Artikel top billede

Danmark blandt de værst ramte lande: Stor stigning i kreditkort-svindel

Danmark er røget op i Top Tre på europæisk liste over stigning med kreditkort-svindel. Der er dog langt til toppen, hvor der hugges for milliarder af kroner.

Kreditkort-svindel, identitetstyveri og køb med af varer uden at vise kreditkortet.

Alt sammen er it-kriminalitet, som den amerikanske software-virksomhed FICO med speciale inden for kredit-risiko har undersøgt omfanget af på det europæiske kontinentet med datasæt fra det britiske markedsresearch-firma Euromonitor.

Mere specifikt har FICO analyseret kreditkort-svindel i 19 udvalgte lande, og her ser det ikke lyst ud for Danmark.

Taber for millioner

For vort lille kongerige ligger nummer tre over de europæiske lande, der har oplevet den største procentvise stigning i it-snyderiet.

Eksempelvis er der en betydelig stigning i antallet af svindel fra kort, der meldes tabt eller stjålet, hvorfra der bliver hevet knap 50 millioner kroner ned til bagmændenes konti.

FICO konstaterer, at det usædvanligt høje antal pengebeløb fra tabte og stjålne kort enten skyldes, at vi er nemme at franarre pinkoden fra, eller også at vi danskere kan nøjes med at benytte en signatur, såfremt vi ikke kan huske pinkoden.

Også i kategorien af køb, hvor kortet ikke vises som eksempelvis ved e-handel, er der en stigning i den danske svindel, som i dag udgør et tab på 35,5 millioner kroner ifølge FICO's opgørelse.

Peanuts i Europa

De danske tab er dog peanuts i forhold til, hvad andre europæiske lande som eksempelvis Storbritannien er udsat for.

For ikke nok med, at det forenede britiske kongerige oplever den største stigning med økonomisk it-svindel med 18 procent, der bliver også svindlet for hele 3,5 milliarder kroner i Storbritannien.

Det er 100 gange så mange penge, som svindlerne hiver ud af danske kreditkort-holdere i en befolkning, der er godt 10 gange så stor som i Danmark.

Mellem 2014 og 2015 steg de stjålne summer således med 775 millioner kroner på de britiske øer, hvor snyderiet især foregår via e-handel.

I alt foregår 43 procent af al kreditkort-svindel i de 19 udvalgte Europæiske lande i Storbritannien, og FICO peger på, at det er her, at alle andre lande skal holde et vågent øje med, hvad de skal beskytte sig selv imod.

Grækenland klemmer sig ind på en andenplads mellem Storbritannien og Danmark over lande med de største stigninger i økonomiske kreditkort-tab, mens Portugal ligger helt i bund og igennem flere år oplevet kraftige fald i kreditkort-svindleriet.

Læs også: 
Efter kæmpehack: Dansk politi på jagt efter 1.200 danske hackere
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere