Artikel top billede

"Se at komme i gang med at skrive nogle regninger. Det er sådan noget, USA forstår."

Fra Florida er danske Morten Middelfart i fuld sving som iværksætter med udgangspunkt i kunstig intelligens og algoritmer. "Det har aldrig været nemmere at skabe noget med globalt impact," fortæller han.

Morten Middelfart ved, hvad han taler om, når han siger, at det er en fantastisk tid, hvis man drømmer at skulle være it-iværksætter.

Som vi fortalte tidligere, har den danske algoritme-ekspert nu taget hul på nye projekter i it-karrieren, efter at han for et par år siden forlod BI-virksomheden Targit.

Morten Middelfarts nye it-eventyr har base i Tampa i Florida, hvor han bor.

Den nye måde at starte it-projekter og etablere it-virksomheder på står i stærk kontrast til, hvordan situationen var tilbage i 90'erne, hvor Morten Middelfart blandt andet udviklede den software, der senere blev til Targits BI-løsning.

"Det har aldrig været nemmere at skabe noget med globalt impact, hvis du vælger dig et specifikt problem," fortæller Morten Middelfart.

Læs første del: Dansk algoritme-ekspert udlever drømmen i Florida: Har gang i tre virksomheder på én gang

Den danske algoritme-ekspert forklarer, hvad han mener med, at det aldrig har været nemmere:

"Det har aldrig været nemmere at bygge en supercomputer. Du kan kombinere det hele fra nettet og købe det hele som services, og så kan du sy det sammen i den form, du mener, at det skal have."

"Den tid, det tager at komme fra nul til en omsætning, er ekstremt kort," siger han også til Computerworld.

Sådan kan USA hjælpe dig

Morten Middelfart har nu boet i Florida i fem år, og derudover boede han i 90'erne halvandet år i New Jersey, da han arbejdede for Mærsk.

Den 45-årige dansker, der stammer fra Hjørring, er amerikansk gift og har en amerikansk datter. Derudover har han en søn fra et tidligere ægteskab, der bor ved sin mor i Danmark.

"Jeg har både et kontor her i mit eget hjem, og så har jeg et kontor i en skyskraber inde i downtown Tampa. Så jeg kan være alle steder og klare mit arbejde - og også hjemme i Danmark og besøge min søn - og stadig have kontakt til det, jeg skal gøre, for at kunne drive min virksomhed."

"Det eneste sted, jeg har et problem, er de otte timer jeg skal sidde i flyveren fra New York til København," lyder det fra Morten Middelfart. 

Her skiller USA sig ud

Selvom man i princippet vil kunne etablere og drive it-virksomheder som dem, han står bag, fra mange forskellige lande, så er det ikke tilfældigt, at det netop blev i USA, at Morten Middelfart slog sig ned.

"Det, der karakteriserer USA, er en enorm interesse for at bruge de nyeste teknologier. Og så er det hastighed: Fra at vi skabte Lumina Analytics (et af selskaberne, red.), til det har skrevet den første faktura, er der gået seks måneder."

Læs også: Dansk algoritme-ekspert udlever drømmen i Florida: Har gang i tre virksomheder på én gang

Netop det med hastigheden, er centralt, hvis man skal starte en softwarevirksomhed op i dag, mener Morten Middelfart.

"Det, man bygger, skal bevise, at det kan tjene penge på seks måneder. Alt det der med kundeundersøgelser... Start med at sælg og find ud af, hvad kunderne, der betaler, siger."

Morten Middelfart uddyber det budskab:

"Det er fløjtende ligegyldigt, hvad de kunder, der ikke betaler, siger - bortset fra hvis der slet ikke er nogen, der køber. Men så har du måske et helt andet type problem."

"Men det handler meget om hastighed og volumen. Så se at komme i gang med at skrive nogle regninger. Det er sådan noget, USA forstår."

"Hvis du på seks måneder kan komme i gang med at have en end-to-end proces og sørge for, at den giver dig omsætning og skaber værdi for dine kunder - og så ellers optimere, optimere og optimere derfra - så tror jeg, at du er godt på vej."

"Alle de amerikanere, jeg møder, er fuldstændig besatte af denne her måde at tænke på," lyder det fra Morten Middelfart.

Læs første del af interviewet her.

Han fortæller samtidig, at det kan være nødvendigt at rykke teltpælene til USA, hvis man vil slå igennem på det amerikanske marked.

"At erobre USA fra Danmark virker meget sjældent. Du skal over og være her, og jeg tror også, at du skal fri at sådan nogle danskerkolonier."

"Hvis du vil være iværksætter i USA, tror jeg, at du er nødt til at indlejre dig. Når du forsøger at erobre USA fra Danmark, kommer du aldrig helt derhen."

"Kan lave virksomheder på samlebånd"

Morten Middelfart er stifter og formand i Social Quant, medstifter og CTO i Lumina Analytics og CIO i Genomic Expression.

Alle projekterne tager udgangspunkt i algoritmer og kunstig intelligens, og samtidig udnyttes det faktum, at virksomheder i dag kan drives fra nettet.

"Det er en fantastisk verden. Du kan få global impact med en håndfuld medarbejdere, hvis det er de rigtige," siger Morten Middelfart til Computerworld fra hjemmet i Florida. 

"Jeg kan lave virksomheder på samlebånd, hvor vi har algoritmer og data i maven. Sådan en virksomhed kan jeg dybest set lave en af hver sjette måned og sætte i søen. Tænk på hvad det ville have krævet i gamle dage."

"Jeg tror så ikke, at jeg laver en hver sjette måned, for så ville jeg blive skør," griner Morten Middelfart.

"Men det er for at sige, at det kan lade sig gøre, fordi det er algoritmer, der driver det."

Læs også:

Dansk algoritme-ekspert udlever drømmen i Florida: Har gang i tre virksomheder på én gang

Få styr på det nye algoritme-marked: Udnyt alle mulighederne - og undgå alvorlige problemer