Artikel top billede

To år efter deadline: Danske myndigheder endnu ikke på plads med vigtige sikkerheds-kontroller

Siden 2014 har det været obligatorisk for statslige myndigheder at følge sikkerhedsstandarden. Den skal styrke informationssikkerheden i det offentlige, men mange dele af staten har store problemer med sikkerhedsarbejdet. Blandt andet kniber det gevaldigt med at kontrollere statens underleverandører.

Statslige myndigheder har store problemer med at implementere sikkerhedsstandarden ISO27001, selvom den har været obligatorisk at følge siden 2014.

Det viser en undersøgelse fra Digitaliseringsstyrelsen, som Computerworld har fået aktindsigt i.

Styrelsen har undersøgt myndighedernes såkaldte “modenhedsniveau”, og blandt andet står det rigtig skidt til med leverandørstyringen, hvor 13 procent af myndighederne befinder sig på laveste modenhedsniveau.

Det vil sige, at myndighederne ikke engang er kommet i mål med at definere principper og processer for, hvordan man holder styr på sikkerheden i samarbejdet med de underleverandører, som store dele af Danmarks offentlige it er outsourcet til, i overensstemmelse med ISO27001.

Ifølge undersøgelsen gennemfører mindre end hver femte statslige myndighed i dag leverandørstyring på baggrund af ISO27001-principper, og mere end halvdelen af myndighederne vurderer selv, at de har behov for ekstern støtte for at komme i mål med leverandørstyringen.

Historien gentager sig

Selvom det ser skidt ud, er det ikke et nyt fænomen at det offentlige har problemer med leverandørstyringen - både i statsligt og kommunalt regi.

Rigspolitiets manglende kontrol med sikkerheden hos CSC betød i 2012, at hackeren Gottfrid Svartholm Warg kunne kopiere enorme datasæt ud af CSCs mainframe og stjæle data fra blandt andet CPR-registret, kørekortregistret og politiets kriminalregister.

Og den er stadig gal.

I august 2017 kunne Computerworld fortælle, at et stort antal kommuner og regioner har problemer med leverandørstyring, og blandt andet har Rudersdal kommune undladt at indgå de obligatoriske databehandleraftaler med langt størstedelen af de virksomheder, kommunen outsourcer til.

Det kan du læse mere om her: Dansk kommune i gang med kæmpe it-oprydningsarbejde efter hård kritik: Havde næsten ingen kontrol med borgernes data

To måneder senere kom det frem, at det samme problem gør sig gældende i staten, hvor syv ud af otte kontrollerede myndigheder fik skarp kritik fra Datatilsynet.

Blandt andet har Rigspolitiet undladt at kontrollere sikkerheden hos mere end halvdelen af sine leverandører, og ifølge en rapport fra Rigsrevisionen har Skat ikke udført tilstrækkelig kontrol med leverandører af 200 systemer.

Kort sagt er styring af og kontrol med leverandørerne et gennemgående problem i det offentlige, og Jesper Vang, der er kontorchef i Datatilsynet beskrev i august situationen således overfor Computerworld.

“Enten fører de ikke tilsyn, og eller også har det, de fører tilsyn med, intet med sikkerheden at gøre."

Læs også: Presset rigspoliti erkender elendig datasikkerhed efter hård kritik: "Vi er i gang med at rette op på det"
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere