Stort nedbrud:KMD arbejder på højtryk for at klarlægge omfanget og årsagen - rammer flere af selskabets kunder

Artikel top billede

Foto: KMD (Foto: Dan Jensen)

KMD undgår endnu en millionbod til kommunerne: Leverer systemer til tiden

Efter en en økonomisk ørefigen på 100 millioner kroner og en noget nær ultimativ deadline, lykkedes det for KMD. Selskabet har i dag afleveret de stormombruste støttesystemer til Kombit og undgår dermed yderligere økonomiske klaps fra kommunerne.

Kommunernes drabelige slagsmål med KMD om de nye støttesystemer ser ud til at være nået til vejs ende.

I forbindelse med et forlig tidligere på året, blev KMD klynget op. Kommunerne, der ejer Kombit, gav KMD et hård deadline foruden en bod på 100 milloner kroner. Og hvis systemerne ikke blev leveret til tiden, ville der vanke flere kommunale krav om godtgørelse i form af nedsatte priser. 

Men det lader ikke til at blive nødvendigt. Med ryggen mod muren har KMD nu afleveret systemerne til Kombit som aftalt.

Det bekræfter Kombits kommunikationschef Mikkel Tang Hedegaard. 

”Vi er glade for, at KMD efter planen har leveret hovedleverancen af Støttesystemerne," skriver han i en mail til Computerworld.

Læs mere om sagen her: Tre måneder efter KMD lagde 100 millioner kroner på bordet er kommunernes kritik helt forstummet: "KMD har eksekveret fuldstændig"

Hos KMD bekræfter man ligeledes, at systemerne er blevet afleveret som aftalt. Faktisk skete det en lille smule før tid, idet systemerne allerede blev leveret i torsdag, selvom den hårde bagkant er i dag. 

"Vi kan bekræfte, at vi har afleveret den aftalte leverance på Støttesystemerne til Kombit. Det har været en omfattende og til tider særdeles kompleks opgave. Vi har lagt os i selen for at nå den deadline, vi lagde sammen med Kombit tidligere på året, og vi er naturligvis glade for, at det er lykkedes at levere denne kritiske infrastruktur til kommunerne," lyder det i en kommentar fra direktør i KMD Ole N.J. Jensen.

Læs mere om erstatningskravene mod KMD her: Efter nyt krav: KMD har nu erstatningskrav på mere end 1,6 milliarder kroner hængende over hovedet

Galoperende uvenner

Selvom KMD og Kombit i dag lader til at være kommet på god fod, efter leverancerne er gennemført som aftalt, har det ikke altid været sådan. 

I starten af året tordnede Kombit mod KMD, og formand for KL Martin Damm (V) kaldte situationen omkring de forsinkede systemer for "grotesk" - han truede også med at udelukke KMD fra fremtidige udbud. 

Læs mere om KMDs problemer her: Erstatningskrav for 1,6 milliarder kroner er ikke KMD-direktør Eva Bernekes største problem for tiden: "KMD har begivet sig ind på en rute, der er meget farlig"

Sagen endte på innovationsminister Sophie Løhdes (V) bord, men hun afviste, at Kombit uden videre skulle kunne smide KMD uden for døren i kommende udbud.

Den 13. marts indgik parterne så et forlig bestående af et økonomisk "holdkæftbolsje" til kommunerne på 100 millioner kroner og en stram deadline for levering af støttesystemerne her i oktober - og trusler om endnu en bod, hvis tidsfristen igen blev overskreddet.

Testperiode

Efter KMD nu har leveret de aftalte systemer til kommunerne, går der en proces i gang, hvor de nye systemer skal testes af, skriver Kombits kommunikationschef Mikkel Tang Hedegaard.

"Vi vil i den kommende tid teste systemerne grundigt, og ser frem til at modtage KMD’s sidste delleverancer af Støttesystemerne, som skal sikre, at overblikssystemet SAPA kan benytte Støttesystemerne i 2018," skriver han.

Læs mere om KMD her: ATP fyrer KMD efter måneders utilfredshed: KMD mister kæmpe-ordre midt i alvorlig krise

KMD i ballade

Selv om forsoningen med Kombit er gode nyheder i Lautrupparken i Ballerup, hvor KMD holder til, er der fortsat masser af slagsmål at tage fat på. 
 
Både ATP, FTF-A, Skat, Region Syddanmark og Coop har i hårde vendinger kritiseret KMD og beskyldt virksomheden for at være en væsentlig årsag til deres it-problemer.

Læs mere om utilfredsheden med KMD her: Coop i hård kritik af KMD: Er skyld i alle it-problemerne - og vil ikke erkende fejl

De skuffede kunder klager deres nød efter det de kalder dårlige leverancer og manglende efterlevelse af indgåede aftaler.

I år er KMD således ramt af, at flere store aftaler er blevet ophævet. Det gælder aftaler med Region Syddanmark og a-kassen FTF-A, mens blandt andet Skat har stævnet KMD med et krav på 700 millioner kroner efter det tvivlsomme EFI-projekt. 

Computerworld har spurgt KMD, om det blot kræver en frist for levering med trusler om økonomiske sanktioner, før KMD leverer til tiden og overholder sine aftaler. Det ønsker virksomheden ikke at svare på. 

Læs mere her: ATP fyrer KMD efter måneders utilfredshed: KMD mister kæmpe-ordre midt i alvorlig krise
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
SAP Excellence Day 2023

På SAP Excellence Day 2023 får du det fulde overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

13. april 2023 | Læs mere


Digitale forretningsprocesser 2023

Virksomhedens digitale processer er fuldkommen afgørende for, hvor hurtigt du kan transformere forretningen, udvikle nye forretningsmuligheder skabe overblik og rapportere effektivt, hurtigt og retvisende. Samtidig er de digitale processer – i tæt samspil med dine systemløsninger – afgørende for samarbejdet med partnere og leverandører – og for den oplevelse og værdiskabelse, du tilbyder ansatte og kunder. Herunder for ambitionerne om at skabe og tilpasse de muligheder, der karakteriserer en moderne arbejdsplads.

18. april 2023 | Læs mere


Digital bæredygtighed - den grønne transformation er over os

Kom med, når vi i giver et overblik over, hvordan nogle af de mest innovative it-selskaber går til bæredygtighed som forretningsområde - og hvorfor de har valgt at sætte ind på netop bæredygtighed som område. Du får også indblik i, hvordan innovative virksomheder udvikler teknologier direkte rettet mod øget bæredygtighed - og inspiration til, hvordan du selv kan komme videre med bæredygtigheden og blive en del af det spirende kæmpemarked for bæredygtighed - en af verdens for tiden tungeste dagsordener.

25. april 2023 | Læs mere