Artikel top billede

Forskere: Sådan bliver du overvåget af din smartphones batteri

Dine batteridata er så unikke, at de kan bruges til identificere dig selv om du bruger en VPN-forbindelse.

Når du bevæger dig rundt på nettet, afsætter du små digitale fingeraftryk, der kan bruges til at spionere på dig.

Et af disse fingeraftryk bliver afsat af din smartphone og bærbare computers batteristatus. 

Det advarer to forskere fra det amerikanske elite-universitet Princeton University om i en ny forskningsrapport.

Læs også: Ny spion-fri og topsikker telefon er klar til september

HTML5 giver adgang til batteri-data

Identifikationen er mulig på grund af en feature i webstandarden HTML5, der givetvis er ukendt for mange mennesker. 

HTML5 tillader, at hjemmesider kan identificere, hvor meget strøm, der er tilbage på en besøgendes smartphone, tablet eller bærbare computer.

Formålet med funktionen er, at internetbrugere med lav batteritid automatisk kan blive præsenteret for en mindre strømkrævende version af den hjemmeside, som de besøger. 

Batteridata er unikke

Hjemmesiderne indhenter oplysninger om internetbrugernes batteristatus i form af den tilbageværende batteritid målt i både procent og i sekunder. 

Og netop disse to oplysninger giver ifølge engelske avis The Guardian op mod 14 millioner forskellige kombinationer, hvilket betyder, at dine batteridata er noget nær unikke. 

Ifølge de to forskere fra Princeton University er der ikke blot tale om en teoretisk privacy risiko.

The Guardian skriver, at forskerne allerede har identificeret to scripts på internettet, der netop anvender batteritiden til at identificere brugerne.

Kan identificere VPN-brugere

Forskerne forklarer, at oplysningerne eksempelvis kan bruges til at identificere en bruger, der simultant besøger to forskellige hjemmesider, selvom brugeren forsøger at skjule sine spor gennem eksempelvis VPN.

The Guardian beskriver et scenarie, hvor en internetbruger besøger sin lokale kirkes hjemmeside i Firefox, men samtidig besøger en satanisk kults hjemmeside i Chrome i "privat tilstand" og via en VPN-forbindelse.

Normalt vil det være næsten umuligt at identificere, at det er den samme bruger, der står for de to besøg. Men det er ifølge forskerne muligt at identificere brugeren takket være oplysningen om enhedens batteristatus.

Oplysningerne om batteritiden er langt fra det eneste fingeraftryk, vi efterlader på internettet. Her på Computerworld har vi tidligere beskrevet, hvordan denne form for fingeraftryk kan være med til afsløre dybt følsomme og private oplysninger om vores internetadfærd.

Det kan du læse mere om her:

Internettets store skrækscenarie: Din porno-historik kan blive lækket
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere