Har ikke styr på it-sikkerheden: Skat forsømmer at kontrollere it-sikkerhed i 200 it-systemer med fortrolige oplysninger

Rigsrevisionen kritiserer i en ny rapport Skat for ikke at føre tilstrækkelig kontrol med it-sikkerheden hos de virksomheder, der driver Skats it. Mere end 200 systemer er outsourcet.

Skat har ikke styr på sikkerheden hos de leverandører, der driver Skats it-systemer med fortrolige oplysninger om borgernes skatteforhold.

Det fremgår af en ny rapport fra Rigsrevisionen, hvori Skat kritiseres for ikke at føre tilsyn med sine leverandører.

Skat bruger mere end 200 forskellige it-systemer til at håndtere sine fortrolige oplysninger om borgere og virksomheder, og ifølge Persondataloven er det Skats ansvar at holde øje med it-sikkerheden hos de virksomheder, der driver systemerne for Skat – de såkaldte databehandlere.

Men den opgave løfter Skat tilsyneladende ikke.

”SKAT har ansvaret for, at de eksterne leverandører beskytter de fortrolige data, men fører ikke tilstrækkeligt tilsyn med leverandørernes it-sikkerhed. Fx rekvirerer SKAT generelle, men ikke specifikke revisorerklæringer om driften af 20 væsentlige og risikofyldte ældre it-systemer,” hedder det i Rigsrevisionens kritik.

Ingen indsigt i det offentliges it-sikkerhed
Skat skriver sig dermed ind i en kedelig tradition hos danske myndigheder, der systematisk bryder persondataloven, og det er tilsyneladende snarere reglen end undtagelsen, at det offentlige outsourcer håndteringen af følsomme oplysninger uden at kontrollere sikkerheden.

Computerworld kunne således for nylig fortælle, at ingen af de 16 kommuner, som Datatilsynet besøgte i 2016 førte tilstrækkeligt tilsyn med databehandlerne. Endnu værre står det til hos regionerne – ingen af dem har på noget tidspunkt kontrolleret sikkerheden hos de virksomheder, de outsourcer it-driften til.

Det kan du læse mere om her: Stikprøver afslører: Datasikkerheden sejler i danske kommuner og regioner

Fra næste år træder den nye persondataforordning fra EU i kraft, og der er lagt op til kæmpe bøder til virksomheder, der opbevarer persondata usikkert. Det er dog uklart, om det kommer til at betyde noget for de virksomheder, der opbevarer data for det offentlige. I de tilfælde er det nemlig den offentlige myndighed, der er ansvarlig for data, og den danske fortolkning af loven lægger indtil videre ikke op til, at myndigheder skal kunne straffes med bøder.

Persondataforordningen træder i kraft 25. maj 2018.

Computerworld arbejder på at få en kommentar fra Skat til kritikken

Læs også:

Persondata-ekspert om slap it-sikkerhed i det offentlige: "Vi ville ikke ane det, hvis svensk it-skandale foregik i Danmark"

[b]Datatilsynet
 om myndigheders dårlige databeskyttelse: "Vores mistanke bliver bekræftet for fuld udblæsning"[/b]


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett Packard Enterprise ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EU persondataforordningen: Få styr på de kritiske aftaler og undgå kostbare fejl

Aftalerne mellem din virksomhed og eksterne databehandlerne er ikke blot essentielle for en succesfuld implementering af Persondataforordningen – men styrer også ansvar og aftaler mellem dig og dine partnere. På denne halvdagskonference får du styr på de vigtigste principper og aftaletyper, så du styrer uden om faldgruberne.

24. maj 2018 | Læs mere


Digitale og mobile medarbejdere: De bedste værktøjer og løsninger til at gentænke din forretning

Hør om udfordringerne med sikkerheden i de mobile løsninger og hvordan du håndterer dem - og lær mere om hvordan interne business apps kan skabe mere effektive arbejdsgange i din virksomhed.

29. maj 2018 | Læs mere


Nyt trusselsbillede kræver dyb indsigt i sikkerhedsprodukter

På Kaspersky Open Day får du praktisk viden om, hvordan du som Kaspersky-partner sikrer dine kunders Office 365-mail, beskytter dem mod ransomware – og optimerer indtjening og vækst ved at betjene flere og større kunder på én gang.

30. maj 2018 | Læs mere


Premium
Steffen Andersen er en af Danmarks bedste CIO'er: Styrer Adform i et vildt teknologiræs mod gigantiske konkurrenter
Nomineret til Årets CIO 2018: Tag med på et vildt teknologiræs med 2,7 milliarder visninger, budprocesser på 300 millisekunder, millioner af transaktioner i sekundet og konkurrenter som Facebook og Google. Læs her, hvordan Steffen Andersen, CIO hos Adform, sikrer, at virksomheden er helt fremme teknologisk.
Computerworld
Se listen: Disse it-virksomheder drømmer de danske it-studerende om at arbejde for
Konsulenthusene buldrer frem på listen over de virksomheder, som de danske it-studerende helst vil arbejde for. "Konsulenthusene har simpelthen øget kendskabet til sig selv som arbejdsgiver blandt de it-studerende. Det kræver heftig aktivitet på de sociale medier og universiteterne," lyder det fra Universum, der står bag undersøgelsen.
CIO
Allersidste opdatering på vej: Om en uge er det slut med stor-version af Windows 10 - skynd dig at opdatere
Om en uge er det slut for altid med den første store udgave af Windows 10, som Microsoft efter 29 måneder ikke længere vil supportere.
Job & Karriere
Vil strejkende it-folk kunne lægge hele Statens It ned? "Det har vi ingen kommentarer til," lyder den kryptiske melding fra Statens It
50 it-medarbejdere hos Statens It truer med at nedlægge arbejdet i sympatistrejke. Vil det betyde, at Statens It går ned?
Statens It nægter at svare.
White paper
Mobility - her er de aktuelle udfordringer
Hvad med sikkerheden? Mobility-bølgen fejer igennem danske virksomheder, og der er masser af muligheder og faldgruber. Sikkerheden halter, men det kan der gøres noget ved. Produceret af Computerworld.dk i oktober 2014.