Har ikke styr på it-sikkerheden: Skat forsømmer at kontrollere it-sikkerhed i 200 it-systemer med fortrolige oplysninger

Rigsrevisionen kritiserer i en ny rapport Skat for ikke at føre tilstrækkelig kontrol med it-sikkerheden hos de virksomheder, der driver Skats it. Mere end 200 systemer er outsourcet.

Skat har ikke styr på sikkerheden hos de leverandører, der driver Skats it-systemer med fortrolige oplysninger om borgernes skatteforhold.

Det fremgår af en ny rapport fra Rigsrevisionen, hvori Skat kritiseres for ikke at føre tilsyn med sine leverandører.

Skat bruger mere end 200 forskellige it-systemer til at håndtere sine fortrolige oplysninger om borgere og virksomheder, og ifølge Persondataloven er det Skats ansvar at holde øje med it-sikkerheden hos de virksomheder, der driver systemerne for Skat – de såkaldte databehandlere.

Men den opgave løfter Skat tilsyneladende ikke.

”SKAT har ansvaret for, at de eksterne leverandører beskytter de fortrolige data, men fører ikke tilstrækkeligt tilsyn med leverandørernes it-sikkerhed. Fx rekvirerer SKAT generelle, men ikke specifikke revisorerklæringer om driften af 20 væsentlige og risikofyldte ældre it-systemer,” hedder det i Rigsrevisionens kritik.

Ingen indsigt i det offentliges it-sikkerhed
Skat skriver sig dermed ind i en kedelig tradition hos danske myndigheder, der systematisk bryder persondataloven, og det er tilsyneladende snarere reglen end undtagelsen, at det offentlige outsourcer håndteringen af følsomme oplysninger uden at kontrollere sikkerheden.

Computerworld kunne således for nylig fortælle, at ingen af de 16 kommuner, som Datatilsynet besøgte i 2016 førte tilstrækkeligt tilsyn med databehandlerne. Endnu værre står det til hos regionerne – ingen af dem har på noget tidspunkt kontrolleret sikkerheden hos de virksomheder, de outsourcer it-driften til.

Det kan du læse mere om her: Stikprøver afslører: Datasikkerheden sejler i danske kommuner og regioner

Fra næste år træder den nye persondataforordning fra EU i kraft, og der er lagt op til kæmpe bøder til virksomheder, der opbevarer persondata usikkert. Det er dog uklart, om det kommer til at betyde noget for de virksomheder, der opbevarer data for det offentlige. I de tilfælde er det nemlig den offentlige myndighed, der er ansvarlig for data, og den danske fortolkning af loven lægger indtil videre ikke op til, at myndigheder skal kunne straffes med bøder.

Persondataforordningen træder i kraft 25. maj 2018.

Computerworld arbejder på at få en kommentar fra Skat til kritikken

Læs også:

Persondata-ekspert om slap it-sikkerhed i det offentlige: "Vi ville ikke ane det, hvis svensk it-skandale foregik i Danmark"

[b]Datatilsynet
 om myndigheders dårlige databeskyttelse: "Vores mistanke bliver bekræftet for fuld udblæsning"[/b]


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Atomic Software ApS
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
It-sikkerhed 2018: Dit forsvar mod nye digitale trusler

Trusselsbilledet ændrer sig hele tiden. Flere end nogensinde før bliver udsat for cyberangreb, og hackerne finder konstant nye veje ind i virksomhedernes systemer. Kom og bliv opdateret på den aktuelle sikkerhedssituation. Vi går i dybden med de nyeste tendenser inden for it-kriminalitet, og når dagen er omme, er du klædt på til at styrke din virksomheds digitale selvforsvar.

23. januar 2018 | Læs mere


Få succes med customer experience

Fremtidens kunder skal vindes med den bedste kundeoplevelse. Vi sætter fokus på, hvordan I kommer i gang med at give bedre oplevelser til jeres kunder og brugere. Kom og hør om forretningsmodeller, centrale begreber og værktøjer som brugervenlighed, brugerrejser, betalingsløsninger og alle de andre centrale områder, som du forventes at have styr på, når kunderne skal sikres den nødvendige 5-stjernede oplevelse.

25. januar 2018 | Læs mere


It-sikkerhed 2018: Dit forsvar mod nye digitale trusler

Trusselsbilledet ændrer sig hele tiden. Flere end nogensinde før bliver udsat for cyberangreb, og hackerne finder konstant nye veje ind i virksomhedernes systemer. Kom og bliv opdateret på den aktuelle sikkerhedssituation. Vi går i dybden med de nyeste tendenser inden for it-kriminalitet, og når dagen er omme, er du klædt på til at styrke din virksomheds digitale selvforsvar.

30. januar 2018 | Læs mere


Computerworld
Med ny iOS-opdatering vil du selv kunne slå udskældt batterifunktion fra på din iPhone
Apple har sænket ydeevnen på ældre iPhones for at få batteriet til at holde længere, men nu fortæller Tim Cook, at du i fremtiden selv kan slå funktionen fra.
CIO
Vestas’ CIO stopper: Torben Bonde trækker sig efter 19 år på posten
Interview: Torben Bonde har været CIO i Vestas i de seneste 19 år og har været øverste chef for mange hundrede it-medarbejdere i en global it-organisation, men nu er det slut. Her fortæller Torben Bonde om fremtidsplanerne.
Comon
LG stopper al udvikling af LG G7: Begynder helt forfra få måneder før lancering
Ifølge et velanset koreansk investormedie har LG’s CEO beordret fuld stop på udviklingen af LG G7 og starte forfra
Job & Karriere
Dansk it-virksomhed indførte fire-dages arbejdsuge: I dag er sygefraværet rekord-lavt og direktøren har tabt sig 13 kilo
Interview: Great Place To Work kategori-vinderen IIH Nordic har indført en fire-dages arbejdsuge og taget et opgør med forstyrrende storrums-kontorer og en frustrerende mailkultur. I dag er medarbejderne gladere end nogensinde før.
White paper
Mobility - her er de aktuelle udfordringer
Hvad med sikkerheden? Mobility-bølgen fejer igennem danske virksomheder, og der er masser af muligheder og faldgruber. Sikkerheden halter, men det kan der gøres noget ved. Produceret af Computerworld.dk i oktober 2014.