Artikel top billede

(Foto: Enzo Wang / Enzo Wang)

Forskere: Sådan bliver du overvåget af din smartphones batteri

Dine batteridata er så unikke, at de kan bruges til identificere dig selv om du bruger en VPN-forbindelse.

Når du bevæger dig rundt på nettet, afsætter du små digitale fingeraftryk, der kan bruges til at spionere på dig.

Et af disse fingeraftryk bliver afsat af din smartphone og bærbare computers batteristatus. 

Det advarer to forskere fra det amerikanske elite-universitet Princeton University om i en ny forskningsrapport.

Læs også: Ny spion-fri og topsikker telefon er klar til september

HTML5 giver adgang til batteri-data

Identifikationen er mulig på grund af en feature i webstandarden HTML5, der givetvis er ukendt for mange mennesker. 

HTML5 tillader, at hjemmesider kan identificere, hvor meget strøm, der er tilbage på en besøgendes smartphone, tablet eller bærbare computer.

Formålet med funktionen er, at internetbrugere med lav batteritid automatisk kan blive præsenteret for en mindre strømkrævende version af den hjemmeside, som de besøger. 

Batteridata er unikke

Hjemmesiderne indhenter oplysninger om internetbrugernes batteristatus i form af den tilbageværende batteritid målt i både procent og i sekunder. 

Og netop disse to oplysninger giver ifølge engelske avis The Guardian op mod 14 millioner forskellige kombinationer, hvilket betyder, at dine batteridata er noget nær unikke. 

Ifølge de to forskere fra Princeton University er der ikke blot tale om en teoretisk privacy risiko.

The Guardian skriver, at forskerne allerede har identificeret to scripts på internettet, der netop anvender batteritiden til at identificere brugerne.

Kan identificere VPN-brugere

Forskerne forklarer, at oplysningerne eksempelvis kan bruges til at identificere en bruger, der simultant besøger to forskellige hjemmesider, selvom brugeren forsøger at skjule sine spor gennem eksempelvis VPN.

The Guardian beskriver et scenarie, hvor en internetbruger besøger sin lokale kirkes hjemmeside i Firefox, men samtidig besøger en satanisk kults hjemmeside i Chrome i "privat tilstand" og via en VPN-forbindelse.

Normalt vil det være næsten umuligt at identificere, at det er den samme bruger, der står for de to besøg. Men det er ifølge forskerne muligt at identificere brugeren takket være oplysningen om enhedens batteristatus.

Oplysningerne om batteritiden er langt fra det eneste fingeraftryk, vi efterlader på internettet. Her på Computerworld har vi tidligere beskrevet, hvordan denne form for fingeraftryk kan være med til afsløre dybt følsomme og private oplysninger om vores internetadfærd.

Det kan du læse mere om her:

Internettets store skrækscenarie: Din porno-historik kan blive lækket




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere