Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

To år efter deadline: Danske myndigheder endnu ikke på plads med vigtige sikkerheds-kontroller

Siden 2014 har det været obligatorisk for statslige myndigheder at følge sikkerhedsstandarden. Den skal styrke informationssikkerheden i det offentlige, men mange dele af staten har store problemer med sikkerhedsarbejdet. Blandt andet kniber det gevaldigt med at kontrollere statens underleverandører.

Statslige myndigheder har store problemer med at implementere sikkerhedsstandarden ISO27001, selvom den har været obligatorisk at følge siden 2014.

Det viser en undersøgelse fra Digitaliseringsstyrelsen, som Computerworld har fået aktindsigt i.

Styrelsen har undersøgt myndighedernes såkaldte “modenhedsniveau”, og blandt andet står det rigtig skidt til med leverandørstyringen, hvor 13 procent af myndighederne befinder sig på laveste modenhedsniveau.

Det vil sige, at myndighederne ikke engang er kommet i mål med at definere principper og processer for, hvordan man holder styr på sikkerheden i samarbejdet med de underleverandører, som store dele af Danmarks offentlige it er outsourcet til, i overensstemmelse med ISO27001.

Ifølge undersøgelsen gennemfører mindre end hver femte statslige myndighed i dag leverandørstyring på baggrund af ISO27001-principper, og mere end halvdelen af myndighederne vurderer selv, at de har behov for ekstern støtte for at komme i mål med leverandørstyringen.

Historien gentager sig

Selvom det ser skidt ud, er det ikke et nyt fænomen at det offentlige har problemer med leverandørstyringen - både i statsligt og kommunalt regi.

Rigspolitiets manglende kontrol med sikkerheden hos CSC betød i 2012, at hackeren Gottfrid Svartholm Warg kunne kopiere enorme datasæt ud af CSCs mainframe og stjæle data fra blandt andet CPR-registret, kørekortregistret og politiets kriminalregister.

Og den er stadig gal.

I august 2017 kunne Computerworld fortælle, at et stort antal kommuner og regioner har problemer med leverandørstyring, og blandt andet har Rudersdal kommune undladt at indgå de obligatoriske databehandleraftaler med langt størstedelen af de virksomheder, kommunen outsourcer til.

Det kan du læse mere om her: Dansk kommune i gang med kæmpe it-oprydningsarbejde efter hård kritik: Havde næsten ingen kontrol med borgernes data

To måneder senere kom det frem, at det samme problem gør sig gældende i staten, hvor syv ud af otte kontrollerede myndigheder fik skarp kritik fra Datatilsynet.

Blandt andet har Rigspolitiet undladt at kontrollere sikkerheden hos mere end halvdelen af sine leverandører, og ifølge en rapport fra Rigsrevisionen har Skat ikke udført tilstrækkelig kontrol med leverandører af 200 systemer.

Kort sagt er styring af og kontrol med leverandørerne et gennemgående problem i det offentlige, og Jesper Vang, der er kontorchef i Datatilsynet beskrev i august situationen således overfor Computerworld.

“Enten fører de ikke tilsyn, og eller også har det, de fører tilsyn med, intet med sikkerheden at gøre."

Læs også: Presset rigspoliti erkender elendig datasikkerhed efter hård kritik: "Vi er i gang med at rette op på det"
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Produktion 2.0: Drift og sikkerhed når der går IT i OT

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

23. februar 2023 | Læs mere


MS Power Platform

Bliv inspireret til, hvordan du kan gribe mulighederne via Microsofts Power Platform og Power Apps gennem oplæg om og demonstrationer af, hvordan danske virksomheder anvender mulighederne. Eksempelvis ved at visualisere og dele data med Power BI, tilpasse, digitalisere workflows med Power Apps samt automatisere workflows mellem services med Power Automate.

28. februar 2023 | Læs mere


Customer Experience - sådan får du glade og loyale kunder

En dyb og relevant indsigt i dine kunders behov, ageren og navigeren er med til at skabe den bedste kundeoplevelse. Det kræver mange data, og det er afgørende at virksomhederne har det rette setup og viden om dataindsamling og dataanalyse. Deltag på dette semirnår og bliv klogere på de store aktuelle muligheder som data, software og ny innovation skaber inden for customer experience.

01. marts 2023 | Læs mere