Artikel top billede

Danmark blandt de værst ramte lande: Stor stigning i kreditkort-svindel

Danmark er røget op i Top Tre på europæisk liste over stigning med kreditkort-svindel. Der er dog langt til toppen, hvor der hugges for milliarder af kroner.

Kreditkort-svindel, identitetstyveri og køb med af varer uden at vise kreditkortet.

Alt sammen er it-kriminalitet, som den amerikanske software-virksomhed FICO med speciale inden for kredit-risiko har undersøgt omfanget af på det europæiske kontinentet med datasæt fra det britiske markedsresearch-firma Euromonitor.

Mere specifikt har FICO analyseret kreditkort-svindel i 19 udvalgte lande, og her ser det ikke lyst ud for Danmark.

Taber for millioner

For vort lille kongerige ligger nummer tre over de europæiske lande, der har oplevet den største procentvise stigning i it-snyderiet.

Eksempelvis er der en betydelig stigning i antallet af svindel fra kort, der meldes tabt eller stjålet, hvorfra der bliver hevet knap 50 millioner kroner ned til bagmændenes konti.

FICO konstaterer, at det usædvanligt høje antal pengebeløb fra tabte og stjålne kort enten skyldes, at vi er nemme at franarre pinkoden fra, eller også at vi danskere kan nøjes med at benytte en signatur, såfremt vi ikke kan huske pinkoden.

Også i kategorien af køb, hvor kortet ikke vises som eksempelvis ved e-handel, er der en stigning i den danske svindel, som i dag udgør et tab på 35,5 millioner kroner ifølge FICO's opgørelse.

Peanuts i Europa

De danske tab er dog peanuts i forhold til, hvad andre europæiske lande som eksempelvis Storbritannien er udsat for.

For ikke nok med, at det forenede britiske kongerige oplever den største stigning med økonomisk it-svindel med 18 procent, der bliver også svindlet for hele 3,5 milliarder kroner i Storbritannien.

Det er 100 gange så mange penge, som svindlerne hiver ud af danske kreditkort-holdere i en befolkning, der er godt 10 gange så stor som i Danmark.

Mellem 2014 og 2015 steg de stjålne summer således med 775 millioner kroner på de britiske øer, hvor snyderiet især foregår via e-handel.

I alt foregår 43 procent af al kreditkort-svindel i de 19 udvalgte Europæiske lande i Storbritannien, og FICO peger på, at det er her, at alle andre lande skal holde et vågent øje med, hvad de skal beskytte sig selv imod.

Grækenland klemmer sig ind på en andenplads mellem Storbritannien og Danmark over lande med de største stigninger i økonomiske kreditkort-tab, mens Portugal ligger helt i bund og igennem flere år oplevet kraftige fald i kreditkort-svindleriet.

Læs også: 
Efter kæmpehack: Dansk politi på jagt efter 1.200 danske hackere
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere