Artikel top billede

Foto: KMD

KMD undgår endnu en millionbod til kommunerne: Leverer systemer til tiden

Efter en en økonomisk ørefigen på 100 millioner kroner og en noget nær ultimativ deadline, lykkedes det for KMD. Selskabet har i dag afleveret de stormombruste støttesystemer til Kombit og undgår dermed yderligere økonomiske klaps fra kommunerne.

Kommunernes drabelige slagsmål med KMD om de nye støttesystemer ser ud til at være nået til vejs ende.

I forbindelse med et forlig tidligere på året, blev KMD klynget op. Kommunerne, der ejer Kombit, gav KMD et hård deadline foruden en bod på 100 milloner kroner. Og hvis systemerne ikke blev leveret til tiden, ville der vanke flere kommunale krav om godtgørelse i form af nedsatte priser. 

Men det lader ikke til at blive nødvendigt. Med ryggen mod muren har KMD nu afleveret systemerne til Kombit som aftalt.

Det bekræfter Kombits kommunikationschef Mikkel Tang Hedegaard. 

”Vi er glade for, at KMD efter planen har leveret hovedleverancen af Støttesystemerne," skriver han i en mail til Computerworld.

Læs mere om sagen her: Tre måneder efter KMD lagde 100 millioner kroner på bordet er kommunernes kritik helt forstummet: "KMD har eksekveret fuldstændig"

Hos KMD bekræfter man ligeledes, at systemerne er blevet afleveret som aftalt. Faktisk skete det en lille smule før tid, idet systemerne allerede blev leveret i torsdag, selvom den hårde bagkant er i dag. 

"Vi kan bekræfte, at vi har afleveret den aftalte leverance på Støttesystemerne til Kombit. Det har været en omfattende og til tider særdeles kompleks opgave. Vi har lagt os i selen for at nå den deadline, vi lagde sammen med Kombit tidligere på året, og vi er naturligvis glade for, at det er lykkedes at levere denne kritiske infrastruktur til kommunerne," lyder det i en kommentar fra direktør i KMD Ole N.J. Jensen.

Læs mere om erstatningskravene mod KMD her: Efter nyt krav: KMD har nu erstatningskrav på mere end 1,6 milliarder kroner hængende over hovedet

Galoperende uvenner

Selvom KMD og Kombit i dag lader til at være kommet på god fod, efter leverancerne er gennemført som aftalt, har det ikke altid været sådan. 

I starten af året tordnede Kombit mod KMD, og formand for KL Martin Damm (V) kaldte situationen omkring de forsinkede systemer for "grotesk" - han truede også med at udelukke KMD fra fremtidige udbud. 

Læs mere om KMDs problemer her: Erstatningskrav for 1,6 milliarder kroner er ikke KMD-direktør Eva Bernekes største problem for tiden: "KMD har begivet sig ind på en rute, der er meget farlig"

Sagen endte på innovationsminister Sophie Løhdes (V) bord, men hun afviste, at Kombit uden videre skulle kunne smide KMD uden for døren i kommende udbud.

Den 13. marts indgik parterne så et forlig bestående af et økonomisk "holdkæftbolsje" til kommunerne på 100 millioner kroner og en stram deadline for levering af støttesystemerne her i oktober - og trusler om endnu en bod, hvis tidsfristen igen blev overskreddet.

Testperiode

Efter KMD nu har leveret de aftalte systemer til kommunerne, går der en proces i gang, hvor de nye systemer skal testes af, skriver Kombits kommunikationschef Mikkel Tang Hedegaard.

"Vi vil i den kommende tid teste systemerne grundigt, og ser frem til at modtage KMD’s sidste delleverancer af Støttesystemerne, som skal sikre, at overblikssystemet SAPA kan benytte Støttesystemerne i 2018," skriver han.

Læs mere om KMD her: ATP fyrer KMD efter måneders utilfredshed: KMD mister kæmpe-ordre midt i alvorlig krise

KMD i ballade

Selv om forsoningen med Kombit er gode nyheder i Lautrupparken i Ballerup, hvor KMD holder til, er der fortsat masser af slagsmål at tage fat på. 
 
Både ATP, FTF-A, Skat, Region Syddanmark og Coop har i hårde vendinger kritiseret KMD og beskyldt virksomheden for at være en væsentlig årsag til deres it-problemer.

Læs mere om utilfredsheden med KMD her: Coop i hård kritik af KMD: Er skyld i alle it-problemerne - og vil ikke erkende fejl

De skuffede kunder klager deres nød efter det de kalder dårlige leverancer og manglende efterlevelse af indgåede aftaler.

I år er KMD således ramt af, at flere store aftaler er blevet ophævet. Det gælder aftaler med Region Syddanmark og a-kassen FTF-A, mens blandt andet Skat har stævnet KMD med et krav på 700 millioner kroner efter det tvivlsomme EFI-projekt. 

Computerworld har spurgt KMD, om det blot kræver en frist for levering med trusler om økonomiske sanktioner, før KMD leverer til tiden og overholder sine aftaler. Det ønsker virksomheden ikke at svare på. 

Læs mere her: ATP fyrer KMD efter måneders utilfredshed: KMD mister kæmpe-ordre midt i alvorlig krise
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
IBM Danmarks indtjening styrtdykker: Lander nyt million-underskud
Efter to år med solide overskud lander IBM Danmark igen underskud i millionklassen i Danmark, hvor omsætningen dykker med 315 milloner kroner. Driftresultatet er næsten halveret i en tid, hvor IBM gør klar til at splitte selskabet op i to.
Computerworld
Stor krise i den danske it-stjerne David Heinemeiers Hanssons firma: Her er historien om dramaet, der fik en tredjedel af de ansatte i Basecamp til at smække med døren
De ansatte har i hobe forladt David Heinemeier Hanssons amerikanske succes-firma Basecamp efter en intern racisme-debat. Hvordan kunne det gå så galt?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Sådan outsourcer du effektivt – og undgår fælderne
Nogle outsourcer for at minimere omkostningsniveauet, andre for at skaffe ressourcer og spidskompetencer, der er svære at skaffe lokalt – eller af en helt tredje årsag. Der er dog talrige forhold, der er gode at afdække, før man overhovedet begynder at lede en outsourcingudbyder. Man skal klarlægge egne projektbehov samt de spørgsmål og krav, man vil stille samt indsamle viden og erfaringer om, hvordan samarbejdet indledes, drives og styres optimalt. Dertil skal man kende til de hyppigste faldgruber, der kan få et ellers lovende outsourcingsamarbejde til at køre i grøften.