Artikel top billede

Afløser for Skats skandalesystem skal være klar i 2019 - kammeradvokat skal undersøge EFI-leverandører

Afløseren til Skats kuldsejlede EFI-system skal være klar i 2019. IBM, CSC og KMD er de naturlige til jobbet. "Det er jo et dilemma, når man står i sådan en situation som den her," siger skatteminister Karsten Lauritzen (V) til Computerworld.

EFI skal udfases gradvist og afløses helt af et nyt it-system i 2019.

Inden da skal det skandaleombruste system koste hoveder i Skat, og Kammeradvokaten skal undersøge leverandørerne, som er de samme leverandører, som står forrest i køen, når afløseren til EFI skal i udbud.

Det er konklusionen i det oplæg, som skatteminister Karsten Lauritzen (V) har fremlagt på et pressemøde i dag.

De sædvanlige mistænkte

Et nyt inddrivelsessystem er ikke nogen lille opgave, og listen over it-virksomheder i Danmark, som kan levere den vare er ganske lig listen over virksomheder, der har leveret skandalesystemerne Debitormotor og EFI.

"Det er jo et dilemma, når man står i sådan en situation som den her," lyder det fra Karsten Lauritzen, da Computerworld spørger til det absurde i at lade de selvsamme virksomheder som skal undersøges af Kammeradvokaten byde på en erstatning for EFI.

Skatteminsteren har dog en idé til, hvordan man kunne gribe dilemmaet an.

"Man kan jo forsøge at skabe noget mere ejerskab ved for eksempel at bygge små projekter og bygge oven på dem."

Mindre er bedre

En af de eksperter, som ved mest om offentlige it-projekter, er Erik Bonnerup, manden bag den såkaldte Bonnerup rapport fra 2001.

Han har længe anbefalet, at offentlige it-projekter blev gennemført i små funktionelle etaper, frem for som de mastodontiske og altomfattende systemer, som har voldt så store problemer for Skat.

"Vi foreslog jo allerede i vores rapport i 2001, at man opdeler den slags i mindre etaper. 80 porcent af det sådan et system skal kunne kan klares med 20 porcent af det arbejde, der ligger i et kæmpesystem," lyder det fra Erik Bonnerup.

Han stiller sig dog stadig uforstående overfor, hvordan EFI overhovedet blev udarbejdet, som det gjorde.

"Det undrer mig meget, at man ikke læste vores rapport, inden man gik igang med et kæmpesystem som EFI."

Læs også: Skats syge it-system skal kureres, men hvad fejler det egentlig?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere