Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Voldsom kritik af Google: Udnytter europæiske regler til at betale alt for lidt i skat

Google beskyldes for at betale alt for lidt i skat i Storbritannien i forhold til selskabets gigantiske omsætning, da Google bogfører i Irland, hvor skatteprocenten er lav.

Google har en mindre trækprocent end mange almindelige familier, og det er en ‘national skandale.'

Sådan lyder kritikken af det amerikanske selskab fra Labour.

Det sker efter, at Google har offentliggjort dets britiske skatteregnskab, som har fået øjenbrynene til at rejse sig og debatten til at bryde ud.

Regnskabet viser ifølge BBC, at Google i perioden fra juli 2015 til juni 2016 omsatte for 1,03 milliarder britiske pund og landede 149 millioner pund i overskud før skat.

Ifølge BBC viser tal fra Googles moderselskab, Alphabet, imidlertid, at Google snarere omsatte for seks milliarder pund i Storbritannien.

Grund: Langt det meste af salget bliver bogført i Irland, hvor selskabsskatten er meget lav. I Storbritannien ligger selskabsskatten på 20 procent, mens den i Irland ligger på 12,5 procent.

Hertil kommer, at Google bogfører en stor del af forretningen under udvikling og marketing, hvilket gør regnskabet uigennemsigtigt.

Google indvilgede som led i et forlig med den britiske regering sidste år i at betale 130 millioner pund i ekstra-skat. Også dette beløb blev dengang kritiseret for at være for lavt. Google slipper for let, lød det fra ikke mindste Labour-partiet.

Overholder gældende regler

Selv peger Google på, at selskabet altid overholder de gældende regler, samt at det har ansat flere tusinder medarbejdere i Storbritannien og lagt ‘betydelige investeringer' i landet.

Også herhjemme bliver en stor del af Googles omsætning angiveligt bogført i Irland, hvor Google som så mange andre it-selskaber har sit europæiske hovedkvarter.

De såkaldte skattelister viser således, at Google i 2015 betalte 3,4 millioner i skat i Danmark ud fra en oplyst skattepligtig indkomst på blot 12,2 millioner kroner.

Ifølge Googles regnskab omsatte selskabet i 2015 for blot 166 millioner kroner i Danmark. Tidligere opgørelser har dog anslået, at Googles reelle omsætning i Danmark ligger i omegnen af to milliarder kroner, da langt hovedparten af ordrerne faktuereres fra Google Ireland Limited.

Du kan læse mere om Googles skattekonstruktion her:
Sådan undgår Google europæisk skatteregning: 126 milliarder kroner bogføres som skattefri 'administrations-omkostninger' i Irland

Andre store it-selskaber som IBM, Accenture, CSC og Fujitsu betalte i 2015 0 kroner i skat i Danmark.

Du kan læse mere om skattelisterne over it-selskabernes danske skattebetalinger her: Så lidt (eller meget) betaler it-giganterne i Skat i Danmark.

Også Apple er involveret i en skatte-sag, der på samme måde har Irland i en central rolle. Dette skyldtes en særlig aftale med Irland, der i mange år betød, at Apple slap med at betale blot 0,005 procent af omsætningen i skat. Det svarer en til halvtredser for hver omsatte million kroner.

EU har forlangt, at Apple betaler knapt 100 milliarder kroner tilbage i skat. Dette har Apple afvist.

Læs også:

Medie: Google undgik at betale 25 milliarder i selskabsskat i 2015 via kontroversiel skattefidus

Nyt skattesmæk til Apple: Skal betale 800 millioner kroner tilbage til Japan

Apple anker kæmpe-krav fra EU for skattesnyd: Vil ikke betale milliarder tilbage
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere