Et eksempel på en Note 7-smartphone, der er brudt i brand. Se videoen fra YouTube i artiklen.

Farlige batterier i Samsungs top-smartphone kan komme til at koste kassen

Det kan blive en dyr affære for Samsung, at selskabet må stoppe salget af top-smartphonen Note 7 og tilbagekalde et stort antal telefoner, der allerede er solgt. Der er fare for, at batterierne bryder i brand eller ligefrem eksploderer.

Samsung valgte fredag at stoppe salget af den nye top-smartphone Note 7 omgående og at tilbagekalde allerede solgte telefoner.

Det sker, fordi batterierne i Note 7 risikerer at bryde i brand eller ligefrem eksplodere. Der har været i hvert fald 35 tilfælde med de farlige batterier, har Samsung erkendt. 

Læs om det her: Samsung stopper brat salget af ny top-smartphone: Risikerer at bryde i brand

Note 7-smartphonen blev lanceret i sidste måned, og forventningerne til salget har været høje - hvilket også betyder, at batteri-fadæsen og Samsungs dramatiske melding til markedet gør ekstra ondt på selskabet.

At der er en ny iPhone fra Apple på vej, gør heller ikke batteri-sagen mindre problematisk for Samsung.

Omvendt er det et fordelagtigt tidspunkt, da Samsung i sagens natur ikke har nået at sende alt for mange Note 7-smartphones ud på markedet.

Det kan det koste Samsung
Samsung tilbagekalder både allerede solgte telefoner og de enheder, der befinder sig hos forhandlerne. 

CNBC skriver, at Note 7 indtil videre er ude på 10 markeder, og at der menes at være solgt 2,5 millioner enheder.

Strategy Analytics udtaler til CNBC, at omkostningerne ved tilbagekaldelsen og det missede salg kan betyde et fald på op til fem milliarder dollars - omkring 32 milliarder kroner - i Samsung smartphone-omsætning og et fald på 1,5 procent i indtjeningen i selskabets smartphone-forretning.

Læs også: Ikke bare en stor smartphone med stylus: Samsungs Note 7 får afgørende betydning

Financial Post skriver dog, at selvom tilbagekaldelsen af Note 7 gør ondt på Samsungs omdømme og formentlig også kan skade selskabets smartphone-salg i andet halvår 2016, kan det meget vel ende med, at de økonomiske konsekvenser primært vil kunne mærkes hos Samsungs underleverandører, da problemet kan isoleres til batterierne.

En ting er dog den direkte omkostning, der er forbundet med problemerne med Note 7 - noget andet er de PR-mæssige konsekvenser, batteri-sagen kan få for Samsung:

"Det skal adresseres hurtigt, før kunderne begynder at associere Samsung-navnet med eksploderende batterier,"udtaler IDC-analytiker Bryan Ma til Financial Times.

"Det her af en af den slags ting, der let ender som vittigheder hos late-night talk show-værter."

Samsungs hurtige beslutning
Indtil videre har Samsung dog gjort, hvad selskabet kan for at begrænse skadens omfang ved hurtigt at erkende problemet med batterierne og tilbagekalde Note 7 fra markedet.

"Da vores kunders sikkerhed har absolut højeste prioritet hos Samsung, har vi dog stoppet salget af Note 7," lød det fredag fra Samsung

"For kunder, der allerede har Galaxy Note 7-enheder, vil vi frivilligt erstatte den nuværende enhed med en ny over de kommende uger."

"Vi anerkender det besvær, dette kan skabe i markedet, men dette er for at sikre, at Samsung fortsætter med at levere produkter af højeste kvalitet til vores kunder."

"Vi arbejder tæt sammen med vores partnere for at sikre, at oplevelsen med at få en erstatning er så behagelig som muligt."

Størst i verden
Ifølge Gartners seneste opgørelse over salget af smartphones, er Samsung fortsat den største producent med en markedsandel på 22,3 procent i andet kvartal i år på det globale marked.

Apple ligger på andenpladsen med 12,9 procent, mens Huawei som nummer tre på markedet har 8,9 procent.

Oppo ligger på 5,4 procent, og Xiaomi har nu 4,5 procent af det globale smartphone-marked i andet kvartal 2016.

Læs også:

Samsung stopper brat salget af ny top-smartphone: Risikerer at bryde i brand

Ikke bare en stor smartphone med stylus: Samsungs Note 7 får afgørende betydning

Spritnye smartphone-tal afslører dramatisk udvikling i kampen mellem Android, iOS og Windows

Prøvekørt Samsung Note 7: Tynd, lækker og med en rigtig fin stylus
Premium
NNIT-selskabet Scales efter nedlukning af svenske og norske selskaber: De store vækstmuligheder ligger i Danmark
Interview: I løbet af 2020 har det NNIT-ejede Scales lukket sine datterselskaber i Norge og Sverige. I stedet fokuserer ERP-selskabet udelukkende på Danmark de næste par år, forklarer, forklarer CEO Hasse Bergman. Se her, hvorfor selskabet har afviklet de to nordiske enheder.
Computerworld
Sundhed.dk er klar med vaccinepas: Sådan finder du det
Regeringen har sendt et digitalt coronapas i udbud, men allerede nu kan du få adgang til et digitalt vaccinepas, der dokumenterer din vaccinationsstatus.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
Sådan outsourcer du effektivt – og undgår fælderne
Nogle outsourcer for at minimere omkostningsniveauet, andre for at skaffe ressourcer og spidskompetencer, der er svære at skaffe lokalt – eller af en helt tredje årsag. Der er dog talrige forhold, der er gode at afdække, før man overhovedet begynder at lede en outsourcingudbyder. Man skal klarlægge egne projektbehov samt de spørgsmål og krav, man vil stille samt indsamle viden og erfaringer om, hvordan samarbejdet indledes, drives og styres optimalt. Dertil skal man kende til de hyppigste faldgruber, der kan få et ellers lovende outsourcingsamarbejde til at køre i grøften.