Artikel top billede

Morgen-briefing: Bitcoin i vanvittig stigning: Stiger 40 procent på 40 timer / Demonstranter på gaden i USA mod netneutralitets-afstemning / Sundhedsplatformen i sort i syv timer

Bitcoin i vanvittig stigning: Stiger 40 procent på 40 timer. Demonstranter på gaden i USA mod netneutralitets-afstemning. Sundhedsplatformen i sort i syv timer. Sony runder 70 millioner solgte PS4-konsoller. Tidligere Nordea-direktør lægger lille millionbeløb i netfirma.

Godmorgen fra Computerworld. Her kommer overblikket over it-nyhederne fredag morgen v/ morgen-briefing-bestyrer Dan Jensen.

Bitcoin i vanvittig stigning: Stiger 40 procent på 40 timer

Bitcoin fortsætter med de eksplosive kursstigninger, der næsten har været hverdag i de seneste måneder.

Kryptovalutaen er steget med 40 procent i løbet af 40 timer og er altså brudt igennem ikke mindre end fem ‘magiske’ grænser på den korte tid, da kursen her har rundet fem ‘1.000-dollar-barrierer’.

Torsdag rundede bitcoin kort 19.000 dollar, (knap 120.000 kroner) på enkelte børser, men faldt så tilbage til niveauet omkring 16.000 dollar.

“Selv for bitcoin, der er ekstrem volatil, er kæmpespringet disharmonisk, overraskende for udenforstående og spændende for dem, der har opkøbt bitcoin i de seneste uger,” som Wall Street Journal beskriver det.

Reuters skriver, at den ekstreme stigning nu ‘intensificerer debatten om, hvorvidt kryptovalutaen er i en boble, der er lige ved at springe.”

Læs også: Bitcoin fortsætter himmelflugten - er nu over 2.000 dollars mere værd end for et døgn siden.

Demonstranter på gaden i USA mod netneutralitets-afstemning

I USA samledes demonstranter i massevis foran telegiganten Verizons butikker for i samlet flok at protestere imod, at FCC - Federal Communications Commission - fjerner de netneutralitets-regler, som Barack Obamas regering indførte i 2015.

FCC skal afgøre sagen i næste uge. Falder de nuværende regler som ventet, vil det betyde, at bredbåndsselskaber igen vil få mulighed for at blokere eller hindre adgang til internettet, ligesom de vil få mulighed for at opkræve gebyrer fra andre selskaber for hurtig adgang til deres netværk.

Netneutralitets-loven, der blev indført efter voldsom og lang debat, gjorde internettet til en ‘forsyning’ [‘Title II’, red] på linie med telekommunikation.

Med den ventede ophævelse bliver internettet istedet en ‘indholdsservice,’ der ikke er reguleret på samme måde.

Demonstranterne i USA bar skilte med tekster som ‘Net Neutrality is Freedom of Speech’ og ‘Keep the Internet Free’.

Læs også: Dorte Toft: Trump-styret vil tage livet af netneutralitet.

Sundhedsplatformen i sort i syv timer

Det noget omstridte EPJ-system Sundhedsplatformen gik onsdag i sort i hele syv timer. Nedbruddet ramte sygehusene i begge de regioner, der anvender Sundhedsplatformen, nemlig Region Hovedstaden og Region Sjælland.

Ifølge DR betød nedbruddet, at læger og andet personale ikke kunne kommunikere med hinanden om eksempelvis blodprøver, EKG-diagrammer og lignende, mens hjemmeplejen skulle ringe ind, da oplysninger ikke kunne fremkaldes på computer.

Bag Sundhedsplatformen står amerikanske Epic samt NNIT. Der har været en del postyr om systemet i Region Hovedstaden, der har kørt med systemet siden maj 2016. Region Sjælland har netop taget det i brug.

Læs også: It-professor sår tvivl om Sundhedsplatformen: It-systemet kan måske slet ikke levere de mål, man har i business casen.

Sony runder 70 millioner solgte PS4-konsoller

Sony har rundet 70 millioner solgte Playstation 4-konsoller, meddeler selskabet. 3. december rundede salget nemlig 70,6 millioner solgte eksemplarer af den kendte spilkonsol, der blev lanceret i 2013.

Sony placerer sig dermed et godt stykke foran de nærmeste rivaler, nemlig Microsofts Xbox og Nintendo.

Ifølge Sony er der blevet solgt knap 618 millioner PS4-spil i alt.

Tidligere Nordea-direktør lægger lille millionbeløb i netfirma

Tidligere direktør i Nordea, Thorleif Krarup, investerer 3,2 millioner kroner i det lille netfirma Hejdoktor, som står bag en læge-app, skriver Børsen.

Samtidig bliver Thorleif Krarup bestyrelsesformand for det lille selskab, som Mikkel Geertsen, Bo Svendsen og Jonas Mosbech står bag. Selskabet har tidligere modtaget 4,5 millioner kroner fra Vækstfonden. 

Thorleif Krarup siger til avisen, at han ‘blev ret imponeret over de tre unge mennesker. De brænder for en sag, der både kan hjælpe den enkelte borger, men sådan set også hjælpe samfundet ved at skabe en nemmere adgang til sundhedsvæsenet,” siger han.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Internationale dataoverførsler: Bananrepublikker og spionage

Det er nu lovpligtigt at dokumentere beskyttelsesniveauet af persondata, når de overføres til tredjelande. Vi sætter derfor fokus på, hvordan virksomhederne styrer deres internationale dataoverførsler fri af tredjelandes overvågning. Vi dykker samtidig ned i hele det spegede kompleks omkring Schrems II, FISA 702 og EO 12.333, og hvordan det spiller sammen med dansk fortolkning og praksis.

25. maj 2021 | Læs mere


Empower your SAP

In this inspiring webinar you can get more information on how you can accelerate your cloud transformation and migration to SAP S/4HANA. We will present typical challenges of migrating to the cloud and transforming your SAP environments, while giving you insights on how to tackle the obstacles, including how T-Systems can help define and accelerate a digital roadmap for your SAP journey.

26. maj 2021 | Læs mere


Premium
Deloitte køber dansk SAP-specialist: "Opkøbet manifesterer vores ambitioner om at stå stærkt på SAP-agendaen"
Konsulentvirksomheden Deloitte køber den danske SAP-virksomhed Syncronic. Opkøbet er en del af en større strategi for Deloitte om at sætte sig massivt på det nordiske SAP-marked.
Computerworld
Bombe under Amazon og Wish-shopping: Millioner af danskere risikerer ekstra gebyr
Nye toldregler fjerner snart bagatelgrænse for handel udenfor EU – en skærpelse, der gør at over tre millioner danske nethandlende kan se frem til en ekstraregning.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Ryk SAP-workloads i skyen – og tag alle de kendte fordele med
SAP-kunder verden over har gennem de seneste 15 år draget fordel af løsninger baseret på NetApps ONTAP-data management-platform. Herunder en mere sikker og stabil drift samt forenklet administration, hvilket er afgørende for at gennemføre projekter effektivt og for at reducere deres risikoprofil. Gennem de seneste år er det i høj grad også blevet muligt at rykke SAP-workloads i skyen, og det ønsker mange virksomheder rimeligvis at drage fordel af – men uden at sige farvel til mulighederne med NetApp ONTAP. I dette whitepaper stiller vi skarpt på mulighederne for at indarbejde NetApp Cloud Volumes ONTAP and Azure NetApp Files som del af en SAP-strategi baseret på Microsoft Azure.