Artikel top billede

Microsoft har arbejdet på løsning til alvorlig sårbarhed i helt år - Windows skal skrives om

Det har taget Microsoft et helt år at udarbejde en løsning på et alvorligt problem i Windows, som først nu kommer til offentlighedens kendskab. Løsningen har krævet omskrivning af flere dele af Windows.

Blandt sværmen af sikkerhedsopdateringer udsendt tirsdag af Microsoft er en patch til en alvorlig sårbarhed i computerens såkaldte Group Policy, som Microsoft har arbejdet på i et helt år.

Du kan læse mere om tirsdagens opdateringer her: I denne måned har Microsoft fundet 56 sikkerheds-problemer i IE, Windows og Office

Sårbarheden er så alvorlig, at den udgør en trussel for hele computeren - og især computere, der er del af virksomhedernes netværk.

Sårbarheden kaldes for 'JASBUG,' og Microsoft indledte arbejdet med at finde en løsning for et helt år siden.

Designfejl i Windows

Blandt andet har Microsoft ændret i netop Group Policy for at rette sårbarheden, da der ifølge sikkerhedsselskabet JAS Global Advisors grundlæggende er tale om en design-fejl i Group Policy, som ingen har opdaget i de seneste 10 år, hvor funktionen har været aktivt.

Group Policy er den funktion, som organisationer typisk anvender til at håndtere Windows-maskiner, applikationer og bruger-indstillinger i Active Directory-systemer.

JAS Global Advisors rapporterede fejlen til Microsoft i januar 2014.

"I modsætning til andre alvorlige sikkerhedsproblemer som Heartbleed, Shellschock, Gotofail og Poodle er dette et design-problem, ikke et implementerings-problem," skriver JAS Global Advisors i en såkaldt advisory, som du kan læse her.

Microsoft har ifølge sikkerhedsselskabet været nødt til at genskrive flere kerne-komponenter i Windows og tilføje en række nye funktioner for at løse problemet.

Microsoft: Sådan har vi løst problemet
Ifølge Microsoft er det mest sandsynligt, at angribere vil udnytte de pågældende sårbarheder ved hjælp af såkaldt 'ARP spoofing' på lokale netværk.

Det skal få narre computere til at acceptere og tilføje konfigurations-data til Group Policy fra fremmede servere, som hackerne kontrollerer.

Lykkes det, kan hackere relativt frit installere programmer, ændre data og oprette nye konti på de ramte systemer, skriver Microsoft i en blog post om problemet.

Selskabet har nu tilføjet en helt ny funktion, der hedder UNC (Universal Naming Convention) Hardened Access til Windows.

Funktionen skal sikre, at både klient og server autentificerer hinanden, før klienten får adgang til Group Data-reglerne på serveren.

Du kan læse mere om, hvordan funktionen anvendes, i denne artikel fra Microsoft.

Problemet findes i alle understøttede Windows-versioner. Microsoft har dog besluttet ikke at skrive en patch til Windows Server 2003, da den i forvejen forlængede support af systemet udløber til sommer, nemlig 14. juli.

Det kan du læse mere om her: Microsoft stopper support på gammel Windows-version: Kæmpe-opgradering venter forude

Microsoft meddeler, at en løsning til Windows Server 2003 ville have krævet, at væsentlige dele af systemet blev skrevet om, og det ville kunne skabe kompatibilitets-problemer med forskellige applikationer.

Læs også:

Her er Windows Server 10: Derfor får server-styresystemet stor betydning.

Microsoft stopper support på gammel Windows-version: Kæmpe-opgradering venter forude

Kæmpe-opdatering på vej fra Microsoft
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

29. maj 2024 | Læs mere


Forbered dig effektivt på cyber katastrofen

Da det ikke længere er et spørgsmål om, om man bliver ramt men et spørgsmål om hvornår, er det essentielt at analysere angrebsflader og designe en effektiv sikkerhedsinfrastruktur, som afvejer sikring af centrale data og systemer mod hensynet til brugervenlighed og medarbejdernes produktivitet.

30. maj 2024 | Læs mere


Roundtable: Vend dine it-strategiske valg med andre it-ledere

Kravene klare: Som digital leder skal du både have et stærkt bud på fremtidens digitale forretning og et fuldt overblik over hvordan du kommer derhen. Noget som blandt andet CIO og koncerndirektør hos Topdanmark Kasper Tjørntved Davidsen har slået fast over for Computerworld - og hvorfor Topdanmark nu både investerer i ny mainframe og satser stærkt på AI-løsninger.

30. maj 2024 | Læs mere