Artikel top billede

Foto: Mikael Rieck. (Foto: Mikael Rieck freelance)

Region Hovedstaden: Derfor havde 20.000 brugere forkert data-adgang

Interview: Der er ikke problemer med sikkerheden i Region Hovedstaden, men der har været store problemer med at få slettet rettigheder til medarbejdere, der er holdt op, eller som har skiftet funktion, erkender Region Hovedstaden.

Interview: "Der er ingen, der har uautoriseret adgang til vores EPJ-system, OPUS, i Region Hovedstaden. Der er tale om en misforståelse," lyder det fra vicedirektør i center for teknologivirksomhed It, Medico og Telefoni (IMT) i Region Hovedstaden, Pia Kopke.

Det slår hun fast, efter der har været kritik af Region Hovedstadens måde at håndtere brugernes konti på.

Problemerne er opstået på grund af dårlig disciplin i forbindelse med procedurerne for at lukke brugeradgange i EPJ'en, når medarbejdere har flyttet job indenfor regionen eller har forladt regionen. 

Godt 52.000 brugeradgange er identificeret i starten af 2015, og det forventes at onkring 20.000 af disse konti skal lukkes.  

Det kan du læse mere om her: Sikkerhedssjusk: 20.000 personer kan se patientdata i Region Hovedstaden

Ligeledes er der ikke blevet lukket ned for rettigheder til personer, der ikke længere arbejder i regionen. Til gengæld er der blevet lukket ned for personernes adgang til regionens infrastruktur.

Der har således været kritik omkring læger og sygeplejersker, der ikke har fået lukket for adgangen til OPUS, når de eksempelvis har skiftet job.

Pia Kopke afviser, at der er problemer med sikkerheden, men erkender at 20.000 konti dog blev håndteret forkert i Regionens it-afdeling og løbende skulle være lukket.

"Der har primært været tale om dubletter. Altså personer, der eksempelvis har skiftet afdeling indenfor systemets rammer, men i forbindelse med skiftet er blevet tildelt de samme rettigheder igen. Der er også eksempler på, at folk helt har skiftet arbejdsplads, men ikke har fået nedlagt deres rettigheder til systemet. Det udgør dog ikke en sikkerhedsrisiko, fordi man kun kan tilgå systemerne indefra," forklarer hun, og fortsætter:

"Medarbejdere, der er stoppet, har ikke haft uberettiget adgang."

Så der er i dag ingen, der har uberettiget adgang til EPJ-systemet via en af de 20.000 konti, der er nævnt?

"Det er korrekt."

Ingen it-fejl

Har I tidligere opdaget, at personer har haft adgang til oplysninger, som de ikke burde have adgang til?

"Der er ni medarbejdere, der enten er blevet fyret eller har fået en påtale i den forbindelse."

Så der er ni eksempler på personer, der har set på informationer, som de ikke burde se på?

"Ja."

Mener du, at omgangen med lukning af brugeradgange til OPUS har været sjusket i Region Hovedstaden?

"Ja, de procedurer, vi har haft, har ikke været tilstrækkelige og ikke overholdt vores politik på området. Den siger, at der skal tildeles rettigheder, når en person startet, og at de skal nedlægges igen, når vedkommende forlader os."

Så der er tale om menneskelige fejl og ikke fejl i it-systemet?

"Der har ikke været svigt i it-systemerne. "

Region Hovedstaden har været opmærksom på rettighedsproblematikken siden 2015, hvor Datatilsynet rettede blikket mod problemerne. Det betyder, at der er ved at blive renset god og grundigt op i rettighederne.

"Vi skal nok ned på cirka 33.000 personer med adgang. Alle dubletter og lignede problemer er renset ud ved udgangen af marts."

Læs også:

Millioner af patient-data forsvundet med bærbar pc

Dansk læge bygger nyt it-system - sladrer om sygdom hos patienterne

Hvad dælen? Efter 20 år taler hospitalernes it-systemer sammen

Psykiatrisk klinik begår kapitalbrøler: Afslører patient-navne i masse-mail

Sikkerhedssjusk: 20.000 personer kan se patientdata i Region Hovedstaden




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere