Danmark blandt de værst ramte lande: Stor stigning i kreditkort-svindel

Danmark er røget op i Top Tre på europæisk liste over stigning med kreditkort-svindel. Der er dog langt til toppen, hvor der hugges for milliarder af kroner.

Kreditkort-svindel, identitetstyveri og køb med af varer uden at vise kreditkortet.

Alt sammen er it-kriminalitet, som den amerikanske software-virksomhed FICO med speciale inden for kredit-risiko har undersøgt omfanget af på det europæiske kontinentet med datasæt fra det britiske markedsresearch-firma Euromonitor.

Mere specifikt har FICO analyseret kreditkort-svindel i 19 udvalgte lande, og her ser det ikke lyst ud for Danmark.

Taber for millioner
For vort lille kongerige ligger nummer tre over de europæiske lande, der har oplevet den største procentvise stigning i it-snyderiet.

Eksempelvis er der en betydelig stigning i antallet af svindel fra kort, der meldes tabt eller stjålet, hvorfra der bliver hevet knap 50 millioner kroner ned til bagmændenes konti.

FICO konstaterer, at det usædvanligt høje antal pengebeløb fra tabte og stjålne kort enten skyldes, at vi er nemme at franarre pinkoden fra, eller også at vi danskere kan nøjes med at benytte en signatur, såfremt vi ikke kan huske pinkoden.

Også i kategorien af køb, hvor kortet ikke vises som eksempelvis ved e-handel, er der en stigning i den danske svindel, som i dag udgør et tab på 35,5 millioner kroner ifølge FICO's opgørelse.

Peanuts i Europa
De danske tab er dog peanuts i forhold til, hvad andre europæiske lande som eksempelvis Storbritannien er udsat for.

For ikke nok med, at det forenede britiske kongerige oplever den største stigning med økonomisk it-svindel med 18 procent, der bliver også svindlet for hele 3,5 milliarder kroner i Storbritannien.

Det er 100 gange så mange penge, som svindlerne hiver ud af danske kreditkort-holdere i en befolkning, der er godt 10 gange så stor som i Danmark.

Mellem 2014 og 2015 steg de stjålne summer således med 775 millioner kroner på de britiske øer, hvor snyderiet især foregår via e-handel.

I alt foregår 43 procent af al kreditkort-svindel i de 19 udvalgte Europæiske lande i Storbritannien, og FICO peger på, at det er her, at alle andre lande skal holde et vågent øje med, hvad de skal beskytte sig selv imod.

Grækenland klemmer sig ind på en andenplads mellem Storbritannien og Danmark over lande med de største stigninger i økonomiske kreditkort-tab, mens Portugal ligger helt i bund og igennem flere år oplevet kraftige fald i kreditkort-svindleriet.

Læs også: 
Efter kæmpehack: Dansk politi på jagt efter 1.200 danske hackere
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
It-sikkerhedskontroller og -processer (How to)

Flere organisationer end nogensinde før bliver udsat for cyberangreb af hackere, der hele tiden finder nye veje og metoder, som de kan udnytte til at trænge ind i virksomhedernes systemer. På dette event kigger vi nærmere på, hvordan man opsætter de nødvendige it-sikkerhedskontroller og gør god brug af eksempelvis incident response, log management, penetrationstesting, awareness-træning, sikkerhedsopsætning og meget andet.

03. marts 2021 | Læs mere


Roundtable: Start opgøret med kompleksitet og det manglende overblik: Få styr på mulighederne og planen

Overblik og kompleksitet er derfor i fokus på dette digitale roundtable, hvor vi deler erfaringer fra digitale ledere i danske virksomheder. Her kan du blandt andet kan høre om, hvordan du bedst muligt sikrer dig overblik og reducerer kompleksiteten af dine it-systemer.

09. marts 2021 | Læs mere


Inspiration til dit næste skridt med Microsoft Dynamics 365

Med Microsoft Dynamics 365 har Microsoft forsøgt at samle alle de grundlæggende funktioner, som en virksomhed har brug for, og de arbejder sammen ved hjælp af smarte virksomhedsapps og en fælles datamodel.

16. marts 2021 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
"Jeg er nok blandt de 10 personer i Dinero, der har haft det sværest i de seneste måneder. Det er dog noget, som jeg har forsøgt at skjule. Jeg har hanket op i mig selv og forsøgt at se glad og optimistisk ud"
Af alle vores ansatte, så er jeg nok blandt de 10 personer i Dinero, der har haft det sværest i de seneste måneder. Det er dog noget, som jeg har forsøgt at skjule. Jeg har hanket op i mig selv og forsøgt at se glad og optimistisk ud, selv om jeg ikke altid har været det.
Computerworld
Trump bønfalder Helle Thorning: Giv mig min Facebook-konto tilbage
Facebooks tilsynsråd, der har Helle Thorning-Schmidt i spidsen, har modtaget en erklæring fra Donald Trump, som ønsker at få genoprettet adgangen til sin Facebook og Instagram-konto.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Har du både dine applikationer og dit hoved i skyen?
Kan du nikke ja til en eller flere af disse situationer? • I bruger mange cloud-applikationer • I logger ind fra flere lokationer • I logger ind fra flere forskellige typer af devices Så kan du få stort udbytte af at læse dette whitepaper … Hver dag tilgår, navigerer og arbejder jeres medarbejdere i de applikationer, I har liggende i ”skyen”. Antallet af cloud-baserede applikationer stiger eksplosivt, så hvordan sikrer I ADGANGEN til dem og til de data, som applikationerne indeholder? Vel at mærke uden at gå på kompromis med BRUGERVENLIGHEDEN? Løsningen er Access Management, som er hovedtemaet for dette whitepaper.