Udspil til nyt teleforlig på trapperne: Her er de afgørende punkter for danske tele- og internetleverandører

Regeringens udspil til et nyt teleforlig offentliggøres inden længe og kommer til at blive helt afgørende for den danske telebranche. Her kan du læse, hvad der er på spil for tele- og internetleverandørerne.

“Vi venter i spænding.”

Sådan siger Jakob Willer, direktør i brancheforeningen Teleindustrien, om regeringens udspil til et nyt (og længe ventet) teleforlig, der kan blive offentliggjort hvert et øjeblik.

“Teleforliget skal skabe sikkerhed, forudsigelighed og faste rammer. Det er helt afgørende. Og så skal det fjerne barrierer og omkostninger, så vi kan nå længere med infrastrukturen,” lyder det fra Jakob Willer.

Som Computerworld skrev i foråret, vil regeringen fremlægge et udspil til et nyt teleforlig, der skal erstatte det nuværende fra 1999.

"Jeg ser frem til at kunne fremlægge regeringens udspil kort efter sommerferien. Og jeg ser frem til at kunne drøfte det med de forskellige interessenter," sagde Lars Chr. Lilleholt (V), Energi-, forsynings- og klimaminister, i maj måned.

Læs mere her: Nedtælling i den danske telebranche: Nu kommer ekstremt vigtigt politisk udspil - alle venter i spænding

Computerworld har nu, i slutningen af september, spurgt Energi-, forsynings- og klimaministeriet, hvornår præcis regeringen fremlægger til udspil til et nyt teleforlig?

Flere ting kan forsinke udspillet
Ministeriet svarer, at "der arbejdes på, at det bliver klar så hurtigt som muligt,” men samtidig vil eller kan ministeriet ikke gentage budskabet om, at udspillet til teleforliget kommer her 'kort efter sommerferien'.

Ministeriet understreger dog, at det ikke betyder, at teleforliget ikke kommer i efteråret, men at man altså bare kun vil melde ud, at "det bliver klar så hurtigt som muligt."

Computerworld erfarer dog, at udspillet som sådan er klar, men at der nogle procesmæssige ting, der skal styr på før offentliggørelsen. Blandt andet at udspilles skal forbi Finansministeriet, før det kan fremlægges for offentligheden.

En af de ting, der potentielt også vil kunne forsinke regeringens udspil til teleforliget, er, at der er kommunalvalg i Danmark i november. En del af de telepolitiske spørgsmål er også kommunalpolitik, og derfor er det ikke utænkeligt, at udspillet først kommer efter kommunalvalget.

Her er teleindustriens ønsker
Jakob Willer fra Teleindustrien har store forventninger til det nye teleforlig og er ikke i tvivl om, hvad der især bliver afgørende for telebranchen:

“Der er ikke nogen tvivl om, at vi håber at man har fokus på at give telebranchen en telepolitik, der har et industripolitisk og erhvervspolitisk sigte og har fokus på at gøre det attraktivt at investere i at udrulle teleinfrastruktur i Danmark.”

“Og så er det selvfølgelig ekstremt vigtigt med de helt grundlæggende principper: At det er en markedsbaseret udrulning, og at det skal være teknologineutralt.”

Samtidig peger Jakob Willer også på andre konkrete ønsker fra telebranchens side:

“Det er, at man giver os stabilitet og forudsigelighed i rammerne. Vi skal vide, hvad det er for et marked, vi opererer på, så vi ikke bliver overraskede.”

“I den sammenhæng er det eksempelvis også meget afgørende, at man giver nogle klare rammer for kommunernes ageren. Blandt andet skal man hjælpe med til at få sænket barrierer og lette administration i forhold til vores udbygning, og man skal også skabe nogle meget klare rammer for, hvad kommuner egentlig må,” lyder det fra Jakob Willer.

Han håber derfor også, at der med det nye teleforlig vil blive etableret et tilsyn med kommunerne på teleområdet, hvilket ikke findes i dag.

Syv konkrete anbefalinger
DI Digital har tidligere fremlagt syv anbefalinger til det kommende teleforlig. En af dem går på, at man skal fastlægge en vision om, at Danmark skal være et gigabit-samfund, mens en anden anbefaling lyder, at man skal prioritere anvendelse af frekvenser frem for provenu til staten.

Læs mere om det her: Alle venter i spænding på nyt dansk teleforlig: Her er syv konkrete bud på, hvad der skal stå i det

Dansk Energi, der repræsenterer fiberselskaberne, har man også flere meget konkrete forslag til, hvad der skal indgå i teleforliget.

Dansk Energi mener eksempelvis, at Danmark bør vedtage et mål om, at der i 2025 skal være 100 procents dækning med gigabit-bredbånd.

Samtidig bør der være en målsætning om, at minimum 50 procent af alle borgere og virksomheder rent faktisk anvender gigabit-hastigheder.

Læs mere her: Alle danskere skal have adgang til gigabit-bredbånd - og vi skal også sikre, at de bruger det

Dansk Energi foreslår også, at man i forbindelse med teleforliget får fjernet nogle af de administrative byrder, der er forbundet med at få ført fiberen de sidste meter ind til en husstand eller en virksomhed.

Læs også:

Tre skelsættende begivenheder i den danske telebranche i 2017: Helt afgørende for teleselskabernes fremtid

Nyt dansk teleforlig på trapperne: Nu afsløres den reelle situation i den danske telebranche

Nedtælling i den danske telebranche: Nu kommer ekstremt vigtigt politisk udspil - alle venter i spænding

Planen er netop fremlagt: Sådan skal alle danskere få turbo-bredbånd og langt bedre mobildækning

Alle venter i spænding på nyt dansk teleforlig: Her er syv konkrete bud på, hvad der skal stå i det

Alle danskere skal have adgang til gigabit-bredbånd - og vi skal også sikre, at de bruger det

Alt for besværligt og dyrt at grave fiberbredbånd ind til danske hjem - men lille ændring kan gøre en stor forskel

Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...
mest debaterede artikler

Premium
Amazon vil snart tromle ind over Danmarks grænser - men der findes muligvis en modgift mod Amazon-effekten
ComputerViews: Der vil omgående ske tre ting, hvis Amazon åbner for sin store 'everything store' i Danmark, og det er noget, som alle e-handlende må forholde sig til. Til gengæld tyder meget på, at Amazon trods sin mægtige styrke har en akilleshæl, som danske e-handlende kan udnytte.
Computerworld
Nørgaard: Facebook er godt og grundigt på spanden på grund af nogle onde menneskers onde biks
Klumme: En række onde mennesker som Steve Bannon har via deres onde, onde biks Cambridge Analytics (CA) trukket data ud på individ-niveau fra Facebook på alle amerikanere, anvendt en yderst snedig metode, kaldet Big Five, til at finde ud af deres sindsstemning, og derpå målrettet de russiske trolde fra IRA i Sankt Petersborg mod folk med henblik på at fremme Bernie og Trumpie, men ikke Hillary.
CIO
Datatilsynet beroliger 65 dage før GDPR: "Det er ikke fordi, vi nu vil ud og give bøder til højre og venstre"
Datatilsynet forventer ikke at skulle uddele bøder til højre og venstre. I stedet vil tilsynet satse på at indgå i en dialog med virksomhederne.
Job & Karriere
Facebook søger medarbejdere til kæmpe-datacenter i Odense - se de ledige stillinger her
Facebook søger nye medarbejdere til selskabets kæmpedata-center i Odense, der efter planen skal åbne i 2020. Se her, om du kan komme i betragtning.
White paper
Sådan indfrier du virksomhedens digitale potentiale - og her giver det mest værdi at starte
Digitalisering er det altafgørende omdrejningspunkt for mange virksomheder. Men hvor tager man fat, så det giver mest værdi? EG har identificeret fem helt centrale områder, hvor der typisk er et perfekt match mellem virksomhedens behov og de teknologiske muligheder. Læs dette whitepaper og få indblik i, hvordan vidt forskellige virksomheder har grebet det an. 14 sider på dansk.