Artikel top billede

(Foto: Kim Stensdal)

AWS-topchef efter vildt vækst-årti: Derfor kommer Amazon (formentlig) aldrig til at sælge AWS fra

AWS re:Invent 2017, Las Vegas: AWS har efter et årti med vild vækst kurs mod en omsætning på 125 milliarder kroner. Selskabet, der stadig ejes af Amazon, vil dog formentlig aldrig blive solgt fra og komme til at stå helt på egne ben.

AWS re:Invent 2017, Las Vegas: AWS, der ejes af Amazon, har siden 2006 udviklet sig til en af de største succeser i den globale it-industri.

Amazon vil ikke ud med, hvor mange ansatte der er i AWS. Men virksomheden skovler penge ind og gik alene i det seneste kvartalsregnskab frem med omkring 34 procent i omsætningen.

AWS har i de senere år været i stand til at øge omsætningen med omkring 50 procent om året, og den ventes at nå op på 13 milliarder dollars, omkring 82 milliarder danske kroner, her i 2017.

Andy Jassy, der er CEO i AWS, fortæller på et pressemøde i forbindelse med konferencen AWS re:Invent i Las Vegas, at det bestemt ikke er usandsynligt at AWS inden for nogle år har en omsætning på 20 milliarder dollars, omkring 125 milliarder danske kroner.

Kan AWS bliver for stor for Amazon?

Dermed rejser sig også spørgsmålet, om AWS kan blive en så stor virksomhed, at det ikke længere giver mening, at den skal været ejet 100 procent af Amazon, men i stedet sælges fra og få sit helt eget liv?

Det mener Andy Jassy dog ikke er et specielt oplagt scenarie, fortæller han på pressemødet.

”Jeg har været i Amazon i tyve år nu, og i den tid har jeg lært, at man aldrig skal sige aldrig. Men jeg ville blive meget overrasket, hvis vi solgte AWS fra. Først og fremmest fordi der ikke er noget behov for det,” siger han.

Mere fra AWS re:Invent 2017: Historien om Amazon Web Services og den hemmelige kode, der har ændret alt: Sådan vandt AWS verdensherredømmet

Andy Jassy uddyber:

”Når virksomheder sælger forretningsenheder fra, er det som regel, fordi de ikke kan dedikere nok kapital til den forretningsenhed og derfor ønsker at skaffe penge, eller også er det fordi, at man ikke ønsker regnskabstal fra den enhed i det overordnede regnskab.”

”Hvis du ser på Amazons historie, så er vi i virkeligheden ikke så fokuserede på regnskaberne – det er ikke en drivkraft for, hvordan vi agerer.”

Amazon stiller ubegrænsede midler til rådighed

Samtidig har AWS det ganske enkelt rigtig godt med at have Amazon som ejer. Selvom de to virksomheder drives helt uafhængigt af hinanden, er der nemlig mange fordele ved, at ejeren hedder Amazon.

”Amazon har været modig ved at stille al den kapital til rådighed, som vi har haft brug for at få AWS til at vokse i de første elleve og et halvt år. Og det kræver altså en masse kapital for at få en virksomhed til at vokse,” siger Andy Jassy.

”Der er også en masse værdi for os i AWS i at have så mange interne kunder i Amazon, der ikke er blege for at fortælle os, hvordan vores ting fungerer. De har været meget nyttige kunder i forhold til at bygge AWS, fordi de hele tiden giver feedback.”

Derfor afviser Andy Jassy også, at AWS står til at skulle sælges fra:

”Der er bare ikke rigtig noget behov for at gøre det. Jeg ser det ikke være sandsynligt, men man ved jo aldrig,” siger AWS-topchefen. 

Computerworld er inviteret til AWS re:Invent 2017 i Las Vegas af AWS. Læs mere om Computerworld og presseture her.

Mere fra AWS re:Invent 2017:

Historien om Amazon Web Services og den hemmelige kode, der har ændret alt: Sådan vandt AWS verdensherredømmet

Med 50 millioner deployments om året har Amazon knækket koden: Sådan får du bedre software - og bedre it-folk

It-udviklere jubler over opbakning fra eksperter: Kontrolfikserede chefer ødelægger innovationen

App-udvikling er blevet langt lettere – men adgangen til back-end volder problemer