Artikel top billede

Frygtet ransomware gik pludselig i dvale - nu er der ildevarslende tegn på et comeback

Locky-ransomwaren var ekstremt aktiv i det meste af 2016, men pludselig gik den i dvæle. Nu er Locky dog igen begyndt at røre på sig sammen med det botnet, der er musklen bag de frygtede angreb.

Da vi i sidste uge bragte et overblik over de mest aktive malware-familier og ransomware-angreb med udgangspunkt i data fra december, bemærkede sikkerhedsselskabet Check Point, at det er interessant, så stille Locky-ransomwaren pludselig er blevet.

Locky-ransomwaren var nemlig nummer to på Check Points liste over de mest hyppige malware-familier på et tidspunkt i 2016, men var i opgørelsen over december-aktiviteterne pludselig faldet helt ud af top 10-listen i opgørelsen.

"Locky var en af de største malware-succeser i 2016 og gik fra at være en helt ny ransomware-variant i februar til en andenplads på globalt plan i november, så vi vil helt sikkert fortsætte med at overvåge den med interesse i 2017," lød det fra Check Point.

"Tiden vil vise, om cyberkriminelle flytter til nye varianter, eller om Locky ganske enkelt har taget en juleferie."

Læs også: Se Top 10-listen: Disse 10 malware-familier er de farligste lige nu

Noget tyder på, at det ganske rigtigt ikke var et farvel til Locky, vi var vidne til i december, for nu ser det ud til at den frygtede ransomware kan være ved at vende tilbage med fornyet kraft.

Det er sikkerhedsvirksomheden Talos, der beretter, at Locky nu igen begynder at røre på sig. 

"Locky har været en ødelæggende kraft i det seneste år i spam- og ransomware-landskabet. Locky-varianten af ransomware har været ansvarlig for enorme mængder spam-beskeder, der er blevet sendt hver eneste dag."

Botnet driver Locky-spam

"Den primære drivkraft bag denne trafik er Necurs-botnettet. Dette botnet er ansvarlig for hovedparten af aktiviteterne med Locky og Dridex," forklarer Talos og tilføjer, at Necurs har været offline i en periode, hvorfor Locky også har haft et meget lavt aktivitetsniveau.

"Siden slutningen af december har vi ikke set den typiske Locky-volumen. For et par dage siden begyndte vi dog igen at se spam-kampagner, der leverer Locky."

Talos forklarer, at mængden af spam-mails med Locky endnu er mindre, end det vi har oplevet tidligere.

"Spørgsmålet er, hvornår Necurs vil vende tilbage med fuld styrke og bringe de svimlende mængder spam med ikke bare Locky, men også Dridex og andre typer beskeder."

Selv hvis Necurs-botnettet ikke vender tilbage med fordums skræmmende styrke, venter Talos, at de it-kriminelle vil have noget andet i baghånden.

"Necurs er ansvarlig for en masse spam, og hvis det ikke vender tilbage, vil noget andet skulle fylde det hul."

Læs også:

Se Top 10-listen: Disse 10 malware-familier er de farligste lige nu

Ransomware-bagmænd slår til med nye angreb: Mød GoldenEye, Koolova og Popcorn Time
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Den nye kulørte iMac er så Applesk at det næsten gør ondt – og derfor ville jeg ikke selv købe en
Apple-dyderne lever i allerbedste velgående i selskabets nye, lækre og farverige iMac – og det bør få dig til at se dig om efter noget andet.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Smid lænkerne, ryd op i legacy-IT og kom videre på den digitale rejse
Få indblik i gennemprøvet metodik, som gør det muligt at analysere og gennemskue præcis hvordan du moderniserer dine legacy-systemer.