Bestikkelsessagen: Så hård en straf risikerer de sigtede it-folk

De mistænkte it-folk i den store bestikkelsessag risikerer op mod seks års fængsel, hvis de bliver fundet skyldige. Det fortæller forsvarsadvokat, der selv har været fedtet ind i en lignende sag som både modtager og whistleblower.

Bedragerisagen med tråde til øverste lag hos Rigspolitiet og i Region Sjælland fik i nat tilført endnu et dramatisk kapital.

Seks personer blev i de sene nattetimer varetægtsfængslet frem til 2. juli, og skulle de blive dømt for korruption, kan de se frem til flere års fængselsstraffe.

De offentlige ansatte kan ifølge Straffelovens kapital 16, § 144 risikere op til seks års fængsel for at modtage bestikkelse, mens de ansatte i it-firmaerne kan risikere tre års fængsel.

Det fortæller forsvarsadvokat Michael Bjørn Hansen fra advokatvirksomheden af samme navn til Computerworld.

Voldsom sag
"I den slags sager er det betydeligt værre at være offentligt ansat embedsmand, hvor man sidder i et tillidsfuldt erhverv og køber varer for skattekroner," forklarer Michael Bjørn Hansen.

Han har undervist på juridisk fakultet ved Københavns Universitet siden 1978 og har set lidt af hvert i sin tid som advokat.

Alligevel er han ganske forbløffet over den verserende sag om mulig bestikkelse af højtstående embedsmænd.

"Denne sag forekommer ret voldsom efter danske forhold, og vi har vel næppe set noget lignende siden Marius Andersen i 1981," siger Michael Bjørn Hansen.

Her henviser han til den daværende Aalborg-borgmester Marius Andersen (S), der blev fældet for at have modtaget et badeværelse fra en af byens storentreprenører.

Har selv modtaget smørelse
Michael Bjørn Hansen peger ellers på, at disse sager om bestikkelse af offentlige embedsmænd eller mistanke om samme, ofte bliver forbundet med it-branchen.

"Ja, det er jo aldrig en papirleverandør, som gør den slags. Det skyldes nok, at der er store penge på spil i it-branchen, og derfor er det fristende at både give og tage imod," siger han.

Forsvarsadvokaten har selv været rodet ind i en sag om bestikkelse, hvor han både stod som modtager af tjenesterejser til Paris med sin kone og senere den whistleblower, der meldte flere navngivne personer til politiet for at tage med på disse rejser.

Det skete da han sad som kontorchef hos Skat i midten af 1990'erne, og sagen rullede for alvor i 2008, efter Michael Bjørn Hansen forlod Skat efter 22 års tjeneste.

Kedelig spiral
Han erkender, at han selv modtog rejser i tre tilfælde, hvilket gav ham dårlig samvittighed, og han gik til sin chef, der bare trak på skuldrene.

For chefen var også rejsedeltager til de pariske firmaarrangementer, som den franske it-leverandør Bull havde inviteret en række af Skats topchefer med på.

"Når man først er kommet ind i rumlen med at modtage den slags rejser og andre gaver, så bliver man anset som en virkelig dårlig kammerat, hvis man sladrer til nogen. For så udgør man en sikkerhedsrisiko for de andre," forklarer Michael Bjørn Hansen.

At han selv modtog gaver fra franske Bull forklarer Michael Bjørn Hansen med, at det var en del af korpsånden.

I dag er han ikke særlig stolt over sagen, selvom han i høj grad medvirkede til at få den opklaret mange år senere ved at anmelde sine chefer og kolleger til politiet i en sag, som kammeradvokaten var inde over.

"Det er en meget kedelig spiral at komme ind i den slags," siger Michael Bjørn Hansen.

Sagen endte med, at fem chefer hos Skat hver især måtte tilbagebetale 30.000 kroner for at have modtaget flere rejser til Paris med ægtefæller.

Sådan foregår rejserne
Michael Bjørn Hansen forklarer, at rejser med fuld forplejning til offentlige medarbejdere, som der også er tale om i den aktuelle bestikkelsessag, ofte er forklædte som seminarer under eksotiske himmelstrøg.

Konkret er de højt placerede medarbejdere hos Rigspolitiet og Region Sjælland anklaget for blandt andet at have været i Dubai på it-selskabernes regning.

"Vi blev selv inviteret til Paris op til fredags-helligedagene om foråret. Men det ville nok have været en del smartere og billigere, hvis den franske leverandør havde sendt én mand til Danmark, fremfor at vi skulle 12 folk til Paris," siger han.

Omkring den verserende sag forklarer Michael Bjørn Hansen, at varetægtsfængslingen af de mistænkte folk fra den offentlige sektor og it-firmaerne på knap fire uger fra politiets side skal bruges til efterforskning.

"De har ganske givet indsamlet store flyttekasser med bilag, som de nu er gået i gang med at gnaske igennem. Den slags kan tage lang tid, men de varetægtsfængsler ikke bare folk sådan uden videre. Jeg er ikke i tvivl om, at der også har været telefonaflytninger og den slags involveret i sagen," forklarer han.

Selv middage er en gråzone
Computerworld kunne for nogle år siden afsløre, at it-selskabet KMD blandt andet havde inviteret flere kommunale chefer med til rockkoncerter og ophold i København på it-gigantens regning.

Den slags er ikke tilladt at tage imod, da embedsmænd ifølge Michael Bjørn Hansen ikke må modtage meget andet end 'blyanter og en kop kaffe'.

"Selv middage med en it-leverandør kan være en gråzone, og man skal som embedsmand i hvert fald ikke meget over det niveau for kommerciel gæstfrihed, før man er ude i noget rod," lyder det fra Michael Bjørn Hansen.

I den verserende sag er indtil videre seks personer varetægtsfængslet, og der kommer mange flere, da politiet ifølge den rutinerede forsvarsadvokat i tilfælde af en mistanke, havde anholdt flere i gårsdagens storstillede aktion.

Alle seks har ved retten i Nykøbing Falster erklæret sig uskyldige i anklagerne om at have givet eller modtaget bestikkelse.

Læs også:

Den store it-bestikkelses-sag: Problemet rækker langt dybere end bare Region Sjælland.

Seks fængslet i it-bestikkelsessag - sigtes for bestikkelse i forbindelse med it-indkøb i Region Sjælland

Politiet ransager Ateas hovedkvarter i Ballerup

Er fantasternes tid forbi i it-branchen?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer & Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Customer Experience 2021 - fokus på CX-strategi og teknologi til at forankre kundeoplevelsen

De gode kundeoplevelser er altafgørende for virksomheden, og netop derfor er det nødvendigt at have fokus på CX-strategi og teknologi, der kan være med til at forbedre kundeoplevelsen endnu mere. Det kræver tid og ressourcer, men det gavner hele virksomheden på lang sigt.

03. december 2020 | Læs mere


Træf det rigtige cloud-valg: Hør om mulighederne med hybrid- og multi-cloud

Vi kan ikke komme udenom, at cloud-teknologien bare vokser og vokser. Den giver adgang til store fordele for din virksomhed, men det kræver at virksomheden træffer strategiske, arkitektoniske og teknologiske vælg. Få indblik i, hvordan ud kan få sikkerhed, release cycles og andet til at gå op i en højere enhed.

09. december 2020 | Læs mere


Er du klar til at rekruttere de attraktive it-talenter i 2021?

Hvad betyder aller mest for danske it-kandidater, og har corona været med til at skubbe til it-kandidaternes værdisæt? Det gennemgår vi på denne times webinar, hvor der naturligvis også vil være plads til spørgsmål og mulighed for videre dialog.

10. december 2020 | Læs mere


Computerworld
Bitcoinen nåede lige at kulminere igen – men så kom krakket
Der blev sat en ny rekord for bitcoinens værdi i år – men godt 24 timer efter blev der høvlet næsten 20.000 kroner af den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Sådan kan du arbejde effektivt uanset tid, sted og type af enhed
Hvad nu hvis dit arbejde, din information, dine processer og teknologien bag ved, var organiseret på en måde så det passede til din organisation – alt sammen guidet af en intelligent udgave af det digitale arbejdsrum? Det er visionen bag Atea og Citrix´s samarbejde med digital workspace – en smartere og mere effektiv måde at arbejde på. I dette whitetpaper kan du derfor læse om, hvordan du kan skabe et mere effektivt og brugervenligt arbejdsrum uanset tid, sted og enhed. En løsning der på en gang er både enkel og som sætter brugeren i centrum.