Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

To år efter deadline: Danske myndigheder endnu ikke på plads med vigtige sikkerheds-kontroller

Siden 2014 har det været obligatorisk for statslige myndigheder at følge sikkerhedsstandarden. Den skal styrke informationssikkerheden i det offentlige, men mange dele af staten har store problemer med sikkerhedsarbejdet. Blandt andet kniber det gevaldigt med at kontrollere statens underleverandører.

Statslige myndigheder har store problemer med at implementere sikkerhedsstandarden ISO27001, selvom den har været obligatorisk at følge siden 2014.

Det viser en undersøgelse fra Digitaliseringsstyrelsen, som Computerworld har fået aktindsigt i.

Styrelsen har undersøgt myndighedernes såkaldte “modenhedsniveau”, og blandt andet står det rigtig skidt til med leverandørstyringen, hvor 13 procent af myndighederne befinder sig på laveste modenhedsniveau.

Det vil sige, at myndighederne ikke engang er kommet i mål med at definere principper og processer for, hvordan man holder styr på sikkerheden i samarbejdet med de underleverandører, som store dele af Danmarks offentlige it er outsourcet til, i overensstemmelse med ISO27001.

Ifølge undersøgelsen gennemfører mindre end hver femte statslige myndighed i dag leverandørstyring på baggrund af ISO27001-principper, og mere end halvdelen af myndighederne vurderer selv, at de har behov for ekstern støtte for at komme i mål med leverandørstyringen.

Historien gentager sig

Selvom det ser skidt ud, er det ikke et nyt fænomen at det offentlige har problemer med leverandørstyringen - både i statsligt og kommunalt regi.

Rigspolitiets manglende kontrol med sikkerheden hos CSC betød i 2012, at hackeren Gottfrid Svartholm Warg kunne kopiere enorme datasæt ud af CSCs mainframe og stjæle data fra blandt andet CPR-registret, kørekortregistret og politiets kriminalregister.

Og den er stadig gal.

I august 2017 kunne Computerworld fortælle, at et stort antal kommuner og regioner har problemer med leverandørstyring, og blandt andet har Rudersdal kommune undladt at indgå de obligatoriske databehandleraftaler med langt størstedelen af de virksomheder, kommunen outsourcer til.

Det kan du læse mere om her: Dansk kommune i gang med kæmpe it-oprydningsarbejde efter hård kritik: Havde næsten ingen kontrol med borgernes data

To måneder senere kom det frem, at det samme problem gør sig gældende i staten, hvor syv ud af otte kontrollerede myndigheder fik skarp kritik fra Datatilsynet.

Blandt andet har Rigspolitiet undladt at kontrollere sikkerheden hos mere end halvdelen af sine leverandører, og ifølge en rapport fra Rigsrevisionen har Skat ikke udført tilstrækkelig kontrol med leverandører af 200 systemer.

Kort sagt er styring af og kontrol med leverandørerne et gennemgående problem i det offentlige, og Jesper Vang, der er kontorchef i Datatilsynet beskrev i august situationen således overfor Computerworld.

“Enten fører de ikke tilsyn, og eller også har det, de fører tilsyn med, intet med sikkerheden at gøre."

Læs også: Presset rigspoliti erkender elendig datasikkerhed efter hård kritik: "Vi er i gang med at rette op på det"
IT-JOB

Unik System Design A/S

UI/UX Manager

Netcompany A/S

Test Specialist

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Teknisk tester til MOMS
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til NIS2 - indhold, krav og konsekvenser

På dagen vil du både få et koncentreret, fokuseret overblik over de juridiske aspekter og de krav, du vil skulle leve op til. Du går også hjem med praktisk viden fra eksperter, der arbejder med NIS2-compliance på både det tekniske og organisatoriske niveau.

28. februar 2024 | Læs mere


Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Vi dykker ned i, hvordan du finder den perfekte pasform for netop din virksomhed. Vi ser på, hvordan du kan imødekomme jeres behov for fleksibilitet og hurtig udvikling, samtidig med at håndtere udfordringerne ved cloud-tjenester.

29. februar 2024 | Læs mere


Faldgruber og forberedelser når du skal implementere Dynamics 365 FO

På dette webinar stiller vir skarpt på overvejelser, forberedelser, forretning og faldgruber, så din virksomhed får det bedste udgangspunkt for jeres Dynamics 365-implementering. Du bliver også klogere på at håndtere master data, som er et af de absolut vigtigste områder i ethvert ERP-projekt, og på hvorfor Dynamics 365 FO er en del af et samlet cloud-transformationsprojekt.

29. februar 2024 | Læs mere