Sådan arbejder Statens It med at stramme sikkerhedsskruen

Statens It har i de senere år modtaget flere sikkerheds-rap over fingrene fra blandt andet Risgrevisionen. Læs her, hvordan Statens It arbejder med sikkerheden, som handler om langt mere end den rigtige firewall-konfiguration.

Usikkerhed i backup, manglende kompetencer og manglende kontrol over brugeradgangen.

Det er blot nogle få af de områder, som Statens It i det seneste år er blevet kritiseret for flere gange af Rigsrevisionen og Finansministeriets interne koncernrevision.

Statens It har otte ministerier og godt 10.000 statslige brugere på sine systemer, 

Revisionerne mener altså på flere områder, at sikkerheden hos Statens It ikke har været helt tilfredsstillende i alle leder og kanter i 2014 og 2015, hvilket er taget til efterretning hos Statens It.

Informationssikkerhedschef hos Statens It, Vibe Vallentin Jensen, fortæller til Computerworld, at ud fra revisorernes kritik-liste er der nu kun to udestående punkter tilbage, som også vil blive løst inden længe.

Hun forklarer også, at to do-listen dermed ikke er færdig, så sikkerhedsfolkene hos Statens It nu kan læne sig tilbage og føle sig sikre.

"Vi bliver aldrig færdig med at arbejde med sikkerhed. Selvom vi skulle have gjort et godt stykke arbejde i dag, så skal vi i morgen igen være klar til at tænke fremadrettet om, hvordan vi beskytter os bedst muligt," forklarer Vibe Vallentin Jensen til Computerworld.

Skal reagere lynhurtigt
Arbejdet med sikkerhed stikker da også noget dybere end revisorernes hævede øjebryn og efterfølgende to-do-lister for at bringe orden i sikkerheden.

For i sommers blev en af Statens It's kunder ramt af et ondsindet ransomware-program, hvor bagmændene krævede løsepenge for at slippe grebet i data igen, efter de var kommet ind i systemerne via en 0-dagssårbarhed.

Læs også: Arbejdsskadestyrelsen på vej i fuld drift efter krav om løsepenge: "Vi har ikke betalt en krone"

Når den slags sker, skal it-afdelingen kunne reagere hurtigt.

Vibe Vallentin Jensen fortæller, at det tog 10 minutter at samle de ledende kræfter hos Statens It for at bekæmpe malware-bagmændene.

"Vi skal have evnen til at reagere hurtigt, når skaden er sket. Det sker igennem nedskrevne instrukser og klare processer, når beredskabsplanen træder i kraft," fortæller hun.

Mere end en firewall
Udover en klar beredskabsplan består sikkerhedsarbejdet også af mere end firewall-konfigurationer, som ellers var det altoverskyggende sikkerhedsmodsvar til de fleste trusler for blot få år siden.

I dag har Statens It indført flere lag af sikkerhed både før og efter firewall'en.

"Før firewall'en overvåger vi blandt andet ændringer i trafikken for eksempelvis at modstå DDoS-angreb, mens vi efter firewall'en kan blokere for uønsket trafik og specifikke domæner, som vi løbende modtager informationer via opdateringer i vores software og fra tjenester, som vi abonnerer på," forklarer Vibe Vallentin Jensen.

Lær fra netværket
Hun fortæller, at mens hackernes angrebsmetoder bliver mere og mere sofistikerede, har Statens It også indført interne auditeringer af sin sikkerhed, da den statslige it-leverandør i februar 2014 blev ISO 27000-certificeret.

"Det har blandt andet betydet, at sikkerhedsprocesser indgår helt naturligt i alle processer omkring den almindelige it-drift," siger Vibe Vallentin Jensen.

Hun understreger desuden vigtigheden af, at Statens It som andre offentlige it-spillere deltager i netværksmøder med andre it-sikkerhedschefer for at holde sig ajour med de nyeste trusler og sikkerhedsforanstaltninger.

"Arbejdet med it-sikkerhed er the never-ending-story," runder Vibe Vallentin Jensen af.

Læs også: 
Vigtig rapport afslører: Her er fire slemme it-fejl hos Skat
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
ED A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital How To: Data og AI er fremtiden – men kan man overhovedet lykkes i det nye data-univers uden den rette dataplatform?

Det er svært at spå om fremtiden, men vi kan være sikre på, at den indeholder meget mere data og en langt større anvendelse af kunstig intelligens. På dette webinar sætter vi derfor fokus på, hvordan du som organisation får styr på alle data, og bliver klar til fremtiden.

30. oktober 2020 | Læs mere


Dell Talk: Cybersikkerhed skal gentænkes for at kunne imødegå fremtidige avancerede cybertrusler

Danske virksomheder er nødt til at gentænke cybersikkerheden for at kunne imødegå fremtidige cybertrusler, som vi hele tiden gøres opmærksomme på. I denne talk får du et indspark i, hvordan du som virksomhed kan gentænke cybersikkerheden ud fra både et operationelt og sikkerhedsmæssigt perspektiv.

30. oktober 2020 | Læs mere


IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere


Premium
Visma samler Visma Dataløn og Proløn under samme ledelse: Proløn-direktør Finn Conradsen fratræder som CEO
Godt et år efter opkøbet af Randers-selskabet Proløn, samler moderselskabet Visma nu Visma Dataløn og Proløn under samme ledelse og samme it-platform. Proløn-direktør Finn Conradsen fratræder som CEO for selskabet.
Computerworld
TDC ruller gratis fiber ud til 5.100 danske husstande - se adresserne her
TDC går i gang med at udruller fiber til tusindvis af danske husstande i Odens, Nordsjælland og Storkøbenhavn. Se hvor TDC’s gravemaskiner kommer forbi med tilbud om gratis fiber-opkobling.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Gratis whitepaper: Hvad er EDI, og hvordan kan det styrke min forretning?
Overvejer du EDI, og ønsker du at undersøge, om EDI er den rette investering for din virksomhed? Har en af dine kunder eller leverandører for nyligt bedt dig om at udveksle elektroniske dokumenter (EDI)? Så hent dette whitepaper og få et overblik over, hvad EDI er, og hvilke fordele producenter og grossister som dig kan se frem til, når du investerer i EDI til din forretning.