Frygtet ransomware gik pludselig i dvale - nu er der ildevarslende tegn på et comeback

Locky-ransomwaren var ekstremt aktiv i det meste af 2016, men pludselig gik den i dvæle. Nu er Locky dog igen begyndt at røre på sig sammen med det botnet, der er musklen bag de frygtede angreb.

Da vi i sidste uge bragte et overblik over de mest aktive malware-familier og ransomware-angreb med udgangspunkt i data fra december, bemærkede sikkerhedsselskabet Check Point, at det er interessant, så stille Locky-ransomwaren pludselig er blevet.

Locky-ransomwaren var nemlig nummer to på Check Points liste over de mest hyppige malware-familier på et tidspunkt i 2016, men var i opgørelsen over december-aktiviteterne pludselig faldet helt ud af top 10-listen i opgørelsen.

"Locky var en af de største malware-succeser i 2016 og gik fra at være en helt ny ransomware-variant i februar til en andenplads på globalt plan i november, så vi vil helt sikkert fortsætte med at overvåge den med interesse i 2017," lød det fra Check Point.

"Tiden vil vise, om cyberkriminelle flytter til nye varianter, eller om Locky ganske enkelt har taget en juleferie."

Læs også: Se Top 10-listen: Disse 10 malware-familier er de farligste lige nu

Noget tyder på, at det ganske rigtigt ikke var et farvel til Locky, vi var vidne til i december, for nu ser det ud til at den frygtede ransomware kan være ved at vende tilbage med fornyet kraft.

Det er sikkerhedsvirksomheden Talos, der beretter, at Locky nu igen begynder at røre på sig. 

"Locky har været en ødelæggende kraft i det seneste år i spam- og ransomware-landskabet. Locky-varianten af ransomware har været ansvarlig for enorme mængder spam-beskeder, der er blevet sendt hver eneste dag."

Botnet driver Locky-spam
"Den primære drivkraft bag denne trafik er Necurs-botnettet. Dette botnet er ansvarlig for hovedparten af aktiviteterne med Locky og Dridex," forklarer Talos og tilføjer, at Necurs har været offline i en periode, hvorfor Locky også har haft et meget lavt aktivitetsniveau.

"Siden slutningen af december har vi ikke set den typiske Locky-volumen. For et par dage siden begyndte vi dog igen at se spam-kampagner, der leverer Locky."

Talos forklarer, at mængden af spam-mails med Locky endnu er mindre, end det vi har oplevet tidligere.

"Spørgsmålet er, hvornår Necurs vil vende tilbage med fuld styrke og bringe de svimlende mængder spam med ikke bare Locky, men også Dridex og andre typer beskeder."

Selv hvis Necurs-botnettet ikke vender tilbage med fordums skræmmende styrke, venter Talos, at de it-kriminelle vil have noget andet i baghånden.

"Necurs er ansvarlig for en masse spam, og hvis det ikke vender tilbage, vil noget andet skulle fylde det hul."

Læs også:

Se Top 10-listen: Disse 10 malware-familier er de farligste lige nu

Ransomware-bagmænd slår til med nye angreb: Mød GoldenEye, Koolova og Popcorn TimeYtringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Atomic Software ApS
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
En onsdag i juni bliver DSB's it-systemer ramt af et 48 timer langt nedbrud: "Min første tanke er, at vi må være ramt af et DDoS-angreb"
Få historien om, hvordan DSB fandt løsningen på det to dage lange nedbrud, som selskabet blev ramt af 24. juni klokken 14.45.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Sådan opbevarer du effektivt og sikkert dine data – også med hybrid cloud
Cloud er her der og alle vegne. Men mange organisationer foretrækker en mere blandet tilgang, hvor dele af virksomhedens workload og it-miljøer sendes i clouden, mens andre dele placeres i andre og ofte lokale datacentre. Det stiller ofte mange forskelligartede krav til behovet for lokal storage. Men med IBM FlashSystem kan du konsolidere dit storage-behov og reducere kompleksiteten. Samtidig er FlashSystem all-flash og hybrid-løsninger bygget på et standardiseret sæt af værktøjer og APIs, som giver dig adgang til enterprise-løsninger uanset størrelsen på din organisation. I dette whitepaper fra Atea og IBM kan du læse om IBMs storeløsninger og de yderligere fordele som du kan opnå med dem.