Artikel top billede

10 ting du skal gøre, når du har installeret Windows 10

Har du installeret Windows 10, så skal du i gang med et mindre opsætningsarbejde. Her er 10 ting, som du bør gøre lige efter, at du har installeret Windows 10.

Windows 10 er over os, og har du valgt at opdatere, så kan det være, at du læser denne artikel igennem den nye Edge-browser, som Windows 10 er udstyret med.

Hvad end du har valgt at tage dine eksisterende filer med over til Windows 10, eller du har valgt at lave en clean install - det råder vi dig til at gøre - så vil der være lidt tilpasning af Windows 10, som du lige skal igennem.

Specielt hvis du ligesom os har lavet en fuldstændig nyformateret installation.

Her er 10 punkter, som var det første, vi gjorde ved vores nyinstallerede Windows 10-computer. Hvis du har et vigtigt punkt, så del endelig med os i kommentarfeltet.

Du kan læse hele vores anmeldelse af Windows 10 her.

1. Lad din computer "tænke" færdig

Det første, du skal gøre, er selvfølgelig at gøre Computerworld.dk til din startside.

Spøg til side.

Det første, du skal gøre, er at lade din computer være. Der er et hav af indeksering, den indbyggede søgefunktion skal sætte op, og din computer vil nok stå og blæse lidt i et stykke tid, imens det kommer på plads.

Da vi installerede Windows 10 på en HP Spectre x360, tog det et lille kvarter, før vi gik videre med den.

2. Gør ting på skærmen større/mindre

Når din computer har stået lidt, er det tid til at kigge på det hele og se, hvor slemt det står til. På de syv maskiner, som vi har installeret Windows 10 på, har der været en generende bi-effekt af Windows 10, hvor alle UI-elementer bliver forstørret til et generende højt niveau.

Det tager cirka 30 sekunder at ændre.

For at ændre det, skal du gå ind under indstillinger i den nye startmenu, trykke "skærm", og ændre "Skift størrelsen af tekst, apps og andre elementer" ned til et passende niveau.

Vi har det på 100 procent og ikke 150 procent, som Microsoft ellers gerne vil have det til at være. Har du en computer med en meget høj opløsning, så kan det måske give mening at sætte den på 150 eller 125 procent.

3. Windows Update

Nu til et af de vigtigste punkter: Windows Update. Selvom du lige har opdateret til den nyeste version af Windows - nemlig Windows 10 - så tjek for en sikkerheds skyld. Microsoft har allerede udgivet flere opdateringer til Windows 10, som retter sikkerhedshuller.

Dette gør du under den nye startmenu, Indstillinger, Opdatering og Sikkerhed. Det er også her, hvor du kan lave en backup med det samme.

4. Drivere fra din computer-producent

Når Windows Update har fået lov til at tæske igennem, så skal du åbne din browser og gå til pc-producents hjemmeside.

Der kan være drivere, som du endnu ikke har installeret, og disse finder du oftest og nemmest på producenternes hjemmesider.

Nogen gange er det lettere at gå til den specifikke hardware-hjemmeside. Dette er for eksempel gældende ved grafikdrivere som Nvidias.

5. Ændre Edge så den benytter Google/DuckDuckGo og ikke Bing

Hvis du har tænkt dig at bruge den nye Edge-browser, så opdager du nok snart, at den bruger Bing. Den danske version af Bing er stadig i en beta-udgave, og den er langt hen ad vejen ubrugelig sammenlignet med Google eller DuckDuckGo.

Men det kan heldigvis ændres. Først går du ind på din søgemaskines hjemmeside (for eksempel google.com eller duckduckgo.com). Herefter trykker du på de tre prikker i højre hjørne, som indikerer menuen, og vælger "Indstillinger".

Herefter scroller du ned og trykker "Vis avancerede indstillinger" og finder feltet med søgemaskinen. Tryk på det og vælg "tilføj ny". Her kan du så vælge den søgemaskine, som du er inde på, som din standardsøgemaskine. Dette virker kun, hvis du rent faktisk er inde på din søgemaskines hjemmeside.

Det er da godt, at det ikke er indviklet...

6. Fjern/minimer søgebjælken i taskbar

I nederste venstre hjørne finder du den nye Windows-knap sammen med en søgeknap og multitasking-knappen.

Den nye søgeknap har i den danske udgave ikke særlig meget funktion, da vi ikke har Cortana, og er den sat til at være en lang søgebjælke, så kan du med fordel fjerne den - eller helt fjerne ikonet.

Dette sker ved at højreklikke på processlinjen forneden, og vælge menuen "Søg". Her kan du vælge, hvordan din "Søg-knap" skal vises.

Vi har valgt at fjerne den, for trykker du Windows-tast og begynder at skrive, så søger du stadig lokalt på din computer - lige som du plejer. Og søgefunktionen fungerer bedre end nogensinde.

7. Lær de nye genvejstaster

Windows 10 er anderledes end både Windows 7 og Windows 8.1 - ja faktisk er det en blanding af de to systemer.

Specielt to genvejstaster er gode at kunne allerede nu. Specielt i forbindelse med de nye multitaskingfunktioner og "snap-features".

Windowstast + tab: Oversigt (Aktive vinduer) + adgang til flere skriveborde.

Windowstast + ctrl + højre/venstre pil: Du går fra det ene virtuelle skrivebord til det andet.

8. Slet Windows.old

Har du opdateret direkte fra Windows 7 eller 8.1, så ligger der en mappe med hele dit gamle system. Den skal du have slettet, men kig i den først for at se, om der er nogle personlige filer, som du måske gerne vil have over.

Derefter kan den slettes. Er du heldig, kan du højreklikke på dit C-drev, trykke diskoprydning og følge guiden der, så du sletter "Tidligere installation af Windows".

Vi fik fire gigabyte plads frigivet efter at have slettet den.

Skulle det drille, så er der her en guide til, hvordan du på anden måde kan få fjernet Windows.old.

Husk dog på at hvis du sletter Windows.Old, så kan du ikke længere gå tilbage til Windows 7/8. Gør kun dette, hvis du er HELT sikker på, at du vil blive i Windows 10.

9. Sætte din trackpad til at udnytte multitasking-swipe.

Windows 10 bygger stadig meget på touch, men du kan slippe fuldstændig for at bruge touch-skærmen, eller du kan få en af de fede funktioner ned i din trackpad, hvis du ikke har en touch-skærm.

Det drejer sig om adgangen til Aktive Vinduer/Oversigt, som også kan aktiveres med Windowstast + Tab. Har du en touchskærm, så kan du swipe ind fra venstre.

Men det swipe kan du tilføje til din trackpad, hvis du har en nyere trackpad fra Synaptic.

Gå ind under "Indstillinger", "Mus", "avancerede museindstillinger" og tryk "ClickPad-indstillinger" i det sidste vindue.

Her vælger du at slå "Aktiver Kantslag" til. Det betyder nu, at hvis du swiper ind fra siden af på din trackpad, så kommer oversigtsbilledet frem. Lidt på samme måde som på en Mac-computer. Det fungerer rigtig godt.

10. Fjern apps fra den nye startmenu

Til sidst skal der lidt rengøring til i Startmenuen. Microsoft har placeret lidt forskellige apps og programmer i den, som du ikke har brug for. Dette gælder blandt andet et par spil-genveje, som fører ind til Windows Store.

Højreklik på den og tryk fjern.

Tilføj derefter dine egne genveje - hvad end det er apps eller klassiske Windows-programmer. Den nye startmenu fungerer faktisk udmærket.

Læs også: Din mening: Opgraderer du ikke til Windows 10? Så fortæl os hvorfor