Artikel top billede

Staten strammer op på krav ved it-udbud: Mistanke om bestikkelse kan føre til udelukkelse

Beskyldningerne mod Atea om bestikkelse af offentlige indkøbere får Moderniseringsstyrelsen til at skærpe adgangskravene, når der skal bydes på statslige indkøbsaftaler.

Statens Indkøb under Moderniseringsstyrelsen giver nu sig selv stærkere værktøjer til at udelukke firmaer, der er anklaget eller sigtet for bestikkelse fra at byde på statslige it-kontrakter.

Hidtil har de statslige it-kontrakter kun givet mulighed for at udelukke firmaer, hvor medarbejdere chefer eller firmaet selv har fået en endelig dom for bestikkelse.

Det bliver der lavet om på nu.

I et nyt statsligt udbud af en to-årig rammeaftale for køb af netværksudstyr har Statens Indkøb for første gang gjort det muligt for at udelukke firmaer, der er sigtet for bestikkelse - også før en sag er afgjort ved en domstol.

I udbudsmaterialet fremhæver Statens Indkøb direkte sigtelser eller anklager for bestikkelse, som en gyldig grund til at afvise et tilbud.

"Dette kan eksempelvis være tilfældet, hvor ansøger eller personer i administrations-, ledelses- eller tilsynsorganer er sigtet eller anklaget for et forhold omfattet af de obligatoriske udelukkelsesgrunde - eksempelvis bestikkelse - men hvor der endnu ikke er afsagt endelig dom," skriver Statens Indkøb i betingelserne for den kommende rammeaftale for netværksudstyr.

Firmaer får lov at forklare sig

Ifølge chef for Statens Indkøb, Jakob Lind, er den strammere kurs blevet mulig efter at en ny udbudslov trådte i kraft ved nytår.

Men han lægger ikke skjul på, at også de aktuelle sager om mulig bestikkelse af en lang række af Ateas offentlige kunder, har fået Statens indkøb til at stramme kursen.

"Det er foranlediget af de sager, der har været på det her marked," siger Jakob Lind til Computerworld.

Han understreger dog, at firmaer, der er sigtet eller anklaget for bestikkelse, fortsat har mulighed for at redegøre for, hvad de gør for at undgå bestikkelse.

"Vi sender et klart signal til markedet om, at vi ikke vil acceptere leverandører, der udøver bestikkelse. Vi har gerne villet anvende de håndtag, som den nye udbudslov giver os for at imødegå bestikkelse."

"De nye regler giver os blandt andet mulighed for at spørge ind til, hvad en given leverandør har foretaget sig for at rette op på deres interne procedurer," siger Jakob Lind.

Han oplyser samtidig om, at det aktuelle netværksudbud indtil videre er det eneste, hvor Statens Indkøb har udnyttet reglerne i den nye udbudslov.

Læs også:

Atea sigtet i stor bestikkelsessag: Kan komme til at koste selskabet dyrt

Fire af Ateas tungeste sælgere til det offentlige færdige i selskabet under stor mystik
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere