Droppet Telia/Telenor-fusion vil ramme TDC hårdt - men er en kæmpefordel for 3

Interview: Det kan få alvorlige konsekvenser for TDC, at Telia og Telenor efter forhandlinger med EU har besluttet at droppe en sammenlægning af de to selskaber. Til gengæld har 3 grund til at juble, mener analytiker. Se hvorfor her.

Telia og Telenors beslutning om at droppe den planlagte fusion mellem de to selskaber skaber røre i andedammen og ryster posen på det danske telemarked godt og grundigt.

Læs nyheden her: Telia og Telenor dropper sammenlægning i Danmark

For der er stadig brug for, at antallet af store telespillere bliver nedbragt fra de nuværende fire - TDC, Telenor, Telia og 3 - til tre.

Det mener Morten Imsgard, der er aktieanalytiker hos Sydbank med speciale i teleselskaber

"Der må ske noget andet i Danmark, og lige nu ser jeg to muligheder: Der kan ske en anden form for konsolidering, eller en aktør kan vælge at trække sig," siger han.

Det er dog ikke kun Telia og Telenor, der får travlt på ledelsesgangene, Det bliver der også hos TDC og 3.

Stort tilbageslag
Hvad kommer dette til at betyde helt konkret?

"Det er et stort tilbageslag for konkurrence-situationen på det danske marked. Det hele bliver nul-stillet, og vi får tre aktører, der vil konkurrere på prisen og så TDC, der forsøger, at sætte en helt anden dagsorden, hvor der er fokus på indhold, tjenester og kvalitet," siger Morten Imsgard.

"For TDC er dette en rigtig dårlig nyhed. TDC havde set frem til en stærk konkurrent, der også ville kæmpe på kvalitet og ikke på prisen. Den mulighed forsvinder nu ud i det blå."

Så den manglende fusion mellem Telia og Telenor får også kæmpe-konsekvenser for TDC's strategi?

"Ja, den bliver vanskeligere at fører ud i livet. TDC bliver nu ene om at være bannerfører for at overbevise kunderne om, at der er andet end prisen, der er vigtigt, og at kvalitet koster. Det har indtil nu vist sig at være meget svært, selv med produkter som Telmore Play, der nøgternt set er interessant for rigtig mange danskere, men ikke den store salgs-succes for TDC," siger Morten Imsgard.

Han peger på, at Telia og Telenor nu har et kæmpe behov for at tiltrække nye kunder, hvilket på den korte bane kun kan gøres ved at sænke priserne.

"De danske forbrugere kan således få lavere priser på den korte bane. Men det er en ødelæggende strategi for telebranchen, der udhuler sit eget marked med denne politik. Der vil ikke være penge til udvikling af eksempelvis netværket, hvis priserne bliver ved med at gå ned."

Giver en ny mulighed for 3
På den anden side er der grund til glæde hos teleudbyderen 3.

Der har tidligere været snak om, at 3 ville købe Telenor. Er det stadig en løsning?

"Det er min analyse, at 3 vil forsøge at foretage en konsolidering. At fusionen mellem Telia og Telenor ikke går igennem, er ikke et endegyldigt nej til fusioner i Danmark. Der bør være en ny mulighed hos EU-Kommissionen."

Og der er grund til optimisme hos 3.

"I dag må de juble hos 3. Virksomheden stod til at blive kørt ud på et sidespor i Danmark, men nu får det en ny chance. Faktisk har 3 vist, at selskabet er meget interesseret i at indgå i konsolideringer på europæisk plan. Det tror jeg også gerne, at 3 vil i Danmark."

En løsning mellem 3 og Telenor vil således blive prøvet, men Morten Imsgard mener ikke, at det bliver en nem løsning.

"Det bliver selvfølgelig svært, men nu har vi fået afprøvet Telia og Telenor-modellen, og den viste sig ikke at holde. Det må betyde, at der skal skabes plads til en ny løsning."

Hårde EU-krav
Du følger telemarkedet meget tæt. Blev du overrasket over udmeldingen?

"Ja, det gjorde jeg. Telia og Telenor har ikke noget godt alternativ til en sammenlægning, og derfor er det min overbevisning, at de to parter er klar til at strække sig langt," siger han og fortsætter:

"Resultatet må være et udtryk for, at EU-kommissionen har presset hårdt på og opstillet nogle krav, hvor parterne ikke kunne se en ny forretning. De må være blevet presset med nogle meget hårde krav, for at de nu smider håndklædet i ringen," lyder hans analyse.

Læs også:
Telia-topchef: Derfor dropper vi fusion med Telenor: "Vi er ekstremt skuffede"

Telia og Telenor dropper sammenlægning i Danmark
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Tirsdag kårer Microsoft de bedste partnere i Danmark: Proactive og Delegate fører feltet an med flest nomineringer
Landets ypperste Microsoft-partnere bliver tirsdag hædret af Microsofts danske ledelse. 20 virksomheder har fået en indbydelse til det prestigefyldte arrangement. Her er et overblik over, hvem der er blevet nomineret.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
White paper
Ryk SAP-workloads i skyen – og tag alle de kendte fordele med
SAP-kunder verden over har gennem de seneste 15 år draget fordel af løsninger baseret på NetApps ONTAP-data management-platform. Herunder en mere sikker og stabil drift samt forenklet administration, hvilket er afgørende for at gennemføre projekter effektivt og for at reducere deres risikoprofil. Gennem de seneste år er det i høj grad også blevet muligt at rykke SAP-workloads i skyen, og det ønsker mange virksomheder rimeligvis at drage fordel af – men uden at sige farvel til mulighederne med NetApp ONTAP. I dette whitepaper stiller vi skarpt på mulighederne for at indarbejde NetApp Cloud Volumes ONTAP and Azure NetApp Files som del af en SAP-strategi baseret på Microsoft Azure.