Artikel top billede

(Foto: Enzo Wang / Enzo Wang)

Forskere: Sådan bliver du overvåget af din smartphones batteri

Dine batteridata er så unikke, at de kan bruges til identificere dig selv om du bruger en VPN-forbindelse.

Når du bevæger dig rundt på nettet, afsætter du små digitale fingeraftryk, der kan bruges til at spionere på dig.

Et af disse fingeraftryk bliver afsat af din smartphone og bærbare computers batteristatus. 

Det advarer to forskere fra det amerikanske elite-universitet Princeton University om i en ny forskningsrapport.

Læs også: Ny spion-fri og topsikker telefon er klar til september

HTML5 giver adgang til batteri-data

Identifikationen er mulig på grund af en feature i webstandarden HTML5, der givetvis er ukendt for mange mennesker. 

HTML5 tillader, at hjemmesider kan identificere, hvor meget strøm, der er tilbage på en besøgendes smartphone, tablet eller bærbare computer.

Formålet med funktionen er, at internetbrugere med lav batteritid automatisk kan blive præsenteret for en mindre strømkrævende version af den hjemmeside, som de besøger. 

Batteridata er unikke

Hjemmesiderne indhenter oplysninger om internetbrugernes batteristatus i form af den tilbageværende batteritid målt i både procent og i sekunder. 

Og netop disse to oplysninger giver ifølge engelske avis The Guardian op mod 14 millioner forskellige kombinationer, hvilket betyder, at dine batteridata er noget nær unikke. 

Ifølge de to forskere fra Princeton University er der ikke blot tale om en teoretisk privacy risiko.

The Guardian skriver, at forskerne allerede har identificeret to scripts på internettet, der netop anvender batteritiden til at identificere brugerne.

Kan identificere VPN-brugere

Forskerne forklarer, at oplysningerne eksempelvis kan bruges til at identificere en bruger, der simultant besøger to forskellige hjemmesider, selvom brugeren forsøger at skjule sine spor gennem eksempelvis VPN.

The Guardian beskriver et scenarie, hvor en internetbruger besøger sin lokale kirkes hjemmeside i Firefox, men samtidig besøger en satanisk kults hjemmeside i Chrome i "privat tilstand" og via en VPN-forbindelse.

Normalt vil det være næsten umuligt at identificere, at det er den samme bruger, der står for de to besøg. Men det er ifølge forskerne muligt at identificere brugeren takket være oplysningen om enhedens batteristatus.

Oplysningerne om batteritiden er langt fra det eneste fingeraftryk, vi efterlader på internettet. Her på Computerworld har vi tidligere beskrevet, hvordan denne form for fingeraftryk kan være med til afsløre dybt følsomme og private oplysninger om vores internetadfærd.

Det kan du læse mere om her:

Internettets store skrækscenarie: Din porno-historik kan blive lækket
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere