Artikel top billede

Statens store it-plan får en gyser-afgørelse i slutningen af 2015

Staten har flere udfordringer med at nå sit store mål om fuld digital kommunikation med danskerne, der skal spare samfundet for en milliard kroner. Læs her, hvor det især kniber med at få digitaliseret samfundet.

80 procent af kommunikationen mellem danskere og den offentlige sektor skal i slutningen af 2015 være digital.

Det store spørgsmål er så, om vi når dette mål om små 10 måneders tid.

"Det kan jeg ikke udtale mig om med sikkerhed på så tidligt et tidspunkt, da der lige nu helt klart er nogle store skridt foran os," svarer kontorchef Louise Palludan Kampmann fra Digitaliseringsstyrelsen til Computerworld.

En ambitiøs stat

Staten har ved indførelsen af sit digitale paradigmeskifte fra starten valgt at sætte et mål om, at 80 procent af al kommunikation mellem det offentlige og borgerne skal foregå digitalt.

Det mål er blevet indført for, at den offentlige sektor kan spare en god milliard kroner i kommunikationen med borgerne.

"80 procent er et udtryk for, at vi har været ambitiøse fra starten," forklarer Louise Kampmann.

Helt firkantet har staten valgt en strategi med to hovedposter: Digital post og så de digitale selvbetjeningsløsninger.

Lanceringen af selvbetjeningsløsningerne er så igen inddelt i fire bølger, der skvulper ud mod danskerne hvert år i begyndelsen af december startende tilbage i 2012

Digital post er i hus 
På digital post er mål om de 80 procent nået for længst - helt som forudset.

I dag er 89,4 procent af alle danskere over 15 år tilmeldt digital post, mens der på selvbetjeningsfronten tegner sig et noget mere broget billede.

"Vi er næsten i mål med bølge 1. På bølge 2 skal der ske et ryk, mens bølge 3 lige er lanceret. Bølge 4 skal førstebehandles i folketinget på fredag. Så det er klart, at man på nuværende tidspunkt ikke kan sige noget endegyldigt om, hvorvidt vi når målet om 80 procent på selvbetjeningsløsningerne ved udgangen af 2015," bedyrer Louise Kampmann.

Op og ned med tallene

Hun nævner, at vi på nogle selvbetjeningsområder er langt over målet med de 80 procent på antallet transaktioner, hvilket eksempelvis gælder indskrivning til skole.

Den løsning blev obligatorisk at benytte fra den 1. december 2012, og brugen ligger i dag oppe på 98 procent.

På andre områder halter det derimod mere, hvilket eksempelvis gælder navngivning af børn, hvor den digitale selvbetjening udgår 65 procent i 2014.

Dertil kommer et område som udstedelsen af digitale pas, som måske aldrig når i nærheden af 80 procent. Det kan skyldes, at fotodelen skal ordnes på borgerservicekontoret, mens meget andet kan borgeren gøre derhjemme foran computeren.

"Her er det jo fristende at få det hele passet lavet på borgerservicekontoret, så det må vi kigge på," lyder det fra Louise Kampmann.

Stor ros fra EU

Selvom det bliver en gyserafslutning på 2015, om staten når i mål med sine 80 procent og den sparede milliard kroner, har udlandet lagt mærke til de offensive digitale satsninger hertillands.

EU har i en spritny rapport placeret Danmark på førstepladsen over digitalt parate lande, hvor det netop er den digitale service i den offentlige sektor, der giver os førstepladsen - et par få pixel foran Sverige.

I EU-rapporten bliver det angivet, at 69 procent af danskerne kommunikerer med det offentlige via online-formularer, mens EU-gennemsnittet ligger nede på 33 procent.

Lavest ligger Rumænien, hvor brugen af online-selvbetjening ligger nede på seks procent.

"Danskerne er jo i høj grad digitale. Vi bruger jo også løsningerne i højere og højere grad, og det skal vi jo helst også fortsætte med i fremtiden," tilskynder kontorchef Louise Kampmann fra Digitaliseringsstyrelsen.

Du kan på styrelsens hjemmeside selv følge med i udviklingen i brugen af digital post-tilmelding og anvendelse af digital selvbetjening i kommunerne og i staten.

Læs også:
Kun ét selskab bød på opgaven - og vandt: Nu kommer den næste Digitale Post-løsning

Ældre danskere banker i bordet: Forlanger at blive fritaget for det digitale cirkus




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere