Artikel top billede

Staten strammer op på krav ved it-udbud: Mistanke om bestikkelse kan føre til udelukkelse

Beskyldningerne mod Atea om bestikkelse af offentlige indkøbere får Moderniseringsstyrelsen til at skærpe adgangskravene, når der skal bydes på statslige indkøbsaftaler.

Statens Indkøb under Moderniseringsstyrelsen giver nu sig selv stærkere værktøjer til at udelukke firmaer, der er anklaget eller sigtet for bestikkelse fra at byde på statslige it-kontrakter.

Hidtil har de statslige it-kontrakter kun givet mulighed for at udelukke firmaer, hvor medarbejdere chefer eller firmaet selv har fået en endelig dom for bestikkelse.

Det bliver der lavet om på nu.

I et nyt statsligt udbud af en to-årig rammeaftale for køb af netværksudstyr har Statens Indkøb for første gang gjort det muligt for at udelukke firmaer, der er sigtet for bestikkelse - også før en sag er afgjort ved en domstol.

I udbudsmaterialet fremhæver Statens Indkøb direkte sigtelser eller anklager for bestikkelse, som en gyldig grund til at afvise et tilbud.

"Dette kan eksempelvis være tilfældet, hvor ansøger eller personer i administrations-, ledelses- eller tilsynsorganer er sigtet eller anklaget for et forhold omfattet af de obligatoriske udelukkelsesgrunde - eksempelvis bestikkelse - men hvor der endnu ikke er afsagt endelig dom," skriver Statens Indkøb i betingelserne for den kommende rammeaftale for netværksudstyr.

Firmaer får lov at forklare sig

Ifølge chef for Statens Indkøb, Jakob Lind, er den strammere kurs blevet mulig efter at en ny udbudslov trådte i kraft ved nytår.

Men han lægger ikke skjul på, at også de aktuelle sager om mulig bestikkelse af en lang række af Ateas offentlige kunder, har fået Statens indkøb til at stramme kursen.

"Det er foranlediget af de sager, der har været på det her marked," siger Jakob Lind til Computerworld.

Han understreger dog, at firmaer, der er sigtet eller anklaget for bestikkelse, fortsat har mulighed for at redegøre for, hvad de gør for at undgå bestikkelse.

"Vi sender et klart signal til markedet om, at vi ikke vil acceptere leverandører, der udøver bestikkelse. Vi har gerne villet anvende de håndtag, som den nye udbudslov giver os for at imødegå bestikkelse."

"De nye regler giver os blandt andet mulighed for at spørge ind til, hvad en given leverandør har foretaget sig for at rette op på deres interne procedurer," siger Jakob Lind.

Han oplyser samtidig om, at det aktuelle netværksudbud indtil videre er det eneste, hvor Statens Indkøb har udnyttet reglerne i den nye udbudslov.

Læs også:

Atea sigtet i stor bestikkelsessag: Kan komme til at koste selskabet dyrt

Fire af Ateas tungeste sælgere til det offentlige færdige i selskabet under stor mystik
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere