Artikel top billede

Går du glip af store gevinster: It-chefen kan ikke finde ud af at få indflydelse

Forretning og it hænger i dag så tæt sammen, at it-chefen skal spille en afgørende rolle i selve forretningen. Det er bare langt fra altid tilfældet.

Der er masser at gevinster at hente, når og hvis virksomhedens it-chef sammen med sin it-organisation spiller en aktiv rolle i forhold til forretningsstrategien.

Desværre er det alt for sjældent tilfældet, skriver rådgivningsfirmaet McKinsey i en analyse, der er baseret på en undersøgelse blandt 363 respondenter fra it-organisationer og en gruppe af virksomhedsledere.

Hovedbudskabet i McKinsey-undersøgelsen er, at de virksomheder, hvor it-cheferne er mest involveret i selve forretningen, også er de virksomheder, hvor virksomhedens ledere oplever, at it leverer den største værdi. 

"Vi ved af erfaring, at it-chefer med et sæde ved strategi-bordet har en bedre forståelse for deres virksomheders nært forestående og langsigtede teknologi-behov. De er også mere effektive i forhold til at drive partnerskaber og dele ansvaret med forretningssiden."

"Desværre spiller it-cheferne i mange virksomheder ikke denne rolle som indflydelsesrige forretningsledere."

"Resultaterne viser, at kun lidt over halvdelen af alle respondenter siger, at deres it-chefer er på deres organisations øverste teams, og kun en tredjedel siger, at deres it-chefer er meget eller ekstremt involveret i at forme den overordnede forretningsstrategi og agenda," lyder det fra McKinsey.

Negativ opfattelse af it-afdelingen

Samtidig forklarer McKinsey, at der faktisk er grundlæggende uenigheder mellem it-organisationen og forretningslederne, når det kommer til, hvordan it-organisationen skal prioritere indsatsen. Og tilfredsheden med it-organisationen er ikke høj nok:

"I det store hele er ledernes nuværende opfattelse af it-afdelingens performance negativ. Udover at levere basale services og håndtere infrastrukturen, siger kun en tredjedel eller færre af respondenterne, at deres it-funktioner er meget eller ekstremt effektive til et bredt spektrum af opgaver," lyder det fra McKinsey.

Heller ikke it-afdelingen selv er kendetegnet ved ubetinget tilfredshed med egen indsats.

Når it-afdelingen selv bliver bedt om at vurdere, hvor god den er til at introducere nye teknologier hurtigere og mere effektivt end konkurrenterne, siger 19 procent eksempelvis, at it-afdelingen "slet ikke er effektiv", og 24 procent siger "en lille smule effektiv."

Det er kun fire procent af respondenterne fra it-afdelingen, der mener, at afdelingen er "fuldstændig effektiv", mens yderligere 14 procent svarer "meget effektiv."

Prioriterer forskelligt

I undersøgelsen spørger McKinsey også både it-chefer og forretningschefer, hvilke prioriteringer, der er vigtigst for it-organisationer. Her er det interessant, at it-cheferne selv lægger dobbelt så meget vægt på at reducere omkostingerne til it, som forretningscheferne gør.

"Næsten halvdelen af teknologi-respondenterne ser omkostningsreduceringer som en top-prioritet - i stærk kontrast til forretningssiden, hvor respondenterne siger, at det at understøtte ledelsesmæssige beslutninger er en af it-afdelingernes top-prioriteringer."

Læs også:

It-chefens 2015: Derfor skal du droppe kontrol-rollen og finde visionerne frem

It-afdelingen tvunget ud på sidelinjen - sådan erobrer i magten tilbage

It-chef, så er det nu: Her er din gyldne chance for et karriere-boost

Mød tre danske it-afdelinger: Knivskarpt fokus på drift, innovation og projektstyring




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere