Foto: Anders Engelbøl.

Afslørende tal: Du får slet ikke den bredbåndshastighed du er blevet lovet

Én ting er de bredbåndshastigheder, der optræder i leverandørernes reklamer - noget helt andet er, hvad du rent faktisk får leveret som kunde.

En ny EU-rapport sætter fokus på et for teleindustrien meget ømt punkt: At der er for stor forskel på de bredbåndshastigheder, der markedsføres, og de hastigheder, der rent faktisk leveres til kunderne.

Konklusionen på en meget omfattende undersøgelse af bredbåndshastighederne i alle EU-landene - og herunder altså også i Danmark - er nemlig, at man som bredbåndskunde kun får omkring 75 procent af den hastighed, der optræder i selskabernes markedsføringsmateriale.

Læs også: Du er heldig: Netop dit teleselskab har (også) Danmarks bedste mobilnetværk

Det værste er måske næsten, at der ikke er sket nogen mærkbar forbedring på området over de seneste par år.

"Til trods for fortsatte investeringer i bredbåndsnetværk, hvilket øgede den gennemsnitlige reelle download-hastighed signifikant fra 30 Mbps i 2013 ttil 38 Mbps i 2014, forbliver forskellen mellem den markedsførte og den reelle hastighed konstant," står der i EU-rapporten

Står forskel på teknologierne
Nedenstående figur viser, hvordan de forskellige bredbåndsteknologier klarer sig i forhold til de markedsførte hastigheder: Som det ses af figuren, er det især bredbånd over kabel-tv og fiber, der klarer sig nogenlunde i undersøgelsen, mens klassisk bredbånd over kobbernettet klarer sig markant dårligere med at levere den lovede hastighed.

"xDSL-baserede services leverede kun 63,3 procent (63,8 procent i 2013) af den markedsførte downloadhastighed," skriver EU, der samtidig kan fortælle, at syv ud af 10 bredbånds-linjer i EU er baseret på xDSL-kobbernettet.

Læs også: Bredbåndshastighed er slet ikke alt: Derfor er latency og stabilitet afgørende

"Det betyder, at langt størstedelen af de europæiske forbrugere har en meget langsommere internethastighed, end de kunne forvente. I nogle få lande får forbrugerne kun halvdelen af den markedsførte hastighed for xDSL," står der videre i EU-rapporten.

Du tvinges selskaberne til at være ærlige
Det fremgår også, at nye EU-regler, der er en del af det spkaldte 'Telecoms Single Market', betyder, at operatørerne fra den 30. april næste år skal være mere gennemsigtige i forhold til de reelle hastigheder, der kan leveres - og dermed også være langt mere åbne om, hvad man som kunde reelt kan forvente.

Det er desværre ikke muligt, at zoome ind på de enkelte lande i EU-rapporten for at se, hvordan specifikke leverandører klarer sig i forhold til at levere de hastigheder, de bringer på banen i markedsføringen.

Derfor viser rapporten heller ikke de danske bredbåndsselskabers reelle hastigheder i forhold til markedsføringen (her markedsføres der typisk med op til-hastigheder).  

Men fortæl gerne om din egen bredbåndsforbindelses kvalitet i debatten herunder.  

Læs også:

Du er heldig: Netop dit teleselskab har (også) Danmarks bedste mobilnetværk

Bredbånds-gennembrud: Telegigant opnår 5 Gbps i hastighed på kobbernettet

Bredbåndshastighed er slet ikke alt: Derfor er latency og stabilitet afgørende

Bredbånds-hastigheder: Så hurtigt skal dit bredbånd være, før det er hurtigt nok

Derfor skal bredbånd være 25 til 30 procent hurtigere hvert år
Computerworld
Sikkerhedshul i sundhed.dk gør det let at snyde med coronapas
Et hul i sikkerheden hos sundhed.dk åbner op for, at coronapas-ejere kan ændre på de svar, der står i passet. Men det er dokumentfalsk, advarer sundhed.dks direktør.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
Salesforce er blevet populær hos IT-kriminelle – luk sikkerhedshullerne før det går galt
Mange bygger en stor del af deres IT-strategi på Salesforce, men glemmer at sikre cloudplatformen. Læs her, hvordan du forebygger ødelæggende angreb og kritiske datatab.