Derfor bliver iPad Pro aldrig så god som en pc

ComputerViews: En iPad vil aldrig kunne erstatte en bærbar computer, selvom Apple kalder den nye 9,7" iPad Pro for den " Den ultimative pc-erstatning"

ComputerViews: Hvis du har en ældre bærbar computer, så vil Apple rigtig gerne sælge dig den nye iPad Pro.

Den nye 9,7" tablet blev præsenteret mandag aften, hvor Apple også fremviste den nye iPhone SE, og Apple Phil Schiller var ikke bange for at fortælle om, hvem den nye iPad Pro er rettet imod.

Det kan du læse mere om her: Apple vil erstatte din pc med denne nye og dyre iPad

"Der er en anden gruppe af mennesker, som vi vil elske at ramme med den her iPad Pro: Windows brugere. I ved det nok ikke, men langt størstedelen af de kunder, som køber en iPad Pro, kommer fra en Windows-pc," forklarede Phil Schiller.

Ifølge ham er mere end 600 millioner pc'er i dag mere end fem år gamle.

"Det er virkelig trist. De mennesker kunne virkelig få megen glæde af en iPad Pro," tilføjede Phil Schiller.

Mens vi giver Phil Schiller ret i, at folk med fem år gamle computere vil få en markant bedre oplevelse, hvis de købte en ny og opdateret computer eller for den sags skyld en iPad, så er vi ikke helt sikre på, om en iPad Pro uanset størrelse nu også er så ultimativ en pc-erstatning, som Apple siger.

For en iPad - Pro eller ej - er et godt stykke hardware, så har den også sine begrænsninger.

Her er fem punkter, hvor en iPad Pro ganske enkelt ikke kan følge med en traditionel pc - uanset om den kører Windows, OS X eller Linux.

Ingen filsystem
Det lyder banalt, men en iPad - Pro eller ej - har ikke adgang til dens interne filsystem.

Det betyder, at du ikke kan uploade filer ud over billeder eller video, til og fra din iPad, hvilket kan være et stort problem.

Jo, du kan gå uden om filsystemet ved at bruge Dropbox eller OneDrive, men filen kan stadig ikke forlade iPad'en, og hvis du for eksempel benytter en iPad til uddannelse, vil du ofte støde på problemer, hvor du ikke kan aflevere din opgave, hvis dit uddannelsessted benytter serversystemer som Wiseflow.

Begrænset multitasking
Indtil sidste år kunne en iPad kun vise en app ad gangen.

Det har i mange år været muligt at have flere vinduer åbne på en gang i Windows - hvilket ligger lidt i navnet.

En iPad Pro kan vise to apps på en gang, men det er også det, og det tager længere tid at navigere rundt mellem apps, end det kan tage på en Windows-computer eller Mac.

På en pc kan du sagtens have 28 programmer åbne på samme tid, hvor du med et let tryk på Alt+Tab hurtigt kan manøvrere over til den.

På en iPad - pro eller ej - skal appen åbnes fra dvale igen, hvilket kan tage lidt tid.

Mangel på intern lagerplads - og mangel på ekspansionsmuligheder
Den ny iPad Pro koster 5.300 kroner - for modellen med 32 GB lagerplads. Og det er uden tastatur og Apple Pencil. 

Lad den lige svæve lidt.

Der skal ikke være nogen tvivl om, at en iPad Pro er et teknologisk monster i sin klasse, men 32 GB lagerplads er simpelthen ikke nok, hvis du har tænkt dig at benytte tabletten som en pc.

Vi plejer her på Computerworld at foreslå folk at købe en iPhone med mindst 64 GB lagerplads, og det samme vil vi sige med en iPad Pro.

Men så stiger prisen også til 6.699 kroner (for en 128 GB-model) - igen uden tastatur og Apple Pen.

Skulle du efterfølgende have brug for mere plads, er der ikke plads til et MicroSD-kort, som i dag ellers findes med en kapacitet på op til 200 GB - og inden næste år vil der formodentligt findes 2 TB-kort.

Men dem må du klare dig uden. Du har kun den lagerplads, du betaler for.

Og 32 GB er simpelthen for lidt.

For lille en skærm
Kan du huske de små netbooks, som blev solgt i stor stil tilbage i de sene 00'er?

Kan du også huske, at det ikke var den bedste arbejdsoplevelse at sidde med så lille en skærm, når man skulle skrive, imens man havde flere vinduer åbne?

Den nye iPad Pro har en 9,7" skærm, og vil for mange være perfekt til surf, spil, film og apps.

For mange vil den formodentligt sagtens kunne erstatte en computer, hvis du ikke har de store krav.

Men har du tænkt dig at arbejde på tabletten, studere, skrive , arbejde, så kan iPad Pro's godt 10" ende med at være en meget stor hæmning i forhold til den arbejdsplads, som du har på en computer.

Du kan heller ikke ændre, hvor meget de enkelte elementer fylder på en iPads skærm.

På både Mac og pc'er kan du selv ændre, hvor store ikoner og menuer skal være, hvilket passer til dit temperament og arbejdstempo.

Ingen USB-port
Det her er ofte det største argument mod en iPad som arbejdsredskab: Ingen USB-port.

Med en bærbar kan du tilslutte alverdens tredjepartshardware-produkter uden de store problemer. Printere, scannere, webcams, microfoner, eksterne harddiske og så videre.

En iPad Pro har sin Lightning-port, hvor kun godkendt udstyr kan tilgås, og der findes meget få produkter sammenlignet med, hvad en USB-port kan understøtte.

Apple lancerede mandag et USB-adapter til den nye iPad Pro, men den fungerer kun sammen med kameraer og ikke for eksempel en ekstern harddisk.

En iPad Pro er uden tvivl et godt stykke hardware, og for nogle vil en iPad Pro sagtens kunne klare mange af dagligdagens opgaver, men en reelt pc-erstatning bliver den ikke.

Læs også: Signature Edition til Danmark: Nu kan du købe Windows-computere helt uden irriterende crapware

Computerworld testede store 12,9" iPad Pro da den kom frem. Se den korte test-video herunder:

mest debatterede artikler

Premium
Lars Engbork klar til at komme i gang som ny topchef for Visma E-conomic: "Vi har allerede lagt en plan for fremtiden"
Interview: Den nye direktør for Visma e-conomic havde for få måneder siden ikke regnet med, at han skulle overtage posten som CEO efter Mads Rebsdorf, der efter 10 år hos Visma er skiftet til en toppost hos norske Kahoot.
Computerworld
TDC ruller gratis fiber ud til 5.100 danske husstande - se adresserne her
TDC går i gang med at udruller fiber til tusindvis af danske husstande i Odens, Nordsjælland og Storkøbenhavn. Se hvor TDC’s gravemaskiner kommer forbi med tilbud om gratis fiber-opkobling.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Få øjeblikkelig og brugbar sikkerhedsindsigt med SIEM i skyen
En stigende del af virksomhedens kritiske IT-infrastruktur og applikationer driftes som hybridløsninger eller leveres online som SaaS eller PaaS. Alligevel er mange sikkerhedsprodukter stadig on-premise-baserede, tunge at implementere, kræver løbende vedligehold, er svære at overskue og bliver slet ikke udnyttet effektivt – hvis de da overhovedet installeres. Men det er under hastig forandring. Gartner venter, at 80% af alle Security Information and Event Management-løsninger (SIEM) om højst fem år vil have kernefunktioner, der udelukkende leveres via skyen, og det er der gode grunde til. Cloudbaseret SIEM er mere agilt, lettere at implementere, trækker på både AI og flere datakilder, er enkle at skalere og giver et markant bedre og mere prioriteret overblik over aktuelle trusler. Læs meget mere i denne hvidbog.