Skal/skal ikke: Sådan bliver du klar til Windows 10

Windows 10 nærmer sig med hastige skridt, og inden længe vil det være muligt for millioner af Windows-brugere at kunne opdatere til Windows 10 kvit og frit. Men skal du opdatere med det samme, og hvis ja, hvordan gør du så? Se vores grafik og hør vores mening her.

29. juli bliver Windows 10 tilgængelig for os alle. Næsten da.

For hvis du har reserveret din Windows 10-opgradering, så vil du være en af de første, som kan få hentet Windows 10.

Det sker løbende over en periode - hvor lang/kort er ukendt - som begynder 29. juli, men forvent, at der ikke går lang tid.

Skal du overhovedet opgradere, og hvis du vælger at gøre det, hvordan skal du så gøre? Vi svarer på begge dele.

Skal jeg opgradere?
Windows 10 er gratis for alle Windows 7 og 8,1-brugere i op til et år.

Det skal forstås på den måde, at du indtil 29. juli 2016 kan opgradere til Windows 10, uden at det koster noget på din eksisterende maskine.

Der er altså intet hastværk, selv om Microsoft har placeret et ikon nede i hjørnet og bruger tidsbegrænsnings-ladede ord som "reservation", under opsætningen af Windows 10.

En af grundene til at vente er, at Windows 10 endnu ikke er færdig.

I hvert fald ikke lige så færdig, som tidligere versioner af nye Windows-systemer har været ved release-dagen. Windows 10 vil være brugbar og stabil nok som dit daglige system, men der vil være steder, hvor features vil komme tilløbende i opdateringer - store som små.

Du kan læse, hvilke forskelle der er mellem Windows 10 Home, Windows 10 Pro og Windows 10 Enterprise her.

Tidligere har mange også ventet på, at de første store såkaldte service packs kom til Windows. Der skulle for eksempel to service packs til før Vista blev et relativt fornuftigt system at benytte sig af.

Her på Computerworld har vi benyttet os af Windows 10 Technical Previews i de seneste måneder, og med udsigt til at den endelige RTM-version står klar i denne uge - den "færdige" version som sendes til pc-producenterne - vil vi sige, at du godt kan opgradere- i hvert fald på din private computer.

Vi råder dog til, at du tager en backup af dit ældre Windows 7 eller 8-system på et eksternt medie, så du kan vende tilbage til dit gamle system, såfremt du ikke finder Windows 10 godt, der er for mange bugs, eller du bare bedre kunne lide det gamle.

Du kan i øjeblikket i Windows 10 Technical Preview automatisk gå tilbage til Windows 8 inden for en måned efter, at du har installeret Windows 10. Om den funktion kommer med over til den færdige version af Windows 10 vides endnu ikke.

Jeg vil gerne opgradere. Hvad nu?
Stadig interesseret i at opgradere?

Så kigger vi på, hvad system du har. I den nedenstående grafik kan du følge netop dit system for at se, hvad du skal gøre, for at få Windows 10.

Har du XP? Tough Luck, så må du ud og betale for en ny licens af Windows 10.

Det forventes, at prisen vil være på samme niveau som en Windows 8.

Har du en XP-computer, ville vi nok overveje, om den ikke i samme omgang skulle have en opgradering i hardware.

Ældre computere - her tænker vi på bærbare - har ofte klassiske mekaniske harddiske (HDD), og hvis det er muligt i din enhed, så kan det være en stor opgradering at udskifte den med en SSD.

Ligeledes kan en tilførsel af mere RAM gøre det samme. Begge dele kan gøres relativt billigt nu til dags.

Alternativet er at købe en ny computer. Ingen af hardwareproducenterne er endnu kommet med Windows 10-specifikt hardware, men det ventes at vi vil se dette i løbet af det tidlige efterår - formodentligt allerede ved den store IFA-messe i Berlin til september.

I ny hardware vil der blandt også være mulighed for at gøre brug af det nye Microsoft Hello, et sikkerhedssystem, som benytter sig af biometri såsom ansigt- eller irisscanner.

Så snart at vi har fået fingre i en RTM-version, tager vi et ordentligt kig for at se, om Windows 10 er bedre end de systemer, som vi opgraderer fra.

Hvad gør du? Opgraderer du med det samme til Windows 10? Eller venter du til de første større opdateringer kommer i løbet af efteråret?

Læs også: Færdigt arbejde: Microsoft et par dage fra at afslutte udviklingen af Windows 10
Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...
mest debaterede artikler

Premium
“Det er supergodt at overskride budgetterne. For faktum er, at man bliver klogere undervejs”
Meldingen er klar, når it-professor Stephen Alstrup skal levere opskriften på gode it-projekter i det offentlige. Budgetterne skal overskrides, og kravspecifikationerne skal gøres løsere. "Der er rigtig mange gode it-projekter, der har haft budgetoverskridelser. Det giver et meget stift forhold til leverandørerne, når man ikke kan lave budgetoverskridelser," siger han.
Computerworld
Rygte: Amazon opruster - kan være på vej til at åbne kæmpe-webshop i Danmark
Amazon kan være på vej til at åbne webshop i Danmark - måske allerede inden sommer.
CIO
Ansættelsen af ny CIO fik Jyske Bank til at hæve lønnen til hele direktionen: Så meget tjener en top-CIO i dag
Jyske Bank hævede lønnen til topchef Anders Dam og resten af selskabets direktion betydeligt, da selskabet i sommer ansatte top-CIO’en Peter Schleidt, der kom fra TDC. Grund: Peter Schleidt fik i TDC en højere løn end Anders Dam.
Job & Karriere
Facebook søger medarbejdere til kæmpe-datacenter i Odense - se de ledige stillinger her
Facebook søger nye medarbejdere til selskabets kæmpedata-center i Odense, der efter planen skal åbne i 2020. Se her, om du kan komme i betragtning.
White paper
Hvilken slags CRM understøtter bedst din forretning?
Hvordan vælger jeg det rigtige CRM-system? Hvad skal jeg prioritere? Denne guide giver dig et solidt grundlag for at vælge det CRM-system, der understøtter netop din virksomhed og jeres processer bedst – og som støtter op om arbejdet med bl.a. salg, marketing og service gennem den samlede kunderejse. Du får også konkrete og brugbare tips til, hvordan du øger sandsynligheden for, at CRM bliver en naturlig og selvfølgelig del af dine medarbejderes dagligdag. Hvilket jo er grundlaget for, at det samlede CRM-projekt bliver til en succes.