgængelig for alle og ikke blot for store virksomheder og store leverandører.

Lanceringen peger derfor i retning mod et nyt Microsoft, der i en stor udstrækning rækker hånden frem mod de 'frie' udviklingsmiljøer.

Grund: Microsoft vil gøre alt for, at Windows får momentum på dette nye område og bliver den førende platform i fremtidens internet.

Du kan læse mere her: Disse to Windows-versioner bliver gratis.

Gratis software fra Microsoft

Gratis software

"Windows for Internet of Things' bliver gratis, og det gør også Windows-versioner til enheder med en skærmstørrelse under ni tommer.

Det er et ganske usædvanligt træk for Microsoft, der jo ellers altid har forstået at optimere sine priser til markedet og er kendt for ikke at give ved dørene, når det handler om salg af selskabets produkter.

Men nu kommer der pludselig gratis versioner af Windows.

Det er dog ikke udtryk for, at Microsoft er begyndt at give ved dørene. 

Men snarere udtryk for, at formålet med Windows har ændret sig fra at være selve produktet til at blive en metode til at drive kunderne hen til det egentlige produkt.

Det kan du læse mere om her: Det nye Microsoft: Lægger Windows bag sig - her er den nye fremtid

Gennemsigtighed

På Build-konferencen løftede Microsoft sløret for en digital assistent, der minder en del om Apples Siri-tjeneste.

Microsofts assistent hedder Cortana, og den bliver som Siri intelligent, så den kan lære dig og dine vaner at kende, så den kan give dig de (for dig) bedste anbefalinger på dine søgninger, handlinger og lignende. 

Cortana vil eksempelvis kunne huske din ægtefælle og dine børns navne og deres indbyrdes relationer og så videre, hvilket kan være gavnligt i den daglige kommunikation.

Microsofts nye approach er imidlertid, at Cortana bliver gennemsigtig. 

Du vil med andre ord nøjagtigt kunne se, hvad Cortana gemmer om dig, ligesom du nemt vil kunne ændre i oplysningerne og justere dem løbende.

Det er en ny approach i forhold til i hvert fald Apple, hvis system er langt mere lukket og fokuseret alene på bruger-oplevelsen.

Det nye Microsoft

Alle disse tiltag er udtryk for det nye Microsoft, der skal bære verdens måske mest tonenangivende softwareselskab ind i fremtiden efter nogle år med tabt terræn og et stort behov for nytænkning og innovation.

Hvad synes du? Er Microsoft på rette vej?

Læs også:

Det nye Microsoft: Lægger Windows bag sig - her er den nye fremtid

Microsofts innovative ideer: Her er Windows' fremtid

Priskrig: Microsoft sænker priser på centrale produkter med op til 65 procent

Dommen over Office til iPad: Geniale eller gumpetunge apps?

Her er alle nyhederne du kan vente fra Microsoft
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

05. december 2023 | Læs mere


Teknologien bliver den næste konkurrencedefinerende slagmark – sådan forbereder du dig

Få bud på, hvordan du kan tænke IT-planlægning som en løbende strategisk proces frem for noget, der foregår fra enkeltprojekt til enkeltprojekt. Herunder hvordan strategisk brug af IT giver dig et stærkt grundlag for at orkestrere kundeoplevelser, kunderelevans og produktivitetsforbedringer.

06. december 2023 | Læs mere


People Tech 2023: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

13. december 2023 | Læs mere