Artikel top billede

Test af tablet og tastatur: Sony Z4 er det tyndeste og bedste Android-alternativ til iPad Air 2

Sony Z4 Tablet er en ultratynd og vandtæt Android-tablet, som på trods af fejl og mangler er en skøn tablet.

Sony's Xperia Z-serie har ramt plet de sidste to år på både tablet- og smartphonefronten.

Her på Computerworld var vi specielt glade for Z3 Compact-telefonen, og også Z3+ fik rosende ord med på vejen på trods af lidt kamera-problemer.

Nu kigger vi på Z4 Tablet, som er en 10,1 tommer tablet med en tykkelse på seks millimeter og en mat finish, som får tabletten til at ligge rigtig godt i hånden.

Den har en 17 timers batterlevetid ifølge Sony - hvilket nok er en overdrivelse - og en flot og skarp "2K"-skærm. Skærmen kommer vi tilbage til.

Dertil kan du tilkøbe en tastaturdock, så Z4 Tablet kan fungere som en Android-bærbar, og her har Sony gjort nogle små og smarte tilføjelser til Android.

En Android-tablet - med tastatur eller ej - kan dog stadig ikke erstatte en egentlig computer.

5.0 Android med finesser

Sony har ommøbleret Android-systemet en del, men det er en af de bedre versioner af Android på markedet.

Det er til at finde rundt i, og med den indbyggede octa-core (Snapdragon 810) og 3 GB RAM er der aldrig problemer med hakken og tøven i systemet. Ej heller i de apps og spil, som vi testede.

Sonys egne apps og tilbud virker dog ikke interessante. Der er både en streaming og en film-tjeneste, som subjektivt set ikke virker lige så gode som henholdsvis Spotify eller Netflix.

Men har du en PlayStation 4, er der fede apps, som blandt andet gør det muligt at streame dine PS4-spil direkte til tabletten. Det er smart.

Ligeledes skal Sony roses for en smart lille "taskbar", som er kommet nede i venstre hjørne, der minder meget som samme taskbar fra en Windows-computer. Her ligger nogle af Googles programmer - dem som du nok bruger mest - og kan nemt åbnes. Det giver mening sammen med et tastatur og mus.

Z4 findes i en LTE/4G-version, der som alle andre Android-tablets med 4G tillader, at du både kan ringe og sms'e fra den.

Det ser dumt ud at tale i den, med mindre du bruger et headset, men hvis du er glad for bluetooth-headset, og ikke har brug for en egentlig telefon, så er det vel en mulighed.

Android 5.0 ser til gengæld rigtig godt ud på Z4's 2.560 x 1.600 pixels store skærm fordelt på 10,1 tommer. Vi synes dog ikke rigtig, at vi kan se effekten af de ekstra pixels.

Bevares, tabletten har et flot billede, men vi kan reelt ikke se forskel på en 1080p-video eller en 1440p-video fra YouTube.

Lækkert design og middelmådigt tastatur


Z4 Tablet har det mest minimalistiske design set på en tablet. Sort med sort uden nogle former for skinnende metal eller bagudvendte højtalere. Sony Xperia Z4 er en tablet, som jeg stolt ville lægge op på bordet ved et møde - fuldstændig som jeg ville med en iPad.

Sammen med tabletten kan du købe en tastaturdock, som passer sammen med den tynde tablet. Det omdanner tabletten til en lille 10-tommer tynd bærbar-efterligning, som til nød kan erstatte en lille netbook.

Tastaturet bliver tilsluttet via bluetooth, hvilket ikke er særlig godt gennemført, og både taster og den tilhørende trackpad er små. For små.

Samtidig vil du formentlig ikke få nok ud af at få tilført et tastatur til en 10-tommer skærm.

Det er ikke rart at arbejde på så lille et skærmområde, men til let dokumenthåndtering eller mailbesvarelse er det formodentlig godt nok.

Konklusion


Z4 tablet er en skøn Android-tablet, som gør sit job godt.

Batterilevetiden rammer ikke helt 17 brugstimer, men den er ganske god til at holde strøm, når du ikke bruger den. Skærmen er flot, om end lidt lyssvag, mens den høje opløsning tjener ikke det store formål.

Ikke desto mindre er Z4 en af de bedste Android-tablets, som vi vil foreslå.

Den giver en solid brugeroplevelse, er tynd og let og har nogle smarte software-features, som ikke er i vejen. Der er lidt bloatware hist og her, men det er markant mindre end på andre producenters produkter.

Desværre er prisen høj. For en model med 32 GB og 4G skal du give 5.100 kroner.

En tilsvarende iPad Air 2 med 4G og 32 GB koster kun 3.900 kroner. En Nexus 9 med samme mål koster lidt over 4.000 kroner.

Læs også: Test: Du kan få fire Lumia 640 for én iPhones pris - og Lumia 640 er faktisk en rigtig god telefon


Loading ikon