Danmarks tre store it-pejlemærker frem mod 2020 - det skal der satses på

Den offentlige sektor i Danmark træder på it-speederen frem mod 2020. Se alle planerne her.

Kursen for den offentlige sektors it-indsats i de næste fem års tid frem mod 2020 er i fuld gang med at blive udstukket.

Digitaliseringsstyrelsen har løftet sløret for de målsætninger og overordnede it-pejlemærker, som staten, kommunerne og regionerne i de kommende år skal have for øje.

Selve arbejdet med den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi for 2016 - 2020 skal forhandles på plads mellem de offentlige parter inden oktober i år.

Optimerer arbejdsgangene
Konkret har den offentlige sektor udset sig en besparelse på mellem to og fire milliarder kroner frem mod 2020, når strategien er gennemført.

Derudover lyder målsætningerne, at strategien skal være med til at øge beskæftigelsen og sikre øget vækst.

Disse mål skal blandt andet indfries ved, at den offentlige sektor stiller brugervenlige it-værktøjer til rådighed med genbrug af data, der giver borgerne svar på deres henvendelser med det samme.

Derudover er målsætningen, at virksomhedernes administrative byrder mindskes, og at lovgivningen tilpasses, så de offentlige myndigheder får optimeret deres interne arbejdsgange.

De tre pejlemærker
For at nå målene er de i kommissoriet udstukket tre pejlemærker, som der skal navigeres efter.

Første pejlemærke er i overskriftsform en effektiv og værdiskabende offentlig sektor.

Ifølge de offentlige parters kommissorium kan dette eksempelvis opnås 'ved en bedre udnyttelse af digitalisering til at sikre øget produktivitet, flere fælles løsninger, mere effektiv organisering og reducerede udgifter til it'.

Andet pejlemærke omhandler, at den offentlige sektors digitale services skal skabe værdi for borgere og virksomheder.

"(Det) kan for eksempel opnås gennem en hurtigere, sammenhængende, mere tilgængelig og brugervenlig
digital service, når borgere og virksomheder interagerer med det offentlige," lyder det i arbejdsplanen.

Slutteligt er tredje overordnede pejlemærke, at den offentlige digitalisering skal understøtte virksomhedernes vækst.

Ifølge kommissoriet kan dette opnås 'ved at reducere administrative byrder, understøtte digital omstilling i virksomhederne og bidrage til at udvikle et konkurrencebaseret marked for digitale ydelser'.

Flere prioriterede temaer
Udover disse tre pejlemærker fremgår det af kommissoriet, at den kommende digitaliseringsstrategi kan fokusere på en lang række temaer.

Det drejer sig blandt andet om:

- Øget automatisering af offentlige sagsgange
- Bedre brugeroplevelser for borgere og virksomheder
- Klare mål for den digitale velfærd
- Øget datadeling mellem myndighederne
- Sammenhængende it-arkitektur på tværs af myndighederne
- Øget fokus på borgere og virksomhedernes datasikkerhed
- Øget professionalisering i styring af it-projekter
- Videreudvikling af governance-strukturen for den fællesoffentlige digitalisering

Samtidig understreges det i kommissoriet, at mobil- og bredbåndsdækningen skal understøtte den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi.

Du kan selv dykke ned i kommissoriet og de offentlige myndigheders målsætninger frem mod 2020 her.

Udover de danske planer er EU i disse dage også i fuld sving med at udstikke kursen for de kommende år på europæisk plan, som du kan læse mere om her

Hvordan det er gået med den nuværende fællesoffentlige it-strategi for 2011 til 2015 kan du læse mere om her

Læs også:

Så mange milliarder kroner bruger det offentlige Danmark på it

Staten bruger milliarder af kroner på it-konsulenter: Kunne man ikke gøre det bedre selv?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital How To: Data og AI er fremtiden – men kan man overhovedet lykkes i det nye data-univers uden den rette dataplatform?

Det er svært at spå om fremtiden, men vi kan være sikre på, at den indeholder meget mere data og en langt større anvendelse af kunstig intelligens. På dette webinar sætter vi derfor fokus på, hvordan du som organisation får styr på alle data, og bliver klar til fremtiden.

30. oktober 2020 | Læs mere


Dell Talk: Cybersikkerhed skal gentænkes for at kunne imødegå fremtidige avancerede cybertrusler

Danske virksomheder er nødt til at gentænke cybersikkerheden for at kunne imødegå fremtidige cybertrusler, som vi hele tiden gøres opmærksomme på. I denne talk får du et indspark i, hvordan du som virksomhed kan gentænke cybersikkerheden ud fra både et operationelt og sikkerhedsmæssigt perspektiv.

30. oktober 2020 | Læs mere


IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere


Premium
Skal du tage en Pro eller ej? Sådan vælger du imellem iPhone 12 og 12 Pro
Apples to iPhone-nyheder minder overraskende meget om hinanden. Der er dog væsentlige forskelle, som du skal være opmærksom på, når du vælger.
Computerworld
Det nye MitID er et tigerspring for bedre cybersikkerhed
Klumme: Det nye MitID er en enestående mulighed for et markant løft af it-sikkerheden i danske kommuner. Med baggrund i udfasningen af det nuværende NemID kan de samtidig forbedre og styrke deres it-systemers værn overfor cyberangreb.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.