It-direktør i Energinet, Morten Gade Christensen, mener ikke, at den kommende kritik fra Rigsrevisionen er så slem, som den måske kan se ud til.

It-direktør hos Energinet: "At Danmark skulle gå i sort er et ekstremt teoretisk eksempel"

En kommende rapport fra Rigsrevisionen om it-sikkerheden hos Energinet med ansvar for strømmen i Danmark viser flere røde advarselslamper. Læs her, hvordan it-direktøren fra Energinet reagerer på den kommende rapport.

Ingen strøm i hele Danmark, der er hensat i mørke og uden fungerende elektricitet.

Sådan lyder det helt store skrækscenarie, hvis dele af den kritiske danske infrastruktur falder i hænderne på ondsindede hackere.

Det skrækscenario er dog langtfra sandsynligt ifølge it-direktør Morten Gade Christensen fra Energinet, der har ansvaret for at drive de overordnede systemer til el- og gas-systemer i Danmark.

Heller ikke selvom Energinet har flere røde og gule advarselslamper blinkende end grønne klarmeldinger i en sikkerhedsrapport fra Rigsrevisionen, der ser dagens lys i starten af næste måned.

I Rigsrevisionens rapport bliver flere myndigheder gennemset på sikkerhedsfronten, og i revisionen kommer Energinet ikke ligefrem til at fremstå som et uindtageligt fort.

"Vi er blevet undersøgt på 30 punkter med blandt andet styring af kontrollen med betroede medarbejdere, deres adgang til systemerne og brugeradfærd, og det bliver ikke et skønmaleri," erkender Morten Gade Christensen over for Computerworld.

Et ret sort scenario
Han fortæller, at på den såkaldte CMMI-skala (Capability Maturity Model Integration) fra 1 til 5, scorede Energinet sidste år 2.

Det er trods alt forbedret i år, hvor Energinet når i mål med den ønskede score på 3. Dermed forventer Energinet også, at det vil lykkes at indfri ambitionen om at opnå en score på 4, som er målet i 2017.

Læs også: It-sikkerhed i energibranchen: Her fejler virksomhedernes ledelser

Morten Gade Christensen fra Energinet forklarer samtidig, at flere af Rigsrevisionens ankepunkter er blevet udbedret siden revisionen i starten af året.

"Vi mangler dog stadig at forbedre en del omkring vores processer og procedurer, der gør, at vi kan udføre vores interne kontroller med en vis sandsynlighed. Det arbejde tager bare lang tid, og det skal forankres igennem blandt andet uddannelse af medarbejdere og leverandører," siger han.

"Desuden skal vi have implementeret vores tiltag i et år, før det tilfredsstiller Rigsrevisionen. Det arbejde har stået på i et stykke tid før revisionen, så vi står reelt en del bedre end Rigsrevisionens situationsbillede fra starten af året viser," fortsætter Morten Gade Christensen.

Betyder disse mangler, at der kan slukkes for lyset i hele Danmark?

"Nej, i allerværste fald vil det dreje sig om et kortvarigt blink med lyset. Vores system er designet, så det kan styres manuelt fra flere hundrede stationer rundt om i landet. At Danmark skulle gå i sort er et ekstremt teoretisk eksempel, fordi vi har multiredundans på alle systemer," lyder det fra Morten Gade Christensen.

Hemmelige produktnavne
Computerworld har søgt aktindsigt i revisionerne af jeres sikkerhed. Hvorfor får vi kun udleveret rapporter, der er mere eller mindre sorte af overstregninger?

"Det skyldes, at vi gemmer oplysninger, der kan kompromittere vores sikkerhed. Meget banalt kan eksempelvis softwareproduktnavne afsløre en del af vores forsvarsmekanismer, og det er vi ikke villige til at udlevere til offentligheden."

Nu er det ikke første gang, at I kommer dårligt ud af en ekstern sikkerhedsrevision. Sidste år havde I selv bestilt en rapport hos revisionshuset PwC, hvor I også mødte kritik. Hvad kan du som CIO bruge al den kritik til?

"Vi kan i allerhøjeste grad bruge revisionerne til at komme højere op på CMMI-skalaen. Der er ikke noget i sikkerhedsrevisionerne, der kommer bag på os, men revisionerne er med til at gøre os skarpe på, hvor skoen trykker."

Sover roligt om natten
Hvor meget bruger I på it-sikkerhed sådan helt generelt?

"I år har vi opgraderet vores industrielle SCADA-systemer for godt 100 millioner kroner. Udover SCADA-opgraderingen bruger vi i år et trecifret millionbeløb på it-sikkerhed."

I har også bestilt et hackerangreb foretaget af sikkerhedsfirmaet CSIS Group, der ikke kunne komme til systemerne ved at benytte det, som selskabet kalder for 'typiske angrebsmetoder'. Betyder det så, at ingen kan komme ind og styre de kritiske systemer til styring af elektriciteten?

"Nej, jeg kan ikke udstede garantier på den måde."

Så det er altså muligt at hacke Energinet?

"Som sagt kan jeg ikke udstede garantier. Jeg kan dog sige, at jeg sover ganske fint om natten."

Læs også: 

Sådan arbejder Statens It med at stramme sikkerhedsskruen

Voldsomt fokus på it-sikkerhed kan være en guldgrube - men langt fra alle hiver gevinsten hjem
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM

Hurtigere omstilling i virksomhedens supply chain er blevet et must og med de nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM får du en fleksibel og skalerbar MRP-motor.

20. januar 2021 | Læs mere


Digital Vækst 2021

Vi ved, at fremtidens vindervirksomheder er digitale. På konferencen undersøger vi de tre vigtigste aspekter i den digitale transformation: Forretningsmodellerne, de menneskelige og organisatoriske faktorer samt valget af teknologier. I tre Digitale Dilemmaer giver vi en række digitale frontløbere fem minutter hver til at levere deres bedste guldkorn, og herefter åbner vi for spørgsmål fra salen – også digitalt. Diskussionen modereres af chefredaktør på Computerworld, Lars Jacobsen.

21. januar 2021 | Læs mere


Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Premium
Fremtiden har aldrig set mere usikker ud for Intel: Her er det, der kan redde – og dødsdømme chip-kæmpen
Computerviews: Intels nyslåede topchef Pat Gelsinger står overfor en stribe rigtig svære beslutninger. Hvis han ikke træder varsomt, vil chip-giganten sandsynligvis sygne hen.
Computerworld
Akut mangel på chip tvinger verdens største bil-producenter til at drosle ned for produktionen af biler
Flere af verdens største bil-producenter er tvunget til at drosle ned for produktionen på grund af mangel på chip, som de ikke kan få leveret.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Overser du muligheder for at optimere din Dynamics-investering?
Der er omfattende og ofte oversete muligheder for at understøtte centrale forretningsprocesser med Dynamics 365 Finance & Operations. For eksempel i form af fuld EDI-integration, som optimerer logistik og forsyning. Eller ved at automatisere håndteringen af konsignation eller centrale processer vedrørende elektronisk dokumentflow og dropshipping. Læs mere i dette whitepaper, der også går i dybden med fire konkrete cases.