Årets CIO om 2017: Nu skruer vi op for kunstig intelligens for at finde mønstre i driftdata og optimere komponenter

Klumme: Hos Energinet går forretning og it nu sammen om at skabe systemer baseret på kunstig intelligens. Målet er et mere effektivt dansk el-system ved at udnytte og forstå de gigantiske datamængder fra elforsyningen.

I 2017 sætter vi for alvor tryk på samskabelse mellem it og forretning.

Det gør vi, fordi vi har set en stor værdi i, at vi hånd i hånd udforsker og drager erfaringer med nye teknologier i en tidlig fase.

Vi har i år en række helt konkrete cases, hvor vi arbejder med at udnytte potentialet i de nyeste teknologier inden for machine learning og kunstig intelligens.

Vi anvender blandt andet værktøjerne til at finde mønstre i vores driftdata og optimere vores komponenter i energisystemet. 

Den største udfordring bliver i min optik at forstå potentialet i udnyttelsen af kunstig intelligens. At vi kan opbygge lærende systemer, der via skalerbar regnekraft formår at skabe mening i meget store datamængder på tværs af strukturerede og ustrukturerede data.

Det giver anledning til, at teknologien kan tage beslutninger hurtigere og mere nøjagtigt end mennesket - og derfor vil vi se teknologiudnyttelse blive en langt større del af vores hverdag og samfund.

Små cases og samarbejde med startups
I praksis gør vi det ved at bringe teknologierne i spil på små konkrete cases for at lære at mestre dem. Herefter skalerer vi, hvis potentialet er til stede.

Vi gør os erfaringer ved i højere grad at samarbejde med små specialiserede start-ups med en meget agil tilgang til det at afprøve nye tanker og ideer.

Dette indebærer en højere risiko, og derfor anbefaler vi altid at lave preto- eller prototyper. Denne metode er for os et supplement til de klassiske leverandører på driftskritiske installationer og projekter.

Det har været en kendt praksis, at man ikke springer på nye teknologier i de tidligere stadier, da de notorisk har haft "børnesygdomme".

Livscyklussen for teknologier er kraftig nedadgående, og det er nødvendigt, at nye teknologier udforskes og omfavnes mere proaktivt.

Det vil være en stor fejl at holde sig til kendte og anerkendte teknologier og ikke udforske de nye teknologier.

Det er derfor, vi er i gang med at opbygge en læringskultur, hvor det at fejle er en del af det at lære. Det skal blive en naturlig del af hverdagen, når vi udforsker nye teknologier og forsøger at bryde med kendte antagelser.Premium
Test: Apples nye iPhone er bygget til fart og stil: Så gode er iPhone 12 og iPhone 12 Pro
Computerworld tester: IPhone 12 og iPhone 12 Pro er bygget til fart og til at se godt ud. Varen leveres stilsikkert, men noget er overset i farten.
Computerworld
Salling Group lukker stor online-satsning efter kun et år
Millionsatsningen Fillop lukker ved årets udgang. I stedet er supermarkeds-giganten Salling Group nu på vej med en række helt nye online-satsninger, der er affødt af coronakrisen.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Hybrid infrastruktur giver Jutlander Banks medarbejdere mere tid til kunderne
Hos Jutlander Bank sørger den nye, hybride infrastruktur fra HPE for, at bankens kunderådgivere i dag kan bruge væsentlig mere tid hos den enkelte kunde. I denne kundecase kan du få indsigt i hvordan IT-chef Kim Meling Christensen har oplevet samarbejdet med Atea og HPE – samt hvilke kundevendte fordele og muligheder for automatisering som det har givet.