Test: Ny iPad Pro på 9,7-tommer er den bedste tablet - men måske skal du købe en anden

iPad Pro er den bedste tablet, vi har prøvet. Men det er ikke nødvendigvis den, som vi vil anbefale dig at købe. Læs testen her.

Da Steve Jobs kom tilbage til Apple i forbindelse med købet af NeXT, kastede han sig ud i en forenklingsøvelse.

Alle produkthold, uanset om de lavede printere, elektroniske kalendere, software eller Mac-computere, skulle overbevise Apple-ledelsen om, at deres produkt skulle overleve.

Lykkedes det ikke, så blev produktet aflivet kort efter.

Det er vist længe siden. For nu findes der iPad Mini 2, iPad Mini 4, iPad Air 2, den store iPad Pro på 12,9 tommer og så den nye lille iPad Pro på 9,7 tommer - som på trods af "lille" faktisk er normal iPad-størrelse. Forvirret? 

Fælles for dem er dog, at de er rigtig gode produkter. Så gode, at de nok er de bedste forbruger-orienterede tablets på markedet. Men det er også deres svaghed.

For medmindre dine unger har brugt iPaden som frisbee, eller bedstemor har brugt den som skærebræt, er der ikke nogen grund til at opgradere.

Og dog. For med iPad Pro-serien vil Apple levere tablets, der kan mere end surf og spil. Men det vender vi tilbage til.

At der ikke er en grund til at opgradere, er ikke det samme som, at den nye iPad Pro ikke rent teknisk er imponerende.

Det skyldes, at Apple har forbedret skærmen, lyden i højtalerne og kameraet i forhold til forgængeren iPad Air 2.

Artiklen fortsætter under billedet...

Ny skærm, samme opløsning 

Umiddelbart er skærmen næsten magen til forgængerens. Den har samme størrelse på 9,7 tommer og har samme opløsning på 2.048 x 1.536 pixels, en opløsning vi - den høje pris taget i betragtning - havde forventet ville blive øget til de 2.732 x 2.048 pixels, som 12,9-tommers iPad Pro kommer med.

Samtidig er det lidt absurd, at iPad Pro kan optage video i 4K-opløsning (3.840 x 2.160 pixels), men kun vise video i noget lavere opløsning. Bemærk i øvrigt at iPad Pro som udgangspunkt ikke optager i 4K, det skal du selv aktivere. Du kan finde en hurtig guide til det her.

Både den store og lille iPad Pro kommer i øvrigt med samme nyere A9X-processor, så vi ved, at hestekræfterne findes inde bag ved skærmen.

Men ser vi bort fra den lidt skuffende opløsning, så er skærmen på iPad Pro 9,7 skarp, lysstærk, mindre reflekterende end forgængeren og med klare farver.

Med Pro 9,7 har Apple desuden introduceret en teknologi, selskabet kalder "True Tone", hvor skærmen skifter farvetone alt efter, hvordan lyset er i det rum, hvor du befinder dig.

I teorien skulle True Tone, ved at måle omgivelsernes lys med sensorer på fronten, udligne forskellene mellem en skærms ofte kolde, blå lys og så det varmere lys, som omgiver os.

Det kan lyde som snik-snak, men efter et par dage må vi sige, at det faktisk virker. Specielt når man som denne anmelder læser ebøger én til to timer om dagen på tablets, er de let brungule farver rarere ved øjnene sidst på dagen.

Artiklen fortsætter under billedet...

Nu med fire højttalere

Den anden ting, Apple har forbedret i Pro, er højtalerne. Og mens tablet-lyd aldrig bliver hifi-lyd, så er Pro udstyret med samme stereosystem med fire højtalere som Pro 12,9. De to enheder leverer derfor, i vores ører, den bedste tablet-lyd på markedet.

Om det er vigtigt for dig, er en anden sag. Men ligger du en søndag på sofaen med din iPad, så er Pro lyden helt klart en forbedring.

Nyt kamera optager video i 4K

At bruge kameraet i en tablet har i vores øjne længe været forbeholdt kinesiske turister. Men blandt andet Computerworlds samarbejde med Coding Pirates, som lærer børn at arbejde med it, har fået vores øjne op for anvendelsesmulighederne i en tablet med et anstændigt kamera til at leje, lære og dokumentere arbejdet.

Med iPad Pro nøjes Apple dog ikke med et anstændigt kamera. I stedet har Apple taget kameraet fra iPhone 6S / iPhone SE og sat i iPad Pro.

Med Pro får du derfor et 12 megapixel kamera på bagsiden (den store iPad Pro må nøjes med 8 megapixel) og et frontvendt kamera på 5 megapixel.

Kameraet har desuden Apples nye autofokus med focus pixel, mulighed for slow-motion video og kan optage video i 4K ved 30 fps.

Apples ingeniører, som har arbejdet på den A9X-processor, som driver begge Pro-modeller, fortjener i øvrigt stor anerkendelse.

For ikke alene kan Pro optage 4K video, men med iMovie kan du nemt redigere video i selv høje opløsninger og eksportere dem uden en lang ventetid. Selvom om det ikke direkte kan sammenlignes med at redigere 4K video på en pc i Adobes Premiere Pro, hvor der er mange flere muligheder, så er oplevelsen imponerende flydende.   

Regner du med at optage video i 4K, skal du dog gå efter en iPad med rigeligt lagerplads, da Apple angiver, at et minuts video i 4K-opløsning fylder 375 megabyte.  

Som altid når vi anvender en iPad til opgaver som videoredigering, så er det, at vi for alvor savner en USB-port eller et slot til hukommelseskort.

For arbejder du med video i den kaliber som A9X-processoren giver muligehed for, så har du typisk flere enheder som du gerne kombinere optagelserne fra. Oftest optagelser som fylder flere gigabyte, og som du ikke orker at overføre via cloud-tjenester og wifi.

Artiklen fortsætter under billedet...

Konklusion: Men er det en Pro?
Kræfterne, skærmen, de mange apps og det velafprøvede design gør iPad Pro til kongen af tablets.

Men som den ødsle kagespisende franske dronning Marie-Antoinette viste, så kan monarkier også være særdeles kostbare.

Og det er iPad Pro 9,7-tommer. Den billigste model koster 5.300 kroner for modellen med 32 gigabyte lagerplads, mens topmodellen, som vi tester her (som leveres med 256 gigabyte lagerplads, wifi og 4G) koster hele 9.199 kroner.

Skal du samtidig anvende Pro-delen og de nye kontakter til tastaturet i siden, så skal du finde yderligere 1.299 kroner på kontoen. Samt 829 kroner til den smarte Apple Pencil, som gør det ud for en mus på iPad Pro.

En fuldt udstyret iPad Pro vil derfor koste 11.327 kroner. Og Pro-titel eller ej, så er det i vores øjne alt for meget for en tablet - også selvom den kan løse en del computeropgaver og har fået en form for multitasking i iOS 9. Derfor koster prisen på karakteren.

Det kan selvfølgelig være denne anmelder, som er ramt af et pludseligt anfald af nærighed, og at der et sted derude findes brugere, som synes, at en iPad Pro på 9,7 tommer er et lækkert alternativ til en computer.

På redaktionen er vi i hvert fald ikke helt enige - de kan du læse om i vores langtidstest af den store iPad Pro:

Fem erkendelser efter fire måneder med iPad Pro: Sådan er den at arbejde med

Men for de fleste andre på udkig efter en ny iPad burde den lidt ældre, men også noget billige iPad Air 2 med 64 gigabyte lagerplads være førstevalget.


Loading ikon