Kendte gratis Android-apps kan hugge dine passwords

Flere sårbarheder i Android-apps og selve Android-systemet kan gøre det risikabelt at hente apps med bind for øjnene. Læs her, hvad risikoen er, og hvordan du kan imødegå den.

Sikkerheden i Android-systemet er under pres for tiden.

For ikke nok med, at den frygtede Stagefright-sårbarhed florerer med mulighed for, at uvedkommende kan overtage din telefon.

Flere af de mest populære Android-apps kan risikere at udlevere dine passwords, billeder og andre informationer. 

Det fortæller sikkerhedsekspert Jens Christian Høy Monrad fra sikkerhedsfirmaet FireEye til Computerworld.

674 sårbare top-apps 
Sidste år fandt FireEye frem til, at 674 af de 1.000 mest downloadede gratis apps i Google-butikken har større eller mindre sikkerhedsudfordringer i den måde, som de tilgår bagvedliggende webservices på, der igen åbner for såkaldte man-in-the-middle-angreb.

Eller sagt på en anden måde:

Når du benytter en app, kan den sende informationer ukrypteret, som it-kriminelle kan kigge med i og derefter få adgang til dine billeder, passwords og beskeder.

"De apps, vi har kigget på, har alle en eller anden form for cloud-kommunikation til en remote server, hvor udviklerne i flere tilfælde har benyttet sig af tredjepart-libraries, eksempelvis reklame-libraries, som ikke altid er lige sikre," forklarer Jens Christian Høy Monrad.

Et library - eller bibliotek på dansk - er en samling af allerede programmerede enheder, som en udvikler kan benytte sig af i sin app-udvikling for at spare tid.

Så når Jens Christian Høy Monrad nævner reklame-libraries, er det simpelthen allerede udviklede metoder til at få reklamer ind på de gratis apps på. 

Tre SSL-sårbarheder
Opsnapningen af oplysninger fra en Android-mobil kan ifølge sikkerhedseksperten foregå via tre typiske sårbarheder i den måde, som eksempelvis brugerdata, billeder, passwords og backup-forespørgler bliver sendt over netværket på.

"Først og fremmest kigger flere libraries ikke på tilliden til sikkerhedscertifikatet i SSL-kommunikationen med cloud-serveren," siger han om den mest udbredte sårbarhed.

Det betyder, at der kan være benyttet et sikkerhedscertifikat til cloud-servicen, som reelt ikke er gyldigt.

Dernæst nævner han, at libraries kan ignorere SSL-fejl som eksempelvis, at sikkerhedscertifikatet er udløbet.

"Det kender du måske fra hjemmesider, der advarer dig om et måske-usikkert sikkerhedscertifikat, hvor mange bare trykker på at ignorere advarslen," lyder det fra Jens Christian Høy Monrad.

Den tredje og mindst udbredte sårbarhed er, at biblioteket ikke verificerer, om det reelt kommunikerer med den rigtige hjemmeside - det som Jens Christian Høy Monrad kalder for manglende host-name verifyer.

"I mange tilfælde benytter apps sig af eksempelvis SSL til login og valideringsprocessen af en bruger, men efterfølgende ser vi kommunikationen ske i klar-tekst via HTTP, hvilket heller ikke er sikker," nævner han.

Skumle apps sladrer
Udover disse tre sårbarheder omkring SSL-kommunikationen mellem apps og bagvedliggende cloud-services påpeger sikkerhedseksperten, at der en anden stor sikkerhedsudfordring i Android-systemets måde at gemme såkaldte tokens på.

En token er data om brugeren, som (desværre) også kan kapres via en fil i ældre Android-versioner.

"Udover at koble sig til app'ens cloud service via en sikker HTTPS-forbindelse, bliver informationer om eksempelvis user-id gemt i Logcat, der er en lokal fil i et Android-system, som alle apps kigger ned i. Hvis du så har en skummel lommelygte-app, kan den læse med og sende informationerne til kriminelle bagmænd," forklarer Jens Christian Høy Monrad.

Her tilføjer sikkerhedseksperten, at Google har fikset denne tilgang til fælles app-filer fra version 4.1 (Jelly Bean) og op, hvilket derfor er en rigtig god ide at opgradere til. 

"På 'rootede' enheder kan applikationerne dog benytte andre metoder til at få læseadgang, da root-processen fjerner en række sikkerhedsmekanismer," advarer Jens Christian Høy Monrad de Android-brugere, der har haft lyst til at pille og personificere deres telefoner. 

Lidt dovne udviklere
Samtidig siger han, at mange af de brugte app-libraries ikke benytter tidsspærringer og sletning af gamle tokens, hvilket ellers kunne reducere problemstillingen væsentligt.

"Problemet med tidsubegrænsede og gamle tokens er, at en man-in-the-middle kan kigge i Logcat-filen og overtage sessioner, og derved reelt få adgang til brugernavne, passwords og andre ting, der ligger i Logcat-filen," siger Jens Christian Høy Monrad.

"Disse problemstillinger kunne man relativt nemt styre uden om, hvis man programmerede sine apps til, at telefonen under en session skulle validere sig selv mod cloud-servicen. Men hvis jeg skal være helt ærlig, så er programmørerne måske lidt dovne, når de ikke benytter helt sikre libraries," fortsætter han.

Hvad kan du gøre?
Sikkerhedseksperten nævner, at en app som fotoprogrammet Camera360 er en af de mange sårbare apps, der er i farezonen for at blive udsat for ovenstående trusler.

Ifølge Google Play-butikken er Camera360 hentet et sted mellem 10 millioner og 50 millioner gange,

Her kan du gå i dybden med FireEyes analyse af, hvordan alle de nævnte sårbarheder kan ramme en Camera360-bruger. 

Den dårlige nyhed til Android-brugerne er, at de stort set ikke kan gøre noget ved problemstillingen.

Det skyldes, at sårbarhederne ligger i den måde, som Android-systemet er skruet sammen på og i den måde, som apps er programmeret og deres kommunikation med diverse cloudservices.

"Derfor skal man som altid benytte sin sunde fornuft, når man henter apps. Blandt andet skal du kigge grundigt på, hvad en given app skal have adgang til på din telefon. En lommelygte-app behøver jo ikke adgang til alt muligt," siger Jens Christian Høy Monrad.

Et andet råd fra sikkerhedseksperten er at undersøge, om du kan og skal hive anti-malware ned på din telefon, hvilket du kan finde inspiration til i denne artikel.

Læs også: 
Google fejler i stor sikkerhedsopdatering - din Android-telefon kan være i fare

Kritisk hul fundet i Android: En enkelt MMS kan hacke din telefon

Nu kommer næste version af Android: Her er Marshmallow
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere


Digitaliseringsledelse 2.0: Forretning, innovation og udvikling

På Digitaliseringsledelse kan du derfor en række førende danske CIOs der ærligt fortæller om deres overvejelser, strategier, organisationer og resultater. På dagen får du desuden mulighed for at netværke og reflektere over indholdet i en række korte intensive sessioner samt gå i dialog med dagens stærke oplægsholdere.

05. november 2020 | Læs mere


Dell Talk: Fremtidens arbejdsplads: Få fuld udbytte af medarbejdernes kompetencer og viden

Skal du have fuldt udbytte af medarbejderes kompetencer og den viden, som din organisation ligger inde med, kræver det de rigtige værktøjer, de rigtige processer og det rigtige mindset. I denne talk får du buddet på hvordan fremtidens arbejdsplads ser ud - og hvordan den lever op til kravene fra de dygtige, mobile og kritiske medarbejdere.

06. november 2020 | Læs mere


Premium
Test: Apples nye iPhone er bygget til fart og stil: Så gode er iPhone 12 og iPhone 12 Pro
Computerworld tester: IPhone 12 og iPhone 12 Pro er bygget til fart og til at se godt ud. Varen leveres stilsikkert, men noget er overset i farten.
Computerworld
Salling Group lukker stor online-satsning efter kun et år
Millionsatsningen Fillop lukker ved årets udgang. I stedet er supermarkeds-giganten Salling Group nu på vej med en række helt nye online-satsninger, der er affødt af coronakrisen.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Optimér netværket til håndtering af hybrid- og multicloud infrastruktur
I januar 2020 konstaterede Gartner, at cloudcomputing var blevet ”The New Normal” – og op gennem året gjorde Covid-19 det endda helt essentielt at være i stand til at drifte infrastrukturen helt eller delvist fra skyen. Situationen har tvunget virksomheder til hastigt at omstille eller gentænke deres driftsstrategi, og hybride infrastrukturmodeller er nu mere udbredte end nogensinde før. Men mange har også været nødt til at erkende, at den stigende kompleksitet – i særdeleshed på det netværks- og sikkerhedsbaserede felt – stiller helt nye krav til de organisationer, der anvender dem. Denne hvidbog går i dybden med nogle af de mest udbredte udfordringer, som disse transformationsscenarier stiller din organisation overfor. Den giver et solidt bud på, hvordan en netværkshub baseret på Interxion-teknologi gør det muligt at gentænke og optimere netværksinfrastrukturen. Særligt med henblik på at optimere den til at kunne håndtere en hybrid- eller multicloudbaseret infrastruktur.