Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Slut med forhadt strøm-afgift: Giver helt særlige datacenter-fordele for Danmark

Danske datacentre har været hæmmet af PSO-afgiften, men efter afskaffelsen kan branchen gå lysere tider i møde, lyder det fra datacenter-branchen.

Det vækker jubel i den danske datacenter- og hostingbranchen, at de blå partier i Folketinget sammen med Socialdemokraterne, De Radikale og SF nu er bleve enige om at afskaffe den forhadte strøm-afgift, den såkaldte PSO-afgift.

PSO-afgiften er en særlig grøn afgift, der bliver opkrævet over elregningen, men altså nu bliver fjernet, efter den er blevet underkendt af EU-kommisionen.

Men afgiften har længe været forhadt i den strømslugende danske datacenterbranche, hvor PSO-afgiften kan udgøre helt op mod en tredjedel af af strømudgifterne.

Hæmmer konkurrence-evne

Peder Bank, direktør for datacenterselskabet Interxion, mener at PSO-afgiften har været med til at hæmme de danske datacentres konkurrenceevne.

Ifølge Peder Bank har de danske elpriser været ekstremt høje sammenlignet med de fleste andre lande.

Det betyder ifølge Peder Bank, at mange virksomheder har foretrukket at anvende svenske datacentre i stedet.

"Danmark ligger især i konkurrence med Sverige om at tiltrække udenlandske installationer, og her har det været hæmmende, at de danske elpriser har været klart højere end de svenske," siger han.

Han vurderer dog, at de danske elpriser med en fjernelse af PSO-afgiften nu vil komme til at ligge under de svenske priser, hvis elpriserne i vores nabolande ellers fastholdes på det nuværende niveau.

"Men der går dog rygter om, at svenskerne allerede fra nytår forbereder at sænke afgifterne for datacentre over en halv megawatt for at sætte ekstra skub i datacenterindustrien," siger han.

Hos den danske telegigant TDC Hosting er der ligledes tilfredshed at spore med den fjernelse af PSO-afgiften. 

"TDC Hosting glæder os over Folketingets beslutning om PSO-afgiften og aftalen om afskaffelse."

"Med aftalen skabes der klarhed over fremtiden og mulighed for forsatte investeringer i vores datacentre. Det er med til at skabe arbejdspladser og vækst i det digitale Danmark," skriver Frederik Stentoft Berling, kommunikationsmedarbejder hos TDC Operations, i en mail som et svar på en henvendelse fra Computerworld. 

Danmark kan nu høste på gunstig geografi

Peder Bank fra Interexion vurderer, at PSO-afgiften indtil nu har forhindret Danmark i at udnytte en gunstig geografisk position. 

"Danmark og især København har en perfekt lokation for udenlandske platforme, der ønsker at servicere Norden, men vi har desværre ikke set en forretning, der afspejler den gode lokation," siger Peder Bank og uddyber:

"Tager du et landkort og en passer og sætter det ene ben i København, så kan du tegne en cirkel rundt omkring Skandinavien og store del af Nordtyskland, der alle vil være sikret en svartid på 15 til 20 millisekunder," siger han. 

Men vi har jo set, at Apple har valgt at placere sit datacenter  i Viborg, allerede før Venstre-regeringen kom til og anbefalede at fjerne PSO-afgiften. Viser det ikke, at PSO-afgiften slet ikke har været så skadelig endda?

"Apples datacenter i Viborg er også et af de eneste eksempler på det. Og nu ved jeg ikke præcis, hvordan hele det regnestykke hænger sammen, men jeg må indrømme, at beslutningen om at placere Apples datacenter i Viborg også overraskede mig," siger han. 

Læs også: Danske datacenter-direktører: Apples ankomst er sukker for hele it-branchen

Facebooks indtog afhænger PSO-afgift

For få måneder siden kom det frem, at også Facebook agter opføre et gigantisk datacenter i Odense.

Men Facebook har endnu ikke officielt bekræftet, at virksomheden vil placere et datacenter i Danmark. 

Det skyldes ifølge den fynske avis Fyens Stifttidende, at opførelsen af datacenteret er betinget af, at PSO-afgiften bliver fjernet.

Ifølge avisens kilder har Facebook afventet udfaldet af forhandlingerne om PSO-afgiften, og den californiske tech-gigant har angiveligt været parat til at trække stikket på investering og indkassere et tab på sine investeringer i Danmark, hvis ikke afgiften blev fjernet.

Læs også:
Derfor mister Danmark kæmpe-mulighed for datacenter-eventyr

[b]Cloud-giganter i vildt kapløb om Europa: Her kommer de nye giga-datacentre [/b]




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere