Artikel top billede

Danmark blandt de værst ramte lande: Stor stigning i kreditkort-svindel

Danmark er røget op i Top Tre på europæisk liste over stigning med kreditkort-svindel. Der er dog langt til toppen, hvor der hugges for milliarder af kroner.

Kreditkort-svindel, identitetstyveri og køb med af varer uden at vise kreditkortet.

Alt sammen er it-kriminalitet, som den amerikanske software-virksomhed FICO med speciale inden for kredit-risiko har undersøgt omfanget af på det europæiske kontinentet med datasæt fra det britiske markedsresearch-firma Euromonitor.

Mere specifikt har FICO analyseret kreditkort-svindel i 19 udvalgte lande, og her ser det ikke lyst ud for Danmark.

Taber for millioner

For vort lille kongerige ligger nummer tre over de europæiske lande, der har oplevet den største procentvise stigning i it-snyderiet.

Eksempelvis er der en betydelig stigning i antallet af svindel fra kort, der meldes tabt eller stjålet, hvorfra der bliver hevet knap 50 millioner kroner ned til bagmændenes konti.

FICO konstaterer, at det usædvanligt høje antal pengebeløb fra tabte og stjålne kort enten skyldes, at vi er nemme at franarre pinkoden fra, eller også at vi danskere kan nøjes med at benytte en signatur, såfremt vi ikke kan huske pinkoden.

Også i kategorien af køb, hvor kortet ikke vises som eksempelvis ved e-handel, er der en stigning i den danske svindel, som i dag udgør et tab på 35,5 millioner kroner ifølge FICO's opgørelse.

Peanuts i Europa

De danske tab er dog peanuts i forhold til, hvad andre europæiske lande som eksempelvis Storbritannien er udsat for.

For ikke nok med, at det forenede britiske kongerige oplever den største stigning med økonomisk it-svindel med 18 procent, der bliver også svindlet for hele 3,5 milliarder kroner i Storbritannien.

Det er 100 gange så mange penge, som svindlerne hiver ud af danske kreditkort-holdere i en befolkning, der er godt 10 gange så stor som i Danmark.

Mellem 2014 og 2015 steg de stjålne summer således med 775 millioner kroner på de britiske øer, hvor snyderiet især foregår via e-handel.

I alt foregår 43 procent af al kreditkort-svindel i de 19 udvalgte Europæiske lande i Storbritannien, og FICO peger på, at det er her, at alle andre lande skal holde et vågent øje med, hvad de skal beskytte sig selv imod.

Grækenland klemmer sig ind på en andenplads mellem Storbritannien og Danmark over lande med de største stigninger i økonomiske kreditkort-tab, mens Portugal ligger helt i bund og igennem flere år oplevet kraftige fald i kreditkort-svindleriet.

Læs også: 
Efter kæmpehack: Dansk politi på jagt efter 1.200 danske hackere
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
SAP Excellence Day 2023

På SAP Excellence Day 2023 får du det fulde overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

13. april 2023 | Læs mere


Digitale forretningsprocesser 2023

Virksomhedens digitale processer er fuldkommen afgørende for, hvor hurtigt du kan transformere forretningen, udvikle nye forretningsmuligheder skabe overblik og rapportere effektivt, hurtigt og retvisende. Samtidig er de digitale processer – i tæt samspil med dine systemløsninger – afgørende for samarbejdet med partnere og leverandører – og for den oplevelse og værdiskabelse, du tilbyder ansatte og kunder. Herunder for ambitionerne om at skabe og tilpasse de muligheder, der karakteriserer en moderne arbejdsplads.

18. april 2023 | Læs mere


Digital bæredygtighed - den grønne transformation er over os

Kom med, når vi i giver et overblik over, hvordan nogle af de mest innovative it-selskaber går til bæredygtighed som forretningsområde - og hvorfor de har valgt at sætte ind på netop bæredygtighed som område. Du får også indblik i, hvordan innovative virksomheder udvikler teknologier direkte rettet mod øget bæredygtighed - og inspiration til, hvordan du selv kan komme videre med bæredygtigheden og blive en del af det spirende kæmpemarked for bæredygtighed - en af verdens for tiden tungeste dagsordener.

25. april 2023 | Læs mere