Artikel top billede

(Foto: scyther5 / scyther5)

Sikkerhedsekspert: Vær forsigtig med at outsource til områder uden for EU

Det kan være en stor sikkerhedsudfordring at outsource it-opgaver til områder uden for EU, siger it-sikkerhedsekspert

Outsourcing af it-udviklingsopgaver til udlandet er yndet blandt både private virksomheder og offentlige institutioner, men det kan være en kæmpe sikkerhedsmæssig udfordring.

Det skriver Finans på baggrund af et Ritzau-interview med it-sikkerhedseksperten Christer Hammarlund, der arbejder med cybersikkerhed og -forsvar i Cyber Security and Digital Privacy-enheden under EU-Kommissionen.

Udlicitering af opgaver til særligt lande uden for EU kræver et ekstra vågent øje på, hvordan opgaverne bliver løst.

“En af de risici, vi har i it-sektoren, er outsourcing til tredjelande uden for EU. Særligt banksektoren outsourcer en masse til lande som Indien og andre steder, hvor der er billig og kvalificeret arbejdskraft,” siger Christer Hammarlund og tilføjer:

“Men spørgsmålet er, hvordan de passer på den finansielle og private data, og hvilke sikkerhedsforanstaltninger der er for at beskytte fortrolige data.”

Han henviser blandt andet til det svenske datalæk hos den svenske trafikstyrelse, hvor østeuropæiske it-ansatte i månedsvis havde adgang til fortrolige oplysninger uden nogen former for kontrol.

Et sikkerhedsproblem der endte med at koste ministerhoveder. 

Læs også: Svensk it-skandale koster to ministre jobbet

Han opfordrer dog stadig til at outsource, men med måde.

“Vi er nødt til at være sikre på, at vi kun outsourcer, hvad vi kan outsource, mens vi bevarer kontrollen over data. Data er den største ting i dag”, siger Christer Hammarlund.

Læs også: Den svenske it-skandale: Her er de utrolige detaljer, og hvad vi ved om forløbet indtil nu

Læs også: Persondata-ekspert om slap sikkerhed i det offentlige: “Vi ville ikke ane det, hvis svensk it-[b]skandaleforegik i Danmark”[/b]
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere